Nagyvilág

Százmillió eurót hagyott 53 évvel fiatalabb barátnőjére Berlusconi, mégsem ő a végrendelet fő kedvezményezettje

Antonio Masiello / Getty Images
Antonio Masiello / Getty Images
Kik azok, akik örökölnek a dúsgazdag volt olasz miniszterelnök 4–6 milliárd eurós vagyonából?

100 millió eurót (úgy 39 milliárd forintot) hagyott fél évszázaddal fiatalabb kedvesére, a 33 éves Marta Fascinára a múlt hónapban elhunyt Silvio Berlusconi – a többi között ez derült ki az exkormányfő csütörtökön nyilvánosságra hozott végrendeletéből.

Az Olaszországot összesen kilenc évig vezető, hazája korszakos figurájának számító Berlusconi ugyanekkora összeget hagyott a testvérére, Paolóra, valamint 30 milliót (12 milliárd forintot) közeli politikai és üzleti tanácsadójára, Marcello Dell’Utrira, akit egy alkalommal a szervezett bűnözéssel (a Cosa Nostrával) való együttműködés miatt ítéltek el.

A hosszan tartó betegeskedés után, 86 évesen, leukémiában elhunyt ex-miniszterelnök üzleti birodalmát ugyanakkor a legidősebb utódjaira hagyja.

Köszönöm, sok boldogságot mindannyiótoknak, apátok

– fogalmazott a kézzel írt levelében a június 12-én elhunyt Berlusconi.

Becslések szerint az egykor volt leggazdagabb olasz vagyona halálakor körülbelül 4–6 milliárd euróra, azaz 1,5–2,5 ezermilliárd forintra rúgott. A cégbirodalom mellett Berlusconi tulajdonába tartoztak villák és más ingatlanok Milánótól Rómán át Szardíniáig, jachtok, műtárgyak (mintegy 20 ezer festmény), ékszerek, egyéb befektetések és persze készpénz is. A végrendelet három különálló dokumentumból áll, az egyik 2006-os (ez tartalmazza a vállalatai felosztását), a második 2020-as (ekkor vette fel testvérét az örökösei közé), a harmadik pedig 2022-es (ekkor élettársa és barátja is bekerült a végrendeletbe).

Drága örökösök

Berlusconi mind az öt gyerekénél fiatalabb Fascina, a volt kormányfő Forza Italia nevű pártjának a politikusa, akivel három éve alkottak egy párt, ő volt mellette az utolsó hónapokban is. Berlusconi életében kétszer házasodott – és vált el –, Fascinával hivatalosan nem kötötte össze az életét (erről állítólag gyerekei beszélték le), ugyanakkor a feleségének nevezte, és egy zártkörű szertartást is tartottak 2022-ben. A képviselőnőt visszafogott, a médiát kerülő személyiségnek írják le, akinek ugyanakkor komoly befolyása lehet majd a jobboldali párt jövőjére.

Pier Marco Tacca / Getty Images Silvio Berlusconi és Marta Fascina

Berlusconi első házasságából származó két legidősebb gyereke, az 1966-ban született Marina és az 1969-es születésű Pier Silvio egyenlő részben örökölte a Fininvest családi holding összesen mintegy 53 százalékát – ezekben a politikus a részvények 61 százalékát birtokolta. A végrendeletből egyúttal az is következik, hogy a jövőben senki sem gyakorolhat kizárólagos közvetett ellenőrzést a holding felett, ahogy azt Berlusconi tehette életében – írták közleményükben a gyerekek.

Nem csak úgy az ölükbe hullik a vagyon, hiszen vezető tisztségeket töltöttek be a vállalkozásban már az 1990-es évektől, amikor apjuk a politika felé fordult. Az üzleti érzékkel leginkább megáldott Marina jelenleg a Fininvest elnöke, Pier Silvio pedig a holding koronaékszerének számító televíziós üzletágat irányítja.

A 2,8 milliárd euró értékű, mintegy 18 ezer embert foglalkoztató pénzügyi holding része a médiabirodalom, egy bank, egy biztosító, egy könyvkiadó, egy magánrepülőgépekkel foglalkozó vállat, egy színház és egy fociklub, az AC Monza is.

Az AC Milan-t viszont 31 évnyi tulajdonlás után már korábban eladták.

Ők ketten örökölték a holding alá nem tartozó, az ingatlanokat birtokló, 700 millió euróra taksált cégeket is.

Nemcsak Fascina szerzett komoly befolyást a Forza Italia felett, hanem a két legidősebb gyerek is, ugyanis a párt 90 millió euróval tartozik a holdingnak. Ha ezt az összeget megpróbálnák behajtani, az könnyen a politikai alakulat végét jelentené (persze önmagában is kérdés, hogy talpon tudnak-e maradni a volt elnökük nélkül). Az kevéssé valószínű, hogy bármelyik gyerek a jövőben politikusnak állna.

Berlusconi második házasságából született gyerekei – Barbara (1984), Eleonora (1986) és Luigi (1988) – kisebb örökséget kapnak idősebb testvéreiknél, ők osztoznak a Fininvest maradék 8 százalékán, illetve Berlusconi nem üzleti vagyonának 40 százalékán, míg Marina és Pier Silvio ennek is a 60 százalékát kapják. A fiatalabbak a családi vállalkozásokban sem töltenek be kiemelkedő szerepet, igaz, Luigi képviseli a családot igazgatótanácsi tagként a Fininvestnél.

Alessandro Serrano' / AGF / Universal Images Group / Getty Images Eleonora, Pier Silvio, Barbara, Marina, Luigi Berlusconi és Marta Fascina Silvio Berlusconi temetésén 2023. június 14-én.

A régi barát Dell’Utrit 2014-ben hét év börtönbüntetésre ítélte az olasz legfelsőbb bíróság adócsalás és a szicíliai maffiával való együttműködés miatt. A bíróság szerint a végül négy évet a rácsok mögött, egyet pedig házi őrizetben töltő Dell’Utri közvetítőként működött Berlusconi és a Cosa Nostra között a politikus miniszterelnöksége előtti időkben, 1974 és 1992 között.

Az örökség híre mélyen meghatotta a szinte testvérként szeretett barátot, akit Berlusconi több mint 60 éve ismert, mivel már egyetemre is együtt jártak.

Nem számítottam rá a mély barátságunk ellenére. Meglepődtem, ez nem valami olyasmi, ami mindennap megtörténik

– idézi nyilatkozatát a Guardian.

A családot ismerők Berlusconit a család „ragasztójának” hívták, ugyanis ő tartotta össze a gyerekeket – koruk, habitusuk és érdeklődési körük különbségei ellenére. Hogy miként férnek majd meg egymás mellett apjuk után, az nem csupán a Forza Italia miatt kérdéses. A Fininvest az utóbbi időben több cégét is eladta, főként azokat, amelyeket már nem tartottak stratégiai fontosságúnak. Berlusconi halálával a részvények ára csökkenni kezdett, ugyanakkor a streamingszolgáltatók előretörése miatt a vállalatcsoport ékköve, a MediaforEurope vállalat is veszélybe került, ennek ellenére továbbra is kitartanak az európai terjeszkedési terveik mellett. Nemrégiben 30 százalékos tulajdonrészt szereztek a német ProSiebenSat.1 csoportban.

Úgy tudni, a Berlusconi fő lakhelyének számító Villa San Martinót, ahol számos politikai és üzleti megbeszélést is tartott, valamint néhányat a bunga-bunga szexpartikból ismert helyszínek közül múzeummá alakítana át a család.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik