Élő Nagyvilág

Az Európai Bizottság javasolja az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

A keddi nap legfontosabb fejleményeit ide kattintva olvashatod vissza.

Orosz rakéta robbant egy libériai hajón Odesszában

Az orosz hadsereg rakétával eltalált egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe – közölte a déli ukrán erők műveleti parancsnoksága a Telegram közösségi oldalon.

A közlemény szerint a rakétatámadás következtében a kereskedelmi hajó legénységének három Fülöp-szigeteki állampolgárságú tagja megsebesült, egyiküket kórházba szállították. Életét vesztette egy hajóirányító, egy másik kikötői dolgozó pedig megsebesült.

A déli parancsnokság szerint a H-31 típusú lokátorromboló rakétát a Fekete-tenger felől, egy taktikai repülőgépről indították. (MTI)

A Putyin elleni elfogatóparancs miatt újabb hágai bíró elleni adtak ki orosz körözést

Moszkva szerdán a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egy újabb bíráját tette fel a körözöttek listájára újabb válaszlépésként arra, hogy a hágai székhelyű bíróság bejelentette, hogy háborús bűnökkel kapcsolatos vádak miatt kéri Vlagyimir Putyin elnök letartóztatását – írta a Moscow Times.

Az orosz belügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint Sergio Gerardo Ugalde Godinez bírót „bűnügyi nyomozás keretében keresik”, a Godinez elleni vádakat azonban nem részletezték. Oroszország hasonló elfogatóparancsot adott ki az ICC ügyésze, Karim Khan és több más bíró ellen is. Az ICC elnöke, Piotr Hofmanski letartóztatását szeptemberben indítványozták.

A Putyin elleni elfogatóparancsot az ICC arra hivatkozva adta ki, mert a gyanú szerint felelős ukrán gyermekek törvénytelen kitoloncolásáért és átszállításáért. A hágai székhelyű bíróság hasonló okból adott ki körözést Maria Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi elnöki biztosa ellen is.

Oroszország, amely nem tagja az ICC-nek, kitart amellett, hogy a Putyin elleni elfogatóparancs érvénytelen. Az elfogatóparancs azonban korlátozta az orosz vezető külföldi utazási lehetőségeit, mivel az ICC-tagországoktól várhatóan végrehajtják a bírósági parancsokat.

A szlovák kormány leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén az új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

Szlovákia az előző kormányzat idején 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, hivatalos közlés szerint 671 millió euró (több mint 251 milliárd forint) értékben. Az új szlovák kormányfő, Robert Fico kinevezését követően is többször megerősítette azt a szeptemberi parlamenti választásokat megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és a jövőben Pozsony csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget.

(MTI)

A Fico-kormány már le is állította az újabb katonai segélyt Ukrajnának

A javaslatot még az előző kormány védelmi minisztériuma készítette elő.

A katonai segély a tervek szerint 4 millió darab 7,62 milliméteres lőszerből, 5172 darab, 125 milliméteres kaliberű ágyúhoz tartozó nagy kaliberű lőszerből, 140 darab rakétából, nyolc gránátvetőből, illetve 1200 gránátból állt volna, írja a Paraméter.

A háború kitörése óta Szlovákia már tizenhárom katonai segéllyel támogatta Ukrajnát. Azok értéke eléri a 671 millió eurót.

Robert Fico néhány napja már jelezte, a szlovák állam már nem ad katonai támogatást Ukrajnának. Azt viszont nem akadályozza meg, ha a fegyvergyárak fegyvert akarnak szállítani Ukrajnába. Az Európai Unió Ukrajna-politikájának támogatása szerinte nem jelenti azt, hogy egyetért Ukrajna fegyverekkel való támogatásával.

Putyin: Oroszország és Kína katonai együttműködése egyre fontosabb

Egyre fontosabbá válik Oroszország és Kína katonai együttműködése, de nem a hidegháború mintáján akar a két ország katonai szövetségre lépni, közölte Vlagyimir Putyin, miután magas rangú kínai delegációt fogadott.

Tárgyalópartnerének elmondta, a modern fegyverzetek segítenek majd mindkét ország biztonságát garantálni.

A Reuters cikke szerint az orosz elnök egyúttal azzal vádolta a NATO-t, hogy feszültséget kelt az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Az Európai Bizottság javasolja az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma bejelentette, hogy a bizottság javasolja a tanácsnak, hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – írta a Guardian. A bizottság azt is javasolja, hogy kezdjék meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával is, „amint a tagsági kritériumoknak való megfelelés szükséges mértéke megvalósul” – mondta.

Von der Leyen szerint Ukrajna a bizottság által tavaly felvázolt szükséges lépések „jóval több mint” 90 százalékát végrehajtotta, utalt az igazságügyi reformokra és a korrupcióellenes erőfeszítésekre.

A bizottság azt javasolja, hogy a tanács adja meg Georgiának a tagjelölt ország státuszt azzal a feltétellel, hogy bizonyos reformokat végre kell hajtaniuk.

Az EU-bővítés a hosszú távú stabilitás, a béke és a jólét hajtóereje az egész kontinensen.

Az EU-tagság geostratégiai befektetés egy erős, stabil és egységes, közös értékeken alapuló Európába. Hatékony eszköz a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása előmozdítására. Az EU-tagsági kilátások a hiteles, érdemeken alapuló átalakulás fő mozgatórugója. Alapvető fontosságú a megbékélés és a stabilitás előmozdítása érdekében az európai kontinensen” – hangoztatta a német politikus.

Felrobbantottak egy oroszbarát politikust Ukrajnában

Autójába rejtett pokolgép okozta egy kelet-ukrajnai oroszbarát politikus halálát.

A hírt az áldozat, Mihail Filiponyenko fia jelentette be a helyi médiában, de az ukrán katonai hírszerzés, a HUR is megerősítette. A politikus a Luhanszki Népköztársaság milíciájának megalapítója, a szakadár államalakulat néptanácsának képviselője volt.

Filiponyenkót már korábban is megpróbálták megölni, idén februárban szintén az autóját robbantották fel, akkor azonban a képviselő nem ült a kocsiban.

Costa Rica-i bíró ellen adott ki körözést Oroszország

Oroszország szerdán körözést adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság újabb bírója ellen, miután a testület elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyinra háborús bűncselekmények miatt, írja a Guardian.

Az orosz belügyminisztérium honlapján megjelent jegyzet szerint egy büntetőeljárás keretein belül keresik a Sergio Gerarde Ugaldo Godinez Costa Rica-i származású bírót.

Arról nem ejtettek szót, hogy mi a vád ellene.

Moszkvában úgy érzik, nő a nukleáris, kémiai és biológiai fegyverek használatának kockázata

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerdán arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok és szövetségeseinek destruktív politikája növeli annak a kockázatát, hogy a háborúban nukleáris, kémiai vagy biológiai fegyverek kerüljenek bevetésre.

A Guardian cikke szerint Vlagyimir Putyin közeli szövetségese arról beszélt,

Az Egyesült Államok romboló politikájának természetes következménye a globális biztonság hanyatlása. Nő a nukleáris, kémiai és biológiai fegyverek használatának kockázata.

Olvasói sztorik