Nagyvilág europoli

Donáth Anna leszavazott az EP-ben egy prostitúció elleni állásfoglalást, elárulta, miért tett így

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hónap közepén egy olyan állásfoglalás-javaslatról szavaztak a képviselők az Európai Parlamentben, ami a prostitúció visszaszorítása mellett foglalt állást. Ahogy a Szabad Európa írja, éppen csak átment a javaslat, amit bár a képviselők többsége megszavazott volna, viszonylag sokan voltak, akik nem foglaltak állást. A 234 igen szavazatra jutott 175 ellenszavazat, valamint 122 tartózkodás.

A végül elfogadott anyag arról rendelkezik, hogy:

  • az EU-szerte eltérő szabályozások vezetnek a szervezett bűnözéshez;
  • a prostitúcióban élők marginalizálódnak és kriminalizálódnak, ami akadályozza az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket;
  • a kereslet csökkentése megelőzné és csökkentené az embercsempészetet;
  • és az, hogy a bizottságnak közös uniós iránymutatásokat kell kidolgoznia, amelyek garantálják a prostitúcióban részt vevők alapvető jogait.

Ahogy a lap is jelezte, a képviselőcsoportok megosztottak voltak, minden frakcióban akadtak olyanok, akik a dokumentum mellett, és olyanok is, akik vele szemben foglaltak állást. Ugyanez igaz a magyar képviselőkre is: DK képviselői, valamint a korábbi MSZP-s képviselő, Ujhelyi István támogatta az állásfoglalást, a Fidesz képviselői és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodtak, míg a Momentum részéről Donáth Anna ellenezte szöveget.

Utóbbit az RTL kereste fel, arról érdeklődve, hogy miért nemmel szavazott. A politikus nevében pártja azt közölte, hogy a javaslatra azért szavazott nemmel a képviselő, mert az a szexuális szolgáltatások vásárlásának büntetésére és a kriminalizálásra helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy az ebben dolgozók jogainak és egészségének védelmével foglalkozna. Donáth Anna az úgynevezett holland modellt támogatja, amely szerint a kriminalizálás helyett inkább a szexmunkások jogainak, valamint fizikai és mentális egészségének védelmére kell koncentrálni.

Olyan, szabályozott kereteket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy biztonságban és méltósággal végezhessék munkájukat

– írta a párt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik