Élő Nagyvilág

Az izraeli hadsereg bejelentette, összehangolt légi, tengeri, szárazföldi támadásra készül

Aris MESSINIS / AFP
Aris MESSINIS / AFP

Izrael összehangolt légi, tengeri, szárazföldi katonai támadásra készül

Az izraeli védelmi erők szombat este közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy erőik arra készülnek, hogy kiterjesszék hadműveleteiket – írja a BBC.

Az IDF átfogó offenzívára készül több százezer tartalékos állományával

– áll a közleményben.

Időpontot nem adtak meg, ám azt írták, hogy szárazföldi offenzíva várható a Gázai övezetben, és Izrael arra kérte a lakosokat, hogy meneküljenek.

Az új nyilatkozat szerint légi, tengeri és szárazföldi erők bevonásával terveznek támadást.

Hozzátették, az alapvető harci felszereléseket már a megfelelő helyszínekre szállították, és az IDF zászlóaljait és katonákat stratégiai pontokra telepítik országszerte.

Az Izrael elleni támadás kezdete óta legkevesebb 11 újságírót öltek meg

A Hamász terrorszervezet által Izrael ellen indított támadás óta a harcokban már legkevesebb 11 újságíró vesztette életét – közölte helyi idő szerint pénteken a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet.

A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg.

A libanoni operatőr egy újságírókat szállító járműben utazott, amelyet találat ért. Az izraeli oldalról érkezett találat következtében hat további újságíró, köztük a Reuters és az AFP hírügynökség, valamint az Al Jezeera két-két munkatársa is megsérült.

A CPJ közleménye hangsúlyozta, hogy az újságírók fontos munkát végeznek a válság sújtotta térségekben, és nem szabad, hogy a háborúzó felek célpontjai legyenek. A konfliktusban részt vevő valamennyi félnek lépéseket kell tennie az újságírók biztonsága érdekében – sürgették.

A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük. Az ENSZ vizsgálatot sürgetett az újságírók halála miatt.

Libanoni zászlóba burkolva temették el a Reuters videósát

Egy újságíró meghalt, hat másik pedig megsebesült Libanonban, miután pénteken izraeli tüzérségi találat ért egy újságírókból álló csoportot. Az ágyúzás során Issam Abdallah, a Reuters videósa vesztette életét. A történtekre az izraeli katonai szóvivő, Richard Hecht alezredes azt mondta az Associated Pressnek szombaton: „Tisztában vagyunk a Reuters újságírójával történt incidenssel, és vizsgáljuk. Bár nem erősítette meg, hogy az újságírókat izraeli lövedékek találták volna el, de „tragikusnak” nevezte az esetet, és hozzátette: „Nagyon sajnáljuk a halálát”.

Szombaton Issam Abdallah-t szülővárosában helyezték örök nyugalomra egy temetési menetben, amelyen több száz ember vett részt – számolt be az Euronews.

Abdallah holttestét libanoni zászlóba burkolva hordágyon vitték déli városának, Khiamnak az utcáin, családja otthonától a helyi temetőig.

Houssam Shbaro / ANADOLU / AFP

A temetésen több tucat újságíró és libanoni törvényhozó vett részt.

A libanoni külügyminisztérium közben felkérte Bejrút ENSZ-képviseletét, hogy tegyen feljelentést Izrael ellen a pénteki incidens miatt, „a vélemény- és sajtószabadság elleni bűncselekménynek” nevezve azt.

Az Európai Bizottság megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt

Az Európai Bizottság szombat délután bejelentette, hogy megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt – írja a The Guardian. A lépés azután történt, hogy az EU-t bírálat érte a vezetés ellentmondásos közlései miatt.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral – közölte a Bizottság.

A Bizottság haladéktalanul 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt humanitárius segély-keretet

– mondta von der Leyen. Ezzel a teljes összeg meghaladja a 75 millió eurót.

A bizottság vezetője hozzátette:

Folytatjuk szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak érdekében, hogy ez a segély eljusson a Gázai övezetben rászorulókhoz. A Bizottság támogatja Izrael azon jogát, hogy megvédje magát a Hamász terroristákkal szemben, a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartása mellett. Keményen dolgozunk azon, hogy a gázai ártatlan civilek támogatást kapjanak.

Több ezren tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Jelentős rendőri készültség mellett ezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett – írja az MTI.

A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak. A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC közszolgálati médiatársaság székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar-tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A Scotland Yard szombaton is figyelmeztette a tüntetőket, hogy kizárólag az előre kijelölt útvonalon haladhatnak, és azokat, akik ettől eltérnek, őrizetbe veszik. A londoni rendőrség arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a demonstráción nem viselhetnek olyan ruhadarabot, amely eltakarja arcukat. A Broadcasting House bejáratát még a tüntetés kezdete előtt ismeretlen tettesek vörös festékkel leöntötték.

A Whitehallból nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont. A tüntetők itt a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba, több ezernyi palesztin zászlóval együtt.

A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

Suella Braverman brit belügyminiszter a tüntetés előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya szombati tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen egy hete végrehajtott támadása óta számos lakossági bejelentést kapott olyan online tartalmakról, amelyek potenciálisan összefüggésbe hozhatók a terrorizmussal. Az ügyosztály a szombati tájékoztatás szerint eddig 55 ilyen esetben indított vizsgálatot.

Dominic Murphy, a terrorellenes ügyosztály parancsnoka köszönetet mondott a bejelentésekért, amelyek nyilatkozata szerint lehetővé teszik, hogy a rendőrség együttműködjön a technológiai cégekkel az olyan tartalmak eltávolítása érdekében, amelyek a brit terrorizmusellenes törvénybe ütköznek. E törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak. A brit kormány két évvel ezelőtt ilyen szerveződéssé nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

Szombaton tüntetéseket tartottak a palesztinok mellett Londonon kívül más brit nagyvárosokban, köztük Liverpoolban, Bristolban, Cambridge-ben, Norwichban, Coventryben, Edinburghban és Swansea-ban is.

Távozik az amerikai diplomaták egy része Izraelből

Az Egyesült Államok engedélyezte Izraelben dolgozó diplomatáinak egy része számára az ország elhagyását

Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot – közölte a külügyminisztérium szombaton.

A közlemény szerint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra a kiszámíthatatlan helyzet miatt, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviselet működéséhez.

Ezzel egy időben az amerikai külügy frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint „terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában”, és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban.

A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében a kormány arra kéri az amerikaiakat, hogy fontolják meg az utazást, a Gázai-övezet határának átlépését semmilyen körülmények között nem javasolják amerikai állampolgároknak.

Lengyelország 1504 állampolgárát evakuálta Izraelből

A lengyel hadsereg 1504 lengyel, valamint több külföldi állampolgárt evakuált Izraelből – közölte szombaton Magdalena Busz, a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának helyettes szóvivője.

Lengyelország múlt vasárnap, a radikális iszlamista Hamász előző napi támadását követően kezdte el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A Varsó és Tel-Aviv közötti közvetlen útvonal mellett kedden Kréta szigetén keresztül légihidat is létesítettek az Izraelben tartózkodó lengyelek elszállítására.

A NEON fedőnevű művelet keretében a Hercules C-130 és Casa C-295 katonai személyszállító gépek a Varsó-Tel-Aviv útvonalon 5 járatot, Kréta és Tel-Aviv között pedig 27 járatot tettek meg – közölte Busz, hozzátéve: egy Hercules és két Casa továbbra is Krétán marad, szükség esetén folytathatják az evakuálást.

A lengyel külügyi tárca korábban mintegy kétezerre becsülte az Izraelben tartózkodó lengyel állampolgárok számát. Egy részük harmadik országokon keresztül, civil repülőjáratokkal tért haza.

Az evakuáltak között számos lengyel zarándok is volt, a szentföldi zarándoklatokat általában a katolikus egyházzal együttműködve szervezik a lengyelországi utazási irodák. A lengyel püspöki konferencia keretében működő turisztikai, zarándok- és migrációügyi tanács pénteken közölte: a testülettel kapcsolatban lévő összes zarándokcsoportot már evakuálták a háborús övezetből.

Átmehetnek Egyiptomba a Gázában tartózkodó külföldiek

Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy a Gázában tartózkodó külföldiek átmehetnek Egyiptomba a rafahi határátkelőhelyen – közölte szombaton egy magas rangú egyiptomi tisztségviselő.

Az AP által idézett tisztviselő elmondta: Izrael beleegyezett abba, hogy nem támadja azokat a területeket, amelyeken a külföldiek áthaladnak, hogy kijussanak az ostromlott palesztin területről. Elmondta azt is, hogy Katart is bevonták a tárgyalásokba és a felek beleegyezést kaptak a palesztin fegyveres csoportoktól, a Hamásztól és az Iszlám Dzsihádtól is.

Egy másik tisztségviselő a rafahi átkelőhely egyiptomi oldalán elmondta: utasítást kaptak arra, hogy szombat délután nyissák meg a rafahi átkelőhelyet a Gázából érkező külföldiek előtt.

(MTI)

BBC: Gyerekek és nők haltak meg egy támadás során Gáza déli részén

Először tegnap este jelentek meg hírek arról, hogy Gáza déli részén izraeli csapások értek három konvojt, melyek kitelepítetteket szállítottak. Nem sokkal később olyan videók jelentek meg, amelyek a helyszínen történt vérengzést mutatták.

A BBC Verify megerősítette, hogy a támadás az egyik evakuációs útvonalon történt.

A felvételeken legalább 12 holttest látható, főleg nők és gyerekek – néhányuk kettő-öt évesnek tűnik – írja a BBC. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 70 ember halt meg a helyszínen, és Izraelt teszik felelőssé a támadásért.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy nyomozást folytat, de megjegyezték: ellenségei megpróbálják megakadályozni, hogy a civilek elhagyják az északi területet.

Már több mint 2200 ember meghalt Gázában

Már több mint 2200 ember meghalt Gázában és 8700-an megsebesültek – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg szombaton azt közölte, hogy „nagyon sajnálja” a Reuters egyik újságírójának halálát, aki tegnap halt meg a libanoni határ mentén egy támadás során – jelentette az AFP hírügynökség. Az izraeli hadsereg azonban nem ismerte el a felelősséget.

Vizsgáljuk az ügyet – mondta Richard Hecht katonai szóvivő az incidensről, amelyben hat másik újságíró, köztük az AFP két munkatársa is megsérült.

„Próbáltak lebeszélni róla” – bevonul a hadseregbe egy Magyarországon élő, izraeli-magyar állampolgár

Elutazik Izraelbe és bevonul a hadseregbe egy Magyarországon élő, izraeli-magyar állampolgár, aki B. Mendel álnéven nyilatkozott a Telexnek.

A támadás reggelére úgy emlékezett vissza, a családjától tudta meg, hogy kitört a háború. Mint fogalmazott, „haragudtam a családomra, hogy miért kell szombat reggel, a nyugalom napján írogatni a csoportunkba. Majd láttam, hogy anyám írja, hogy nagyon nagy a baj. Ha anyám ezt mondja, akkor tényleg nagyon nagy a baj.”

A családi csetcsoport után látta a híradóban és az interneten, ahogy a Hamász hurcolja el a civileket.

 Vitték őket a határon található kerítésen belülre. Ez nem olyan, mint egy intézmény kerítése, ez a kerítés a pokolba vezet, innen nagyon kevés esélyed van visszatérni

– mondta a lapnak. Arról is beszélt, hogy neki azzal nincs problémája, hogy katonákat ölnek és ejtenek túszul, mert ahogy fogalmazott „az a katonának a dolga: harcolni, túsznak lenni, meghalni”. Szerinte őket erre készítik egész életükben, de egy gyereket vagy egy anyukát elrabolni és kínozni kegyetlenség.

B. Mendel korábban már volt katona. 2014-ben zajlott az „Erős szikla” nevű hadművelet, amit az Izraeli Védelmi Erők indítottak a Hamász által uralt Gázai övezetben, amivel az onnan érkező rakétatámadásokat szerették volna felszámolni. Ebben a hadműveletben Mendel két barátja is életét vesztette. Ekkora döntött úgy, hogy megy katonának.

Három év után végül leszerelt, majd visszahívták – ekkor dolgozott egy ideig sima katonaként –, de tavaly nyáron visszatért Magyarországra, ahol 2010 óta élt.

Szombaton délelőtt viszont úgy döntött, vissza akar menni. A lap cikke szerint felhívta korábbi parancsnokát, és jelezte neki, hogy menni akar, aki erre úgy felelt, nem muszáj mennie. Majd egy másik tiszttől akart behívó papírokat kérni, aki csak annyit mondott neki, háborúban senki nem fog behívót küldeni neki.

A hétvégére tudott nagy nehezen jegyet szerezni a Budapestről egyedüliként az országba repülő izraeli légitársaság gépére.

Próbáltak lebeszélni róla. Sokan nem értik, mit akarok, mindenem megvan, minek keresem a bajt. Mindig mondom a szüleimnek, hogy nézzétek a túsz gyerekekről a videót. Ha egy túsz lenne, akkor is mennék, de jóval több van, 150 vagy 200 okom van menni

– mondta.

A Telexnek azt is elárulta, a másik ok, amiért megy, épp szerdán történt: édesanyjával beszélt videócseten, amikor Izrael északi részén található falujukat találat érte. „Egyszercsak megszakadt a vonal. Megnéztem a híreket, mondták, hogy 15 drón bekerült Libanonból a mi területünkre. Tudod, milyen szar érzés, ha édesanyádat lövik? Ha anyánkat szidják is rossz érzés, nem ha lövik” – mondta.

B. Mendel arra készül, hogy hamarosan a légicsapásokon túl is lesz válasz az izraeli hadsereg részéről. Eleinte arra tippelt volna, hogy egy-két évig eltartanak majd a harcok, de most inkább azt mondaná, hogy két-három hónap alatt véget érhet a konfliktus.

24-re emelkedett a thaiföldi állampolgárságú áldozatok száma

Újabb három thaiföldi állampolgár halt meg az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban, így a halálos áldozatok száma 24-re emelkedett – közölte Srettha Thavisin thaiföldi miniszterelnök. A thaiföldi külügyminisztérium szerint további két thaiföldi állampolgár megsebesült, így a sebesültek száma 16-ra emelkedett. A kormány feltételezése szerint további 16 thaiföldit túszul ejtettek még a múlt héten a Hamász fegyveresei.

A thaiföldiek alkotják a külfödi munkavállalók egyik legnagyobb csoportját Izraelben, mintegy 30 ezren dolgoznak az országban, főként a mezőgazdaságban.

(BBC)

Izraeli Védelmi Erők: Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamász fegyveresei

Több mint 120 civilt tartanak fogva a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveresei Gázában – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) X (korábban Twitter) közösségi oldalán szombat reggel.

A Hamász korábban 130 fogvatartottról számolt be, de más források szerint a szám elérheti akár a kétszázat is. A Jerusalem Post című lap arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg a gázai övezetbe való behatolása során eltűnt izraeliek holttestére bukkant. A lap tudósítása szerint a holttesteket pénteken találta meg a 7. dandár a határvidéken. A lap nem közölte a halottak számát, csak annyit írt, hogy a holttesteket izraeli területre vitték.

Az izraeli hadsereg jelezte, hogy kivizsgálja a Jerusalem Post jelentését. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a hadsereg már több korlátozott behatolást hajtott végre Gázában a várható szárazföldi offenzíva előtt.

ENSZ: már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi részét Izrael felszólítására

Már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi övezetét, miután az izraeli hatóságok a terület kényszerkiürítését rendelték el egy katonai művelet kezdete előtt – közölte szombaton az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA).

Az izraeli hadsereg pénteken rendelte el a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását, ami azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a felhívást, hogy a Hamász fegyveresei Gáza északi részén, részben Gázavárosban házak alatti alagutakban rejtőznek, továbbá Gáza háborús övezet, ahol a Hamász élő pajzsként használja a civil lakosságot. A felszólítás vonatkozik az ENSZ összes alkalmazottjára és azokra is, akik az ENSZ-ügynökségeknél kerestek menedéket.

A Hamasz ugyanakkor arra szólította fel a lakosságot, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli követelést, és arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen fel a kényszerű kitelepítés ellen. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni.

(MTI)

A Hezbollahot is támadta Izrael Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint csapataik a Hezbollah fegyveres csoporthoz tartozó „terrorista célpontra” mértek csapást Dél-Libanonban. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt is állítják, hogy rajtaütéseket hajtottak végre gázai területen „a terrorista sejtek és az infrastruktúra fenyegetésének felszámolása érdekében”. Az IDF szerint a katonák olyan bizonyítékokat is gyűjtöttek, amelyek segítenek a túszok felkutatásában.

Izraeli Védelmi Erők: a gázai palesztin civilek nem az ellenségeink, megpróbáljuk evakuálni őket

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője arról beszélt a BBC cikke szerint, hogy „a gázai palesztin civilek nem az ellenségeink. (…) Megpróbálunk helyesen cselekedni, megpróbáljuk evakuálni a civileket, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a kockázatot számukra”. Conricus viszont rendkívül szomorúnak és sajnálatosnak tartja, hogy sok médium Izrael tetteire összpontosít, ahelyett, hogy a felelősséget a Hamászra hárítaná.

Mindez a Hamász műve – mi a helyzetre reagálunk. Igyekszünk nem csapást mérni a civilekre vagy az infrastruktúrájukra.

A palesztin hatóságok szerint a Hamász egy héttel ezelőtti támadása óta közel 2000 ember halt meg Izrael bombázásaiban a Gázai övezetben.

Újabb magyarokat hoztak ki Izraelből honvédségi géppel

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén ezekben a percekben sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is.

Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken késő este a Facebook oldalán. A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakcióinak, valamint a nagykövetségeink összehangolt munkájának köszönhetően összesen 547 állampolgárunknak segítettünk hazajutni minden lehetséges módon és eszközzel – fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter.

(MTI)

Jerusalem Post: Elrabolt izraeliek holttestét találták meg Gázában

Izraeli lapok jelentése szerint a Hamász egy héttel ezelőtti támadása során elfogott izraeliek holttestét találta meg az izraeli hadsereg egy pénteki gázai szárazföldi rajtaütés során. A Haaretz és a Jerusalem Post szerint az Izraeli Védelmi Erők meg nem határozott számú holttestet találtak, és visszavitték őket izraeli területre. Megtaláltak néhány tárgyat is, amelyek az eltűnt személyekhez tartoztak.

Gyalogos és páncélos egységek vettek részt a rajtaütésben, amelynek során „kiiktattak” egy Hamász-sejtet, amely páncéltörő rakétákat lőtt ki izraeli területre – írja a Jerusalem Post.

Olvasói sztorik