Belföld

Novák Katalin kitüntette „Mr. Oroszországot”

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Állami kitüntetést kapott a holland populista is, aki szerint Orbán Viktor hős, és akinek Bunyós Pityu a barátja.

Megjelentek a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozatai arról, hogy – Orbán Viktor kormányfő előterjesztésére – kik, milyen állami kitüntetéseket kaptak az augusztus 20-ai állami ünnepen.

A hosszú lista több neve már eddig is ismert volt, de azt a Telex szúrta ki, hogy magas állami kitüntetést adományoztak egy populista holland politikusnak és „Mr. Oroszországnak” is.

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Geert Wilders, a Holland Királyság Képviselőházának tagja, a Partij voor de Vrijheid elnöke,

Magyarország melletti következetes kiállása, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A szélsőségesen iszlámellenes holland Szabadságpárt vezetője jó kapcsolatot ápol a kormánnyal. A holland Trumpként is emlegetett Geert Wilders többször is méltatta a magyar miniszterelnököt, néhány éve szégyenletesnek nevezte a Sargentini- jelentés megszavazását, mondván, Magyarország példakép az EU-nak, Orbán Viktor pedig hős, aki Nobel-díjat érdemel.

Kapcsolódó
Bunyós Pityu meglepő holland cimborát szerzett
Geert Wilders, a majdnem miniszterelnök populista rendszeresen jár Magyarországon, sőt akár Nyírparasznyán is. Mindez a zenei ízlésével köthető össze.

Kiderült, hogy az állami pénzek után ugyanezt az állami kitüntetést kapta Klaus Mangold, a Mangold Consulting GmbH tulajdonosa, ügyvezetője, a DaimlerChrysler AG igazgatótanácsának egykori tagja is. Nála a magyar–német gazdasági kapcsolatok erősítése és fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét ismerték el.

A kiváló orosz kapcsolatai miatt „Mr. Oroszországként” ismert üzletember cége tanácsaiért komoly pénzeket kapott a kormánytól. Legutóbb mintegy 54 millió forintos napidíjért szerződtek vele, hogy segítse a Budapest Airport (BA) Zrt. visszavásárlását, de a  szerződésben szereplő teljes összegre a háború miatt már nem számíthat.

Kapcsolódó
A háború miatt bukja pénze egy részét Mr. Oroszország
Palkovics László egyenválaszt adott két ellenzéki képviselőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik