Nagyvilág

Először vesz részt magyar nő egy pápai szinóduson

MTI / EPA / ANSA / Claudio Peri
MTI / EPA / ANSA / Claudio Peri

Az őszi vatikáni szinóduson első alkalommal vehetnek részt – és kapnak szavazati jogot – laikusok, vagyis nem felszentelt személyek, köztük nők is: Csiszár Klára személyében pedig egy magyarajkú teológus hölgy is meghívást kapott a 363 résztvevő közé, akik közül a nők létszáma 54 fő, de csak 29-en civilek, a többiek szerzetesnők – írja hétfői cikkében a szemlélek.net.

Mint írják, Csiszár Klára részvétele azonban nem a magyar katolikus egyház sikere, mivel a teológus soha nem élt Magyarországon. Erdélyből származik, a szinóduson is „Romania” szerepel majd a neve mellett. Jelenleg Linzben egyetemi professzor, de aktívan közreműködött a vajdasági Nagybecskerek egyházmegyei zsinatának megvalósításában is, vezető munkatársként. Azért nem él és szolgál Magyarországon, mert itt nincs számára lehetőség, perspektíva – saját megfogalmazása szerint pár „egyszerű lépés” hiányzik ehhez – írja a Szemlélek.

A portál a résztvevők közül megemlíti még, hogy „hivatalból” ott lesz a keleti rítusú részegyházak képviseletében az a Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, aki a legutóbbi parlamenti választás idején nyíltan kampányolt az egyik párt mellett, valamint az a magyarajkú, de Szerbiát képviselő Német László belgrádi érsek, aki ennek helytelenségére a Szemlélek felületén emlékeztette a „kemény gondolatolvasó képességekkel” rendelkező Kocsis Fülöpöt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) korábbi titkára a szinodális folyamat kontinentális szakaszában is felemelte a szavát, ott az egyházi visszaélésekre és azok eltussolására hívta fel a figyelmet. Ott lesz még Kovács Gergely, Gyulafehérvár érseke és „központi meghívottként” Pál József Csaba temesvári megyéspüspök – mindketten ugyancsak Románia képviseletében.

„Ebből az is következik, hogy a román katolikus egyházat három magyar ember fogja képviselni a vatikáni szinóduson, míg a magyar római katolikus egyház közösségét egyetlen személy, Mohos Gábor segédpüspök” – írja a portál, amely szerint egy segédpüspököt küldeni egy ennyire fontos eseményre sajátos üzenet: ennél alacsonyabb szinten csak akkor lehetne kezelni a részvétel lehetőségét, ha senki nem képviselné hazánkat. Ugyanakkor – ismeri el a Szemlélek – nem példa nélküli segédpüspök küldése: Európán belül így tesz Belgium, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Hollandia, Szlovákia és Ukrajna is.

Kiemelt kép: Ferenc pápa misét pontifikál a XV. rendes szinódus lezárásaként a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2018. október 28-án. MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Ajánlott videó

Olvasói sztorik