Élő Nagyvilág

Egy magyar állampolgárt is megöltek a Hamász fegyveresei október 7-én

Yahel Gazit / Middle East Images / via AFP
Gyászolók egy a Beer kibucba beszivárgó palesztin fegyveresek által meggyilkolt férfi temetésen Omerben.
Yahel Gazit / Middle East Images / via AFP
Gyászolók egy a Beer kibucba beszivárgó palesztin fegyveresek által meggyilkolt férfi temetésen Omerben.

A Hamász és Izrael háborújáról szóló vasárnapi élő közvetítésünket itt olvashatja el.

Izraeli jogvédők: a telepesek miatt volt 2023 a legerőszakosabb év Ciszjordániában

Ciszjordániában 2023 volt a “legerőszakosabb év” a telepesek erőszakos támadásai miatt – közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s ezzel ez volt a “legerőszakosabb” év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, s a jelentés szerint az erőszak növekedett az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után.

A telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. “Legkevesebb tíz palesztint öltek meg a telepesek, és több tucat házat és járművet gyújtottak fel” – közölte a Jes Din.

2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve

– hangsúlyozták.

Mintegy 490 ezer telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit.

Magyar állampolgárságú áldozata is van a Hamasz októberi támadásának

Bejelentette a Beeri kibuc, hogy az október 7-e óta eltűntként nyilvántartott Ilan Weiszt, a magyar állampolgársággal is rendelkező háromgyermekes édesapát még aznap megölték a települést elözönlő terroristák, írja a Hetek.

Az 56 éves férfit lehetséges túszként tartották nyilván csaknem három hónapon át, miután a holttestét sokáig nem találták meg a hatóságok. A családja aznap reggel óta nem látta, miután a kibuc vészhelyzeti egységének tagjaként riasztották.

Feleségét, Shirit és legfiatalabb lányát, Nogát elrabolták a Hamasz fegyveresei. Ők a túszalku során, 50 napnyi rabság után szabadulhattak ki Gázából.

A Hetek Ilan testvérétől úgy értesült, hogy a család augusztusban Magyarországon nyaralt.

Október 7-én a szintén magyar származású (de nem állampolgár) Amir Weiszt, Ilan testvérét is megölték a terroristák a feleségével együtt, miközben az otthonuk biztonsági szobájában rejtőztek el.

Katonai fellépést lengetett be a brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére – írja az MTI.

Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben.

Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat

– írja a brit védelmi miniszter a cikkében. Grant Shapps szerint a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki „elszámítja magát”, és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet. Shapps szerint ebben a helyzetben Nagy-Britannia kész „közvetlen akciók” végrehajtására.

A miniszter felidézte, hogy a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a múlt hónapban egy Sea Viper típusú rakétával megsemmisített egy támadó drónt, amellyel a húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vették célba. Nagy-Britannia szükség esetén habozás nélkül „még további akciókat hajt végre” a vörös-tengeri hajózás szabadságának védelmére – áll Shapps hétfői cikkében.

Fareed Kotb / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az utóbbi hetekben – különösen a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta – az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. (MTI)

Izrael kivon néhány csapategységet Gázából

Izrael kivon néhány csapategységet a Gázai övezetből, hogy célzottabb hadműveleteket indíthasson a Hamász ellen – idézi egy izraeli tisztviselő közlését a Guardian. Az illetékes hozzátette: a csapatkivonás leginkább a tartalékosokat érinti – közülük Izrael 300 ezer embert vont be a hadműveletekbe –, és a lépés legfőbb célja, hogy „újra mozgásba hozza a háború miatt stagnáló izraeli gazdaságot.”

A tisztviselő szerint ugyanakkor a Gáza déli részéből kivonuló katonák egy része felkészül a libanoni északi határig történő rotációra, mivel az északi részeken a Hezbollah fegyveresei fenyegetik a zsidó államot. Izrael korábban arra figyelmeztetett, hogyha a Hezbollah nem vonul vissza, az totális libanoni háborúval fenyeget.

A helyzet a libanoni fronton nem folytatódhat így tovább. A következő hat hónap kritikus időszak lesz

– tette hozzá a tisztviselő.

Jórészt az óvóhelyeken töltötték az izraeliek a szilvesztert

Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre, az izraeliek nagy része az óvóhelyeken töltötte szilveszter első perceit – írja az MTI.

Éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására.

Palesztin beszámolók szerint Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amelyben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek.

Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza város keleti részén. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.

A gázai szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta harminc izraeli katona vesztette életét katonai balesetben. 2023-ban az övezetben folytatott harcokban százhetvenegy katona esett el, ez tizennyolc százalékukat jelenti – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn.

Az IDF bejelentette, hogy megkezdte tartalékos erőinek csökkentését a Gázai övezetben a 2024-es harcokra készülve. Teljes egységek kezdték elhagyni az övezetet, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket.

Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé, melyeket az izraeli légierő vadászgépei lelőttek. Irán-barát milíciák magukra vállalták a támadást, amely szerintük a Golán-fennsíkon egy „katonai célpont” ellen irányult. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik