Nagyvilág

Kémkedés gyanúja miatt nyomoznak Bolsonaro volt brazil elnök fia után

Sergio LIMA / AFP
Carlos Bolsonaro
Sergio LIMA / AFP
Carlos Bolsonaro

Házkutatást tartott hétfőn a brazil szövetségi rendőrség Jair Bolsonaro volt elnök fiánál, Carlos Bolsonarónál, aki jelenleg a Rio de Janeiro városi tanács tagja – írja az MTI.

A rendőrség közleménye szerint hétfőn kilenc házkutatást tartottak annak a nyomozásnak a részeként, amelyet a helyi titkosszolgálatnál indítottak, azzal a gyanúval, hogy az ügynökségnél illegális módszerekkel kémkedtek ellenzékiek ellen Bolsonaro elnöksége idején. Carlos Bolsonaro egyelőre nem kommentálta a nála végzett házkutatást, és ügyvédje sem válaszolt az AP hírügynökség megkeresésére.

A múlt héten a rendőrség átkutatta a brazil hírszerző ügynökség volt vezetője, Alexandre Ramagem irodáját és otthonát is. Több városban 21 házkutatást tartottak, és bizonyítékokat foglaltak le, hét szövetségi rendőrt pedig azonnal felfüggesztettek.

A rendőrségi nyilatkozatokból és a legfelsőbb bíróság dokumentumokból az derült ki, hogy a hatóságok bűnszervezet ellen nyomoznak, amely a gyanú szerint a hírszerző ügynökségen belül működött Bolsonaro elnöksége alatt. A csoportot azzal is gyanúsítják, hogy be akart avatkozni folyamatban lévő rendőrségi nyomozásokba, köztük olyanokba, amelyek az elnök két fiát érintették.

A hétfői rendőrségi közlemény szerint a legutóbbi művelet a nyomozás politikai aspektusának felderítésére összpontosított, vagyis az illegálisan megszerzett információk haszonélvezőinek azonosítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik