Élő Nagyvilág

Egy nap alatt három gázai menekülttábort ért izraeli bombatámadás

ASHRAF AMRA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
ASHRAF AMRA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

A gázai konfliktus szombati történéseit ezen a linken tudják visszaolvasni.

Netanjahu: Nincs tűzszünet, amíg a túszokat el nem engedik

Izrael vasárnap elutasította a gázai tűzszünetre vonatkozó egyre hangosabb felhívásokat – írja a Reuters.

Nem lesz tűzszünet a túszok elengedése nélkül. Ezt teljesen ki kell törölni a szótárból

– mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a dél-izraeli Ramon légitámaszponton, megismételve ezzel az izraeli kormány korábban is hangoztatott álláspontját. Netanjahu azt követeli, hogy a Hamász eressze szabadon az október 7-i támadások során elfogott több mint kétszáznegyven túszt.

„A barátainknak és az ellenségeinknek ugyanazt mondjuk. Egyszerűen addig folytatjuk, amíg le nem győzzük őket. Nincs alternatívánk” – fogalmazott a kormányfő.

Az izraeli hadsereg jelenleg a szárazföldi csapatok, valamint a légi és a haditengerészeti erő kombinációját alkalmazza a Gázai övezet ostromára, illetve azért, hogy a keskeny tengerparti területre mindinkább benyomulhasson. Állításuk szerint a céljuk, hogy megsemmisítsék a Hamász infrastruktúráját, illetve kiiktassák a szervezet vezetőit, a parancsnoki és irányítási rendszereit.

„Nem órával a kezükben dolgoznak, a parancs az, hogy szakszerűen, lépésről lépésre végezzék a munkát, és próbálják meg elkerülni az áldozatokat, még akkor is, ha semmi sincs ingyen” – mondta Itamar Jaar, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács korábbi helyettes vezetője a Reutersnek.

Izrael újra lekapcsolata az internet- és telefonszolgáltatás Gázában

Sajnálattal jelentjük be a kommunikációs és internetszolgáltatások teljes leállását Gázában, miután az izraeli fél lekapcsolta a szervereket

– áll a palesztin távközlési cég, a Paltel vasárnap esti közleményében, amelyet az AFP vett észre.

Nem sokkal a szolgáltatások lekapcsolása után  – erre a háború kitörése óta már harmadszor kerül sor – Izrael intenzív légitámnadásokat indított Gázaváros és más környező területek ellen a Gázai övezet északi részén – tette hozzá a hírügynökség. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírója szerint a robbanások olyan erősek, hogy a palesztin terület legdélebbi részén fekvő Rafahban is hallani lehet őket.

Libanonban egy mozgó autóban meghalt három kisgyerek és a nagymamájuk egy izraeli rakétatámadásban

Meghalt három gyerek és a nagymamájuk Libanonban vasárnap egy mozgó autóra mért izraeli rakétacsapásban – közölte egy, a térségben a Hezbollah színeiben politizáló képviselő, aki egyúttal „veszélyes fejleménynek” nevezte az esetet, amely szerinte nem maradhat következmények nélkül.

Az ellenség fizetni fog a civilek ellen elkövetett bűneiért

– mondta a Reutersnek Hasszán Fadlallah képviselő. Közlése szerint a támadásban meghalt gyerekek 8 és 15 év közöttiek voltak. A törvényhozó szerint a gyerekek édesanyja is megsebesült a támadásban, ami Ajnata és Ajtarún falvak között érte a haladó autót.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint még vasárnap közleményt fognak kiadni a libanoni csapásról – írja a Reuters.

Az iráni legfelsőbb vezető és a Hamász vezetője találkoztak

A Hamász vezetője Iszmail Haníjeh és Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető találkozott Teheránban – írja a Reuters az iráni állami média vasárnapi jelentésére hivatkozva. A Hamász egyik illetékese már szombaton közölte a találkozás hírét, amelynek napját nem jelölték meg.

Az iráni média szerint a 2019 óta Katarban és Törökországban tartózkodó Haníjeh „tájékoztatta Hámeneit a Gázai övezetben zajló legújabb fejleményekről és a cionista rezsim gázai bűneiről, valamint a ciszjordániai fejleményekről”.

Az Iráni Iszlám Köztársaság ugyan megerősítette, hogy támogatja a Hamászt, nem játszott semmilyen szerepet az októberben Izrael ellen végrehajtott meglepetésszerű támadásában.

Hámenei ajatollah dicsérte a gázai nép állhatatosságát, ellenállóképességét, és mély sajnálatát fejezte ki a cionista rezsim bűnei miatt, amelyet Washington és néhány nyugati ország közvetlenül támogat

– közölte az iráni állami televízió.

Az iráni Tasznim hírügynökség a találkozó időpontjának közlése nélkül azt írta, hogy az ország legfőbb tekintélye, Hámenei „hangsúlyozta Teherán következetes politikáját, amely a cionista megszállókkal szembeni palesztin ellenállási erők támogatására irányul”.

Az iráni teokratikus rendszer „kemény következményekre” figyelmeztette Izraelt arra az esetre, ha folytatódnak a Gázai övezet elleni támadások.

Újabb gázai menekülttábort ért légicsapás Gázában, ez már a harmadik egy nap alatt

Újabb menekülttábort ért támadás a Gázai övezetben – jelentette a katari hátterű Al Jazeera nemzetközi hírcsatorna. A hírről a brit the Guardian is beszámolt, és későbbre ígért részletes tájékoztatást.

A jelentések szerint az újabb izraeli légitámadás célpontja a gázai al-Bureidzs menekülttábor volt. Maghazi és Dzsabália után ez a harmadik menekülttábor, amelyet az elmúlt 24 órában támadás ért – írják a beszámolóban.

A legutóbbi menekülttábor elleni izraeli légitámadásban, mint írták, mintegy húsz palesztin halt meg, és sokan megsebesültek.

Az Al Jazeera tudósítója valamivel később azt írta: úgy tűnik, hogy szisztematikus támadássorozat folyik a Gázai övezet menekülttáborai ellen. A bureidzsi menekülttábor elleni nagyszabású támadás lakóházakat rombolt le, és számos ember életét oltotta ki, de a támadás áldozatainak pontos számát még nem lehet tudni.

Palesztin elnök: a Palesztin Nemzeti Hatóság kész átvenni Gázát Palesztina részeként

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért, mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban.

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, és a palesztin hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül: Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát

– tette hozzá a palesztin elnök.

Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel. „Nincsenek szavak annak a megsemmisítő és pusztító háborúnak a leírására, melyben a gázai palesztin nép ki van téve az izraeli hadigépezetnek, tekintet nélkül a nemzetközi jogra”, hangoztatta Abbász.

Elmondása szerint nem kevésbé súlyos a helyzet Ciszjordániában és Jeruzsálemben sem, mert „a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak”. Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Mintegy egy órás megbeszélésükön a gázai övezeti segélyeket is megvitatták, de nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

Blinken találkozójukon kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Gázai övezet segélyezése és az alapvető szolgáltatások helyreállítása mellett.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Blinken kifejezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a közös munkára a kétállami megoldás megteremtésére is.

Az amerikai külügyminiszter előzőleg szombat este Ammánban, Jordánia fővárosában találkozott Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminiszterével. Megbeszélésük után közölte, hogy Washington és az arab országok úgy vélik, nem maradhat fenn a háborút megelőző helyzet, amely szerint a Gázai övezetet a Hamász irányítja.

(MTI)

A gázaiak szerint már 9770 palesztin halt meg, köztük 4800 gyerek

Október 7-e óta legalább 9770 palesztin halt meg a Gázai övezetben izraeli légicsapásokban. Köztük 4800-an gyermekek voltak – olvasható a Reuters jelentésében, amely a gázai övezet egészségügyi hatósága szóvivőjének közlésére hivatkozik.

Izrael azóta lövi intenzíven a Gázai övezetet, hogy az enklávét irányító Hamász október 7-én az izraeli határon átnyúló támadást indított. Abban a támadásban mintegy 1400 izraeli vesztette életét.

Az Izrael által 1967 óta megszállt Ciszjordániában a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint október 7-e óta 152 palesztin halt meg, és 2100-an megsérültek. A közlések valóságtartalmát független forrásból ellenőrizni nem lehet.

A gázai egészségügyi minisztérium közben Egyiptomhoz fordult, hogy a rafahi átkelőn keresztül egyiptomi mentőautókat engedjenek a Gázai övezetbe a sebesültek ellátása céljából. A múlt héten csak korlátozott számú embernek engedélyezték, hogy elhagyja a Gázai övezetet és Egyiptomban lévő kórházakba menjen.

„Ez is egy lehetőség" – mondta egy izraeli miniszter, miután arról kérdezték, atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta:

ez is egy lehetőség.

Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy „Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz”.

Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz

– írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. „Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága”, írta a politikus szintén az X-en.

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

(MTI)

Egyiptom felfüggesztette a sérültek és külföldiek evakuálását a rafahi átkelőn

Egyiptom szombat óta felfüggesztette a gázai sérültek és a külföldi útlevéllel a Gázai övezetben tartózkodók evakuálását a rafahi határátkelőn, jelentette vasárnap a Reuters hírügynökség egy egyiptomi biztonsági szolgálattól és egy orvosi forrástól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Az egyik biztonsági forrás és az orvosi forrás szerint az evakuálásokat azt követően függesztették fel, hogy pénteken izraeli csapás ért egy sebesültek szállítására használt mentőautót.

Mindkét forrás megerősítette viszont, hogy a segélyszállító teherautók továbbra is bejuthatnak a határátkelőn a Gázai övezetbe.

A dpa német hírügynökség palesztin vörösfélhold segélyszervezetre hivatkozó vasárnapi jelentése szerint szombat este 30 humanitárius segélyt szállító teherautó haladt át a rafahi átkelőhelyen a Gázai övezetbe. Ezzel a szervezet szerint október 21. óta összesen 451 segélyszállító teherautó érkezett Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe.

Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz.

(MTI)

Blinken a palesztin elnökkel tárgyalt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a ciszjordániai Rámalláhban találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel vasárnap. Az előre be nem jelentett látogatás Blinken közel-keleti körútjának részeként valósult meg.

(Guardian)

Több tucat embert tartóztattak le a londoni plaesztinpárti tüntetésen

Nagyszabású tüntetést tartottak Palesztina mellett több ezer ember részvételével szombaton Londonban a Trafalgar Square-en. A Guardian jelentése szerint a demonstráció során 29 embert tartóztattak le a hatóságok, négy rendőr pedig megsérült.

A letartóztatott személyeket nagy többségben rasszista gyűlöletszítás és más faji indíttatású büncselekmények miatt vetétk őrizetbe, de volt köztük olyan is, akit azért, mert rendőrt bántalmazott. A demonstráció a beszámolók szerint ezzel együtt békés hangulatban zajlott, a résztvevők többnyire zászlókat, transzparenseket lengettek a téren – a rendőrség ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a tüntetők egy része tűzijátékot lőtt a tömeg és a rendőrség irányába is. A demonstráció során a Guardian szerint 1300 rendőrt vetettek be a londoni hatóságok.

A lap a rendőrség által közöltek alapján egy olyan esetet említ, hogy egy résztvevő „Tartsuk tisztán a világot” feliratú, antiszemita transzparenst cipelt magával, de a tudósítások szerint a tömeg elvonulása után tucatjával maradtak a földön a konfliktusnak áldozatául eső halott csecsemők fotói is.

Az Egyesült Államok arra kér minden amerikait, hogy hagyja el Libanont, mert később nem biztos, hogy kimenekítik

Az izraeli hadsereg vasárnapra időkeretet szabott meg a Gázai övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez, az izraeli erők helyi idő szerint 10 és 14 óra között (közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között) engedélyeznék a forgalmat egy kijelölt útvonalon –  írta az X-re keresztelt Twitteren az izraeli hadsereg szóvivője, aki egyúttal nyomatékosan megkért minden érintettet, hogy a saját biztonságuk érdekében használják ki az alkalmat és induljanak dél felé.

Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre. A sűrűn lakott Gázai övezet 2,2 millió lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak, az ENSZ szerint pedig mintegy kétszer annyian, 1,4 millióan. Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában.

Közben az Egyesült Államok kormánya is szólt a sajátjaihoz, nevezetesen azt, hogy minden amerikai állampolgár azonnal hagyja el Libanon területét. A washingtoni külügyi tárca figyelmeztetése egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat. A vonatkozó dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek. Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától, ugyanis

arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat. A civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka

– szögezték le.

A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy Washington felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.

 

(MTI)

Legalább 30 halottja lehet egy gázai menekülttábort ért izraeli csapásnak

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 30 ember halt meg a Gáza középső részén fekvő Maghazi menekülttábor elleni izraeli bombázásban szombaton késő este – írja az Agence France-Presse hírügynökség információi alapján a Guardian. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qidr azt mondta a hírügynökségnek, hogy a támadás után több mint 30 halottat szállítottak a Deir al-Balah-i al-Aksza Mártírjai kórházba. A Wafa palesztin hírügynökség korábban arról írt, hogy a támadásban 50 palesztin vesztette életét, többségükben nők és gyerekek. Izrael egyelőre nem kommentálta a palesztin fél kijelentéseit.

A menekülttábort ért támadás után a Hamász a Telegramon jelentetett meg nyilatkozatot, melyben ismét azzal vádolta Izraelt, hogy módszeresen, közvetlenül a civil lakosságot bombázza. Izrael ugyanakkor azt állítja, hogy támadásai a Hamász, nem pedig a civilek ellen irányulnak, ezzel egy időben azzal vádolják a gázai terrorszervezetet, hogy élő pajzsként használják fel a civil lakosságot. A Guardian információi szerint az izraeli hadsereg szóvivője már bejelentést tett: vizsgálják, hogy az Izraeli Védelmi Erők a támadás idején a térségben voltak-e.

Ez történt tegnap

  • Az izraeli hadsereg behatolt Gáza déli részébe.
  • A WHO főigazgatója és az ENSZ-főtitkár is elítélte a mentőautó elleni izraeli támadást.
  • Letáboroztak a túszok családtagjai az izraeli hadsereg székháza elé.
  • Izrael dróntámadást intézett a Hamász-vezér háza ellen.
  • Erdogan többé nem áll szóba Netanjahuval.
  • Hamenei ajatolláhhal tárgyalt Iránban a Hamász vezetője.
  • A teljes közvetítést itt találják.
Olvasói sztorik