A következő élő közvetítés része Egy nap alatt három gázai menekülttábort ért izraeli bombatámadás

Az Egyesült Államok arra kér minden amerikait, hogy hagyja el Libanont, mert később nem biztos, hogy kimenekítik

ASHRAF AMRA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
ASHRAF AMRA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Az izraeli hadsereg vasárnapra időkeretet szabott meg a Gázai övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez, az izraeli erők helyi idő szerint 10 és 14 óra között (közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között) engedélyeznék a forgalmat egy kijelölt útvonalon –  írta az X-re keresztelt Twitteren az izraeli hadsereg szóvivője, aki egyúttal nyomatékosan megkért minden érintettet, hogy a saját biztonságuk érdekében használják ki az alkalmat és induljanak dél felé.

Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre. A sűrűn lakott Gázai övezet 2,2 millió lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak, az ENSZ szerint pedig mintegy kétszer annyian, 1,4 millióan. Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában.

Közben az Egyesült Államok kormánya is szólt a sajátjaihoz, nevezetesen azt, hogy minden amerikai állampolgár azonnal hagyja el Libanon területét. A washingtoni külügyi tárca figyelmeztetése egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat. A vonatkozó dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek. Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától, ugyanis

arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat. A civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka

– szögezték le.

A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy Washington felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.

 

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik