Nagyvilág

Megnyerte az argentin elnökválasztást a láncfűrésszel kampányoló Javier Milei

Marcos Gomez / AG la plata / AFP
Marcos Gomez / AG la plata / AFP

A jobboldali Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját, jelentette be a dél-amerikai ország választási bizottsága vasárnap.

Milei a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, az első fordulóban győztes Sergio Massa gazdasági miniszter 44 százalékot kapott.

A kampányában gazdasági sokkterápiát ígérő, 53 éves, közgazdászként végzett Milei győzelmét helyszíni beszámolók szerint tűzijátékokkal és utcai zenével ünnepelték támogatói Buenos Airesben.

A győztesnek máris a gratulált a többi között Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is, jóllehet Milei korábban bírálta Brazíliát és Kínát, kiemelve, hogy „nem fog kommunistákkal üzletelni” és azt ígérte, szorosabbra fűzi hazája kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Győzelmi beszédében Milei az inflációt, a szegénységet és a munkanélküliséget nevezte meg az országra váró legfontosabb kihívásoknak, leszögezve:

nincs helye a langyos félmegoldásoknak.

A mások által radikális libertariánusnak tartott, magát anarcho-kapitalistának nevező Milei, aki a gyűléseken láncfűrésszel szokta jelképezni tervezett megszorításait, az állami cégek privatizálását, valamint az egészségügy és az oktatás területén végrehajtandó változtatásokat hangoztatta.

Tervei között említette az egészségügyi és az oktatási tárca megszüntetését is.

Támogatói úgy vélik, Milei az egyetlen, aki képes leváltani a politikai „kasztot”, ahogy az újonnan megválasztott elnök a fősodor politikusait nevezi, és véget vetni a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát sújtó válság éveinek, írja az MTI. A politikusról itt olvashatja portrénkat:

Kapcsolódó
Az argentin elnöki szék várományosa utálja az államot, és nem kér elnézést, amiért pénisze van
A vágtató inflációt és rohamos elszegényedést nyögő Argentínában a hagyományos pártok helyett a populista jelölt lehet a befutó. A közelgő elnökválasztás esélyese, Javier Milei eltörölné a jegybankot, nemzeti valutává tenné a dollárt, továbbá leszámolna az állami egészségüggyel és oktatással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik