Nagyvilág

Kizárták Trumpot Colorado államban az elnökjelöltek versenyéből

KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Meghozta a döntését a coloradói legfelsőbb bíróság, amely a 2021. januári capitoliumi zavargásokra hivatkozva kimondta, hogy Donald Trump nem indíthatja el a választási kampányát az államban. A BBC írása szerint ez az első alkalom, hogy az amerikai alkotmány 14. kiegészítésének 3. módosítását, az úgynevezett alkotmányos lázadási záradákot alkalmazták egy elnökjelölt kizárására. Az ítélet szerint Trump nevét le kell szedni a szavazólapokról az államban a republikánus előválasztás idején.

A döntés 2024. január 4-én lép hatályba, de csupán az előválasztási időszakra vonatkozik, a következő év március 5-ig van érvényben. A végzés továbbá csak Coloradóban érvényes, nem vonatkozik a több államra, így Trump az ország többi részén zavartalanul kampányolhat. A coloradóihoz hasonló döntést a közelmúltban próbáltak már véghez vinni New Hampshire-ben, Minnesotában és Michiganben is, de ezek a kezdeményezések elbuktak.

A coloradói legfelsőbb bíróság részéről azzal kommentálták a történteket, hogy nem volt könnyű meghozni a döntést, tisztában vannak vele, hogy rengeteg kérdés fog felbukkanni ezzel kapcsolatban, és mindre választ kell adniuk. „Szem előtt tartjuk azt az ünnepélyes kötelességünket, hogy a törvényt anélkül kell alkalmaznunk, hogy valakinek kedveznénk vagy megijednénk, és anélkül, hogy a közvélemény reakciói befolyásolnának bennünket” – hangsúlyozták ugyanakkor.

Trump kampánycsapata antidemokratikusnak minősítette a döntést. Maga az elnökjelölt kedden egy kamppányrendezvényen vett részt Iowa államban, de itt nem hozta szóba az ítéletet. A támogatóinak kiküldött adománygyűjtő emailben viszont azt írta, „így születnek a diktatúrák”.

A magyar kormány részéről Szijjártó Péter reagált elsőként Trump diszkvalifikálására. A külügyminiszternek az Európai Bizottság és a befagyasztott uniós források jutottak eszébe az ítéletről.

„Játsszunk el a gondolattal: ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban… Hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését???” – adott hangot értetlenkedésének a miniszter a Facebook-oldalán.

Kapcsolódó
Ha Trump nyer jövőre, egyszerűen csak megkegyelmez magának?
Megvalósíthatná a jogászok rémálmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik