Élő Nagyvilág

Zelenszkijnek bizonyítékai vannak, hogy Oroszország százezreket deportált

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Az előző nap eseményeiről itt számoltunk be.

Az ukrán kormány több tízezer elrabolt és deportált gyermek nevét ismeri

A New York-i ENSZ Közgyűlésen személyesen szólalt fel Volodimir Zelenszkij, aki többek között arról beszélt, hogy több tízezer elrabolt gyerek nevét ismeri az ukrán kormány.

„Soha korábban nem vált a tömeges emberrablás és a deportálás az orosz kormány politikájának részévé. Mostanáig” – mondta kedden Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ukrán kormány több tízezer elrabolt gyermek nevét ismeri és „bizonyítékai vannak arról, hogy Oroszország több százezer embert rabolt el, majd deportál Ukrajna megszállt területeiről.”

Zelenszkij hozzátette, próbálják hazahozni a gyerekeket, de elrablásuk óta sok idő telt el, és Oroszországban arra tanítják őket, hogy gyűlöljék Ukrajnát. Az ukrán elnök szerint ez egyértelműen népirtás.

Amikor a gyűlöletet felfegyverzik egy nemzet ellen, az soha nem ér véget

– mondta.

Felszólalásában sürgette a világ vezetőit, hogy vegyenek részt egy békecsúcson és segítsenek megállítani az inváziót, illetve a jövőbeli háborús agressziót.

Varsó kész tárgyalni Kijevvel az ukrán gabonaexportról

Varsó kész tárgyalni Kijevvel a gabonaexportról – jelezte Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter szerdán, reagálva ukrán hivatali partnere aznapi kijelentésére, miszerint Ukrajna megegyezésre törekszik az ügyben. Lengyelország várja az ukrán gabonával összefüggő probléma megoldását célzó megbeszéléseket, készen áll az erről szóló tárgyalásokra – mondta el Telus a PAP hírügynökségnek. Hangsúlyozta, Varsó nyitott olyan megoldás keresésére, amely megvédené a lengyel piacot, a lengyel gazdákat, és segítené Ukrajnát.

A miniszter ilyen megoldásként említette a gabonatranzitot, valamint azt, hogy az ukrán termékekre vonatkozó tilalmi lista legyen rugalmas, módosítható, tegye lehetővé például egyes termékek importját oda, ahol erre igény van. Egyúttal jobb lenne, ha a megoldás tartós lenne, és az Európai Unió vezetné be – fűzte hozzá Telus.

A miniszter szavaival Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes, az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak adott szerdai nyilatkozatára reagált, amelyben az ukrán tisztségviselő aláhúzta, „Ukrajna tervében első pontként a Lengyelországgal való megegyezés megtalálása szerepel.”

Kedden még ugyanis Kacska a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte: Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára. Erről a lépésről az ukrán miniszterhelyettes szerdán elmondta: ez „utolsó pontként szerepel az ukrán cselekvési tervben”, és reméli, nem fogják foganatosítani.

Telus az utóbbi két-három nap alatt kialakult helyzet csillapításának minősítette Kacska szerdai nyilatkozatát.

Azt gondolom, Ukrajna átgondolta a korábban kifejtett véleményét

– jegyezte meg a lengyel miniszter.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. A lengyel importtilalom az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érinti.

(MTI)

Lezuhant egy Szu-34-es Voronyezsben

Lezuhant egy Szu-34-es repülőgép a voronyezsi régióban, kétfős legénysége katapultált – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A vadászbombázó legénységét visszaszállították a bázis repülőtérre, a tárca szerint a pilóták egészségét nem fenyegeti veszély. A baleset lakott területektől távol történt, a földön nem keletkezett kár. A repülést lőszer nélkül hajtották végre. A védelmi minisztérium szerint a baleset oka műszaki hiba lehetett.

(MTI)

Tengeri akna robbantott fel egy teherhajót a román partoknál

Egy valószínűsíthetően orosz tengeri aknára futott egy teherszállító hajó Sulina kikötőjénél, Romániában, miközben kirakodásra várakozott. A 12 tagú legénységet a romániai parti szolgálat mentette ki a hajóról.

11 ezer fölött a napi menekültek száma

Az ukrán-magyar határszakaszon 6414-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5263-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 11.677-en érkeztek a háború sújtotta országból az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményükben.

Afrikában csaphatott le a Wagnerre az ukrán titkosszolgálat

Valószínűleg az ukrán titkosszolgálat állhat a Wagner-féle milíciák elleni támadások mögött Szudánban a CNN szerint. Legalább nyolc dróntámadás érte az orosz támogatású csapatokat, amelyek a szudáni polgárháborúban harcolnak.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta a felelősséget a támadásokért.

Olvasói sztorik