Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdettek Brazíliavárosban Bolsonaro hívei miatt

EVARISTO SA / AFP
EVARISTO SA / AFP

Rendkívüli állapotot hirdettek vasárnap Brazíliavárosban, miután Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek ezrei megrohamozták a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap, áttörve a rendőrségi kordont – számolt be az MTI és a külföldi lapok. A zavargások után több száz embert letartóztattak.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenfele, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet, akit január 1-jén be is iktattak hivatalába. A volt elnök azonban nem ismerte el választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Brazíliavárosban tüntetések voltak, és december végén egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

Joedson Alves / ANADOLU AGENCY / AFP Kilátás a Bolsonaro-hívek által megrongált kormányzati épületből Brazíliavárosban 2023. január 8-án.

A televízióban mutatott felvételek szerint vasárnap a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen, mintegy háromezer aktivista behatolt a brazil törvényhozás épületének előterébe, majd felment a tetőre, bezúzták az ablakok üvegeit, jelentős anyagi károkat okozva.

A kongresszust követően az aktivisták a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A G1 hírportál tudomása szerint itt is bezúzták az ablakokat, illetve behatoltak az előcsarnokba. A helyi sajtóban megjelent felvételeken később a Planalto-palota kormányzati székhely folyosóin, és irodáiban lehetett látni a tüntetőket. A kormányzati épületekbe behatolók között sokan sárga színű ruhába voltak öltözve, brazil zászlókat lengettek.

Joedson Alves / ANADOLU AGENCY / AFP A rendőrség és a tüntetők rombolásának nyomai Brazíliavárosban 2023. január 8-án.

A rendőrség könnygázzal oszlatott. A garázdálkodó tömeg létszámát háromezerre becsülik a hatóságok. A brazil hírügynökség szerint a katonai rendőrség egyik helikopteréről villanógránátokat és könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé, illetve a nemzeti gárda, valamint a hadsereg első alakulatai már megérkeztek az elnöki palotához.

A rendőrség végül három óra alatt foglalta vissza az épületeket, miután könnygázzal feloszlatta a tömeget, ugyanakkor a rohamrendőrség csak órákkal a tüntetések kezdete után ért a helyszínre – írja az MTI. Falvio Dino igazságügyi miniszter szerint 200, Rocha kormányzó szerint 400 embert tartóztattak le.

Lula, aki jelenleg Sao Paulo államban van hivatalos látogatáson, szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása miatt a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal, egyben fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni.

Ton MOLINA / AFP A rendőrség és a Bolsonaro-hívek összecsapása 2023. január 8-án Brazíliavárosban.

A szenátus elnöke, Rodrigo Pacheco a Twitteren azt írta:

Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni.

Hozzátette: „Beszéltem telefonon Ibaneis Rochával, a szövetségi kerület kormányzójával, akivel egyébként is állandó összeköttetésben vagyok. A kormányzó tudatta velem, hogy az egész rendőrségi apparátus arra összpontosít, hogy úrrá legyen a helyzeten.” A történtek nyomán Rocha kormányzó elrendelte a főváros közbiztonsági miniszterének, Anderson Torresnak a menesztését.

Maga Bolsonaro azt írta a Twitteren, hogy „a törvény által engedélyezett, békés tüntetések a demokrácia részét képezik”, de a vasárnap történtek, illetve „a baloldaliak által 2013-ban és 2017-ben elkövetett” hasonló cselekmények nem ebbe a kategóriába tartoznak. Bolsonaro állítása szerint hivatali ideje alatt mindvégig „megvédte a törvényeket és a demokráciát”, egyben visszautasította Lula vádjait, miszerint beszédeiben tüntetésekre buzdított volna.

A szervezkedő csoportok tagjai a dél-amerikai ország több városában gyülekezőhelyeket jelöltek ki, ahonnan bérelt buszokkal készültek a fővárosba menni azzal a szándékkal, hogy elfoglalják a középületeket.

Falvio Dino elmondta, a nyomozással azt akarják feltárni, ki finanszírozta a több száz buszt, melyekkel Bolsonaro híveit a fővárosba szállították. Azt is vizsgálják, miért nem készült fel biztonsági intézkedésekkel a kormányzó a közösségi médiában napok óta tervezett demonstrációkra.

A középületekben pusztítás reakciók lavináját indította el. Emmanuel Macron francia elnök biztosította Lulát, hogy számíthat Franciaország támogatására. Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte a tüntetők által elkövetett erőszakot. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pedig elítélte a brazil konzervatívok „puccskísérletét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik