Nagyvilág

Az Elvis-barkós szexguru gurította a legnagyobbat az idén, de a laposföld-hívő orvos is parlamentbe jutott, a román Orbán pedig egyre erősebb

24.hu
24.hu
2023-ban ismét felszívták magukat a populisták.

A Tony Blair Intézet megállapítása szerint 20 éves mélypontra, 800 millióra esett azoknak a száma, akik populista uralom alatt éltek 2022-ben, elsősorban a brazil Jair Bolsonaro bukása és a fülöp-szigeteki Rodrigo Duterte távozása miatt. Ugyanebben évben búcsúztak a szlovének Janez Jansától, miközben a Srí Lanka-iak Gotabaya Rajapaksát üldözték el. Idehaza Orbán Viktort nem fenyegette a bukás az országgyűlési választáson, ráadásul

  • Svédországban,
  • Olaszországban
  • és Izraelben

is kormányra kerültek populista erők.

Aztán jött 2023, és

a populisták ismét felszívták magukat.

Jobboldali populista siker született az elmúlt években a baloldali populizmust preferáló Dél-Amerika harmadik legnépesebb államában, Argentínában, Robert Fico visszahódította Szlovákiát, Törökországban Recep Tayyip Erdogan, Szerbiában Alekszandar Vucsics erősítette meg a hatalmát, Hollandiában két választást is a populisták nyertek, ráadásul két különböző párttal, és kormányra lépett a szélsőjobboldali Finnek Pártja is koalíciós társként. Fontos hídfőállás veszett el ugyanakkor Lengyelországban, ahol a Donald Tusk vezette ellenzék elzavarta a Jog és Igazságosságot, míg Spanyolországban meglepetésgyőzelmet aratott a hivatalban levő baloldal.

Jövőre sem lennénk az establishment helyében. Németországban először aratott választási győzelmet a szélsőjobbos Alternatíva Németországért (AfD), amely immár az ország második legnépszerűbb pártja. Egy évvel a választás előtt második a román populista párt, Ausztriában pedig favoritnak számít a Szabadságpárt (FPÖ). Vagyis:

minden esély megvan rá, hogy jövőre is hasonlóan normabontó karakterek lépjenek a nagypolitika színpadára, mint az idén.

Vélhetően nem lesz nehéz kiszúrni őket, ezt megkönnyítendő unortodox módon belemélyedünk hajviseletük elemzésébe is.

 

Javier Milei

Ország: Argentína

Párt: A szabadság előretör (La Libertad Avanza)

Legerősebb mondat: „Nem kérek elnézést azért, mert péniszem van.”

Haj: Hajszárító és fésű nála szóba sem jöhet. Önbevallása szerint reggelente a kabriójában a menetszél szárítja/kócolja/formálja/hozza létre frizuráját, melyet az arcára ereszkedő Elvis Presley-barkók tesznek emlékezetesebbé. A frizura a populista fodrászművészet legszebb hagyományait ápolja, képet adva viselője konformitástagadó karakteréről. 

Luis ROBAYO / AFP Javier Milei beiktatási beszéde 2023. december 10-én.

Kiderült, hogy nemcsak a kampányrendezvényeken riogatott vele, hanem tényleg beizzította a láncfűrészt az argentin elnökválasztást megnyerő Javier Milei, aki a hagyományos bal-jobb törésvonal szétfűrészelése után most a jóléti állammal teszi ugyanezt. Mindez aligha meglepő,

hiszen Milei egy percig sem rejtette véka alá, hogy az államot még a szerinte kommunista honfitársánál, Ferenc pápánál is jobban utálja.

A magát anarchokapitalistának nevező egykori tévés közgazdász a Milton Friedman-féle chicagói iskola hőseiről nevezte el klónozott kutyáit (ahogy ő hívja őket: négylábú gyermekeit), előrevetítve azt a neoliberális sokkterápiát, amivel már az első percben megkínálta a kritikus mértékű elszegényedéssel küzdő országot. „Nincs pénz” – mondta beiktatásakor, aztán 54 százalékkal leértékelte a pesót, és 20 milliárd dolláros kiadáscsökkentést jelentett be a közszférában. Egyelőre nem tudni, milyen kiadásokat vág meg a kormány, de akik idáig tömegközlekedésre vagy gyermekeik gyógyszereire kaptak támogatást, ne számítsanak semmi jóra, mostantól nincs ingyen ebéd.

Az új elnök autoriter arcélét is hamar megvillantotta. Erre szintén lehetett számítani, hiszen alelnöke ügyvédként az országot 1976 és ‘83 között irányító fasiszta diktatúra katonatisztjeit védte. Most a Milei-elnökség első tüntetésén szervezkedőknek kell az új biztonsági irányelvek szerint elégedetlenkedniük. Aki demonstrációra adja a fejét, annak az arcát is vállalnia kell. Ha ugyanis sikerül megállapítani a szabadságellenes zavargók személyazonosságát, akkor a helyszínre vezényelt rendfenntartó erők költségeibe is be kell szállniuk, sőt ha az elnökön múlik, a társadalombiztosításuknak is búcsút inthetnek.

Milei a személyes életében is a szabadság híve: nem hisz a monogámiában, hiszen akkor az ember nap mint nap „ugyanazt a terméket fogyasztja”, ehelyett a hármas együttlétre esküszik. A fegyvertartás, az önkéntes szervkereskedelem, sőt jobboldali létére a nemváltó műtét („Szeretnéd magad pumaként azonosítani? Tégy így, nekem mindegy!”), a melegházasság és a kábítószerek legalizálásának híve, de azt még ő sem vitatja, hogy a szabadságnak is van határa, melyet ő az abortusznál húz meg.

Geert Wilders

Ország: Hollandia

Párt: Szabadságpárt

Legerősebb mondat: „Az iszlám nem egy vallás, hanem egy ideológia, egy retardált kultúra ideológiája.”

Haj: A fehéres-szőke hajkorona egyértelműen rokonítható Donald Trump és Boris Johnson fejdíszével, de ha jobban szemügyre vesszük, a babaszőke kontúrokon túl sok stílusegyezés nincs. Politikustársaival szemben, akik egy Owen Wilson-i rendezetlenségből, csapzottságból merítik hajbájukat, Wilders a szépségszalonok technológiai vívmányaihoz nyúl, és nem fél őket használni. A haj formája rögzített, szilárdan áll egy helyben, ahogy viselője elvei.

Egy év alatt nagyot fordult a világ Hollandiában. A tavaszi tartományi választáson előretört a bevándorlásellenes farmerpárt (a váratlan sikert a pártelnök akkor „Az emberek, mi a fasz történt?” felkiáltással nyugtázta), a Rutte-kormány bukása miatt kiírt, őszi parlamenti választás pedig a szélsőjobboldali Geert Wilders sikerét hozta.

A Szabadságpárt egyelőre nem talál koalíciós partnereket, így még az sem egyértelmű, hogy a legtöbb képviselőt küldő párt feje lesz-e az új kormányfő. Pedig Wilders már a kampány alatt tett gesztusokat, amikor belengette, hogy a legmeredekebb ötleteit, például az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazást, illetve a Korán és a mecsetek betiltását nem fogja erőltetni.

Wilders felesége magyar, akiről elterjedt, hogy a kelet-magyarországi Nyírparasznyáról származik, és innen ered a holland politikus barátsága a falu leghíresebb szülöttével és egyben díszpolgárával, Bunyós Pityuval. Maga a mulatós zenész erősítette meg, hogy ez nincs így: elmondása szerint Wilders felesége „tősgyökeres budapesti”, ám egyszer Nyírparasznyán készítettek egy közös fotót, barátságuk pedig azóta töretlen. Elárulta, hogy évente találkoznak, hatvanadik születésnapját is együtt ünnepelték Magyarországon, de politika helyett főleg „sportról, bunyóról és fociról” beszélgetnek. Wilders pár koncertjére is elment – gyakran énekelgeti Bunyós Pityu Nem maradt egy árva fillérem sem című dalát –, a zenészt pedig egyszer magával vitte a holland parlamentbe.

Állítólag a fasírért és a barackpálinkáért is rajong, viszont a holland lakosság 5 százalékát kitevő muszlim közösség nem a kedvence. Bár ez nem teljesen világos: a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett politikus a saját iszlamofóbiáját úgy határozta meg, hogy „az iszlámot utálja, és nem a muszlimokat”, miközben úgy gondolja, hogy „nem létezik mérsékelt iszlám”.

A Koránt a Mein Kampfhoz hasonlította, és fasiszta könyvnek hívta, leállítaná a muszlim országokból érkezők bevándorlását, és a hidzsábot ezereurós adóval sújtaná, melyet „rongyadónak” nevezne el. 2014-ben egy nagygyűlésén megkérdezte híveitől, hogy több vagy kevesebb marokkóit szeretnének az országban, mire ők skandálni kezdték, hogy „kevesebbet”. „El fogjuk intézni” – vágta rá Wilders, aki anyai ágon egyébként indonéz felmenőkkel rendelkezik.

A muszlimellenes intézkedések a koalíciós nyomás miatt távolinak tűnnek, de az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat vélhetően nem fogja támogatni. A gázai háborúra egészen más megoldása van: az izraeli-palesztin konfliktust a palesztinok Jordániába való áttelepítésével rendezné el.

George Santos

Ország: Egyesült Államok

Párt: Republikánus Párt

Legerősebb mondat: „Miért akarnék itt maradni? A pokolba ezzel a hellyel.”

Haj: A mélybarna hajfürtök egy csaknem teljesen egyenletesen nyírt frizurává állnak össze, mely egyszer snájdig, hátranyalt, máskor finoman waxolt változatban látható. Színes egyéniségéhez képest bántóan visszafogott a vágás.

Januárban tette le az esküjét az első vállaltan meleg republikánus képviselő, akit végül sokadik próbálkozásra decemberben kétpárti támogatással megfosztottak mandátumától. Bukásához az vezetett, hogy magáncélokra, egyebek mellett botoxra, OnlyFansra és luxustermékekre használt fel kampánypénzeket. Azonban a hűtlen kezelés és a politika nem egymást kizáró fogalmak: ami Santost kiemeli a tucatpopulisták tengeréből, az, hogy életének gyakorlatilag minden mozzanatáról hazudott. Nem kizárt, hogy még remekül csengő nevéről is, amelynek valódisága azután kérdőjeleződött meg, hogy kiderült, négy éve Anthony Devolderként mutatkozott be, és cégiratokban is így szerepel.

Egy sor hazugság fűződik korábbi munkahelyihez és végzettségéhez, de sokkal izgalmasabb dolgokat konfabulált a magánéletéről. Egy tévés interjúban azt állította, hogy anyai nagyszülei a második világháború idején Ukrajnából elmenekült zsidók voltak, de később nevet változtattak, ám sem a zsidó származásra, sem a névváltoztatásra nincs bizonyíték. Arra viszont van, hogy Santos állításaival szemben édesanyja nem a szeptember 11-ei terrortámadás áldozata lett, ugyanis a bevándorlási hivatal adatai szerint ekkor még Amerikában sem volt. Az édesanyjáról egyébként azt mondta, hogy az Egyesült Államokba a belga szocializmus elől menekült, ami még az idehaza megszokott brüsszelezések mellett is erős állítás. Saját szexualitásáról pedig kifejtette, hogy immár tíz éve biztos benne, hogy meleg, ezért örökre az LMBTQ+ emberek szószólója lesz. Ezzel szemben csak 2019-ben vált el a feleségétől. Egy időben drag queen is volt – állítólag Húsgolyó néven –, amit először tagadott, majd azt mondta, hogy csak nőnek öltözik, fel nem lép, míg végül elismerte, hogy történt ilyesmi, de csak egyszer.

Rövid hivatali ideje a botrányairól szólt, és soha sem számított különösebben fajsúlyos politikai szereplőnek. Sőt talán még csak a legobskúrusabb figura sem ő volt abban a képviselőházban, ahol a saját házelnökét csuklóztató, majd végül vallási fundamentalistára cserélő trumpista klikk az úr.

Drew Angerer / Getty Images / AFP George Santos amint elhagyja a Capitoliumot, miután kongresszusi társai 2023. december 1-jén megszavazták kizárását a képviselőházból.

George Simion

Ország: Románia

Párt: Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR)

Legerősebb mondat: „Én vagyok a román Orbán Viktor.”

Haj: A két oldalt rövidre nyírt, fejbőrvillantó hajréteg középütt egy dúsabb, ébenfekete szakaszt zár közre. Szigorú, rendezett fejtető, nélkülözi a hivalkodást.

George Simion immár Románia második legerősebb pártját vezeti, jövőre pedig bőven lesz alkalma rá, hogy bizonyítson. Keleti szomszédunkban nem kettő, hanem négy választást is rendeznek 2024-ben: először június elején az európai parlamenti képviselőit választja meg Románia, ezt követik az önkormányzati, parlamenti és államelnöki választások.

Ficóhoz és a soviniszta hőzöngő Jan Slotá pártjához hasonlóan Simion is Orbán Viktor miatt jött le a magyargyűlöletről. Fiatalon több szélsőjobboldali, meccseken randalírozó fociultra-csoportot alapított, és egyik vezére volt azoknak a román szélsőségeseknek, akik 2019-ben összecsaptak az úzvölgyi katonai temetőt védő magyarokkal. Egy 2021-ben adott interjújában már elismerően beszélt Orbánról, aki szerinte az etnikai konfliktust szító RMDSZ-szel szemben sokat tesz az erdélyi magyarságért. Habár nem támogatja a székely autonómiát, a Fidesszel jó kapcsolatra törekszik, ugyanis szerinte a keresztény, patrióta pártoknak össze kell fogniuk. Emellett Simion volt első román képviselő, akit többszörösen kitiltottak Moldova területéről, amiért hangos támogatója a két ország egyesülésének.

NATO- és EU-ellenes pártja, az AUR – amely immár holtversenyben az ország második legerősebb pártja – lényegében ugyanazt mondja az orosz-ukrán háborúról, mint a magyar kormány: ellenzik az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, nehezményezik az ukrajnai román kisebbség jogfosztását, és azt sulykolják, hogy ez nem az ő háborújuk. Amikor Volodimir Zelenszkij beszéde idén októberben elmaradt a román parlamentben, Simion diadalittas posztban jelentette be, hogy az ukrán elnök beijedt.

Botránypolitikusi múltját nem hagyta teljesen maga mögött. A 2024-es költségvetési vitán, egy pártjából kizárt szenátornő tolta az éppen beszédét mondó Simion arcába a telefonját, aki ezután kiverte a kezéből a készüléket, majd állítólag kocának nevezte, és megfenyegette, hogy szexuálisan zaklatni fogja.

Daniel MIHAILESCU / AFP George Simion, az AUR (Szövetség a Románok Egységéért) nacionalista párt vezetője és parlamenti képviselője az egészségügyi minisztérium elleni tiltakozás alkalmával Bukarest belvárosában, 2021. január 30-án.

Akikre még érdemes odafigyelni

A szlovák kulturális tárca élére került a szélsőjobboldali SNS által jelölt Martina Simkovicová. A jobboldali médiaszemélyiség álhírterjesztő oldalakon szélsőséges, homofób és oroszbarát nézeteivel tűnt fel, de a koronavírus-járvány aktivizálta igazán: akkor átállt a járvány- és oltástagadó tartalmakra. Egykori munkatársaival szolidaritást vállalva miniszterként egyből leállította a dezinformációk elleni kormányzati programot. Fontos hozzátenni, hogy Simkovicová úgy lehetett a szlovák kormány legpopulistább minisztere, hogy a köztársasági elnök nem volt hajlandó kinevezni a környezetvédelmi tárca élére a klímaváltozást tagadó Rudolf Huliakot.

A szerbiai általános választások meglepetése, hogy parlamentbe jutott Branimir Nestorovic gyermek-tüdőgyógyász pártja. Az ötödik számú parlamenti erőt vezető oltástagadó orvos a Covidot az emberiség legnevetségesebb vírusának nevezte. Magáról az emberiségről is egyedi nézeteket vall: szerinte a kék- és zöldszemű emberek a Marsról érkeztek a Földre, amely valójában lapos, egy enyhe görbülettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik