Nagyvilág

Kétpárti támogatással zárták ki a képviselőházból a mindenről hazudó George Santost

Mandel NGAN / AFP
Mandel NGAN / AFP

Elveszítette a képviselői mandátumát George Santos. A botrányt botrányra halmozó republikánus politikus eltávolítását a saját pártja is helyeselte: a szavazáson 311-en voksoltak a kizárása mellett, és mindössze 214 képviselőtársa támogatta a maradását, írja a Guardian.

Novemberben a képviselőház etikai bizottsága egy jelentésében azt állította, hogy Santos magáncélokra – többi között botoxra, OnlyFansra és luxustermékekre – használt fel kampánypénzeket. Pénteken már harmadszor szavaztak a kizárásáról, amit két demokrata és egy republikánus képviselő kezdeményezett.

Santos a kizárása után sietve távozott a kongresszus épületéből.

George Santos New York Long Island egy gazdag kerületének képviselőjeként jutott be az amerikai törvényhozás alsóházába tavaly novemberben. A politikus körül akkor robbant ki botrány, amikor a New York Times tavaly egy leleplező cikket közölt róla. A cikkből az derült ki, hogy a politikus lényegében össze-vissza hazudozott az életrajzáról és a pénzügyi helyzetéről.

Annyira, hogy kevés olyan rá vonatkozó életrajzi adat van, amiről biztosan tudhatjuk, hogy igaz.

Az biztos, hogy a teljes neve George Anthony Devolder Santos, 1988. július 22-én született brazil bevándorló szülők gyermekeként, és 2006-ban végezte el a középiskolát New Yorkban. Innentől azonban zavarossá válik a történik. Santos azt állította, hogy a főiskola elvégzése után a Wall Streeten helyezkedett el pénzügyi szakemberként, ám erre semmilyen bizonyíték nincs. Korábbi munkaadóiként nevezte meg a Citigroupot és a Goldman Sachsot, ők azonban a NYT megkeresése után utánanéztek, de nem találtak olyan adatot, hogy Santos nekik dolgozott volna.

Hamisan állította magáról azt is, hogy zsidó, és a nagyszülei a nácik elől szöktek meg a második világháború alatt. Santos, aki melegnek vallja magát, azt sem árulta el, hogy 2019-ig több évig házas volt egy nővel.

Santost csalással, pénzmosással és közpénzlopással is gyanúsítják.

Kapcsolódó
Hatalmas mennyiségű hazugsággal bukott le az amerikai politikus, de nem hajlandó lemondani
George Santos sem a családjáról, sem a munkahelyeiről, sem a vagyoni helyzetéről nem mondott igazat, és amikor erre felhívta a figyelmet egy kis helyi lap, senki sem hallgatott rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik