Nagyvilág

„Azt beszélték, ha lefekszel a miniszterelnökkel, pénzt kereshetsz”

Napok óta Imane Fadil halálhíre tartja lázban Olaszországot. A 34 éves marokkói modellt január 29-én szállították kórházba súlyos gyomorfájdalmakkal. Akkor azt mondta a barátainak és az ügyvédjének, hogy valaki megmérgezte. Bő egy hónappal később, március 1-jén életét vesztette – és könnyen lehet, hogy igaza volt a mérgezéssel kapcsolatban.

Az olasz ügyészség hétfőn közölte, hogy a modell vérében egyes fémek a normálisnál magasabb mennyiségben voltak jelen, ami alapján nem zárható ki, hogy az áldozatot radioaktív anyagokkal mérgezték meg. Várhatóan még ezen a héten elvégzik a nő holttestének boncolását, így pontosabb képet kaphatnak arról, hogy mi okozta a halálát.

Az ügyet azért kezelik kiemelt fontosságúnak az olaszok, mert a modell Silvio Berlusconi volt kormányfő ellen tanúskodott volna a bunga-bunga szexpartik miatt indított perben.

Berlusconit 2014-ben másodfokon felmentették, de tavaly újabb vádat emelt ellene az olasz bíróság. Az elhunyt modell pedig olyan információk birtokában lehetett, amik miatt a politikai karrierjét épp újraépítő Berlusconi nemcsak a miniszterelnöki álmairól, hanem akár a szabadságáról is lemondhatott volna.

Szívtipró Ruby

Az ügy hátterében a bunga-bunga néven ismert partik állnak: 2008 és 2009 között az akkori olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi római, milánói és más olaszországi rezidenciáin rendezett partikon többtucatnyi fiatal nő fordult meg, akik ezért pénzbeli juttatást kaptak Berlusconitól.

A botrány kirobbanásakor az olasz sajtó alaposan utána járt a bunga-bunga eredetének, és arra jutottak, hogy Moammer Kadhafi líbiai diktátor találta ki. Berlusconi jó barátja állítólag háremekkel tartott partikat hazájában, és nem ritkán fiatal nyugat-európai nők is részt vettek az orgiákon. A gyanú szerint az akkori olasz kormányfőnek ez megtetszett és ő is elkezdett hasonló rendezvényeket tartani.

A bunga-bunga jelentését az olaszok szerint egy vicc foglalja össze a legpontosabban:

Berlusconi két politikai ellenfelét elfogja egy afrikai törzs. Megkérdezik tőlük, hogy meg akarnak halni, vagy részt vesznek egy bunga-bungán. Az első politikus utóbbi mellett dönt, és a törzs tagjai azonnal szexuális támadást intéznek ellene. A másik, aki addigra már tudta, hogy mit jelent a bunga-bunga, inkább a halált választja. A törzsfőnök pedig erre csak annyit mondott: oké, halál bunga-bunga által.

Bár a partik nem végződtek ilyen drasztikusan, a vád szerint rendszeresen fiatalkorú lányokat kényszerítettek szexre az eseményeken, akikben ez mély lelki nyomokat hagyott.

Az ügy 2010 októberében robbant ki, és Berlusconi tulajdonképpen magát buktatta le. Az olasz miniszterelnök betelefonált egy rendőrségre, és azt kérte, hogy engedjék szabadon a 17 éves Karima El Mahrougot, akit azzal gyanúsítottak, hogy ellopott egy háromezer euró értékű karkötőt.

Berlusconi azt hazudta, hogy a lány Hoszni Mubárak akkori egyiptomi elnök unokahúga, de valójában egy prostituált volt, aki Szívtipró Ruby néven futott. A kormányfő ugyanis megijedt, hogy a rendőrségi kihallgatáson lelepleződnek a Milánó melletti otthonában megrendezett partik.

Berlusconi így is lebukott, ugyanis az ügyészség szerint az esetet megelőzően a pár több tucatszor beszélt egymással telefonon, sőt, Karima El Mahroug volt az első, aki nyilvánosan használta a bunga-bunga kifejezést.

Ruby a nyomozás során arról beszélt, hogy a partik egyfajta táncversenyek voltak, a nyertesnek vagy nyerteseknek pedig a kormányfővel kellett aludniuk. Az egészet egy diszkószerű szobában tartották, ahol a nők vetkőztek, és közben egymást fogdosták intim területeken.

Az ügyészségi dokumentumok szerint legkevesebb 33 fiatal nő állította azt, hogy pénzért feküdtek le Berlusconival abban a reményben, hogy karriert építhetnek a milliárdos valamely tévécsatornájánál. De ebből persze semmi nem valósult meg.

Imane Fadil könyvet írt az orgiákról

2013 júniusában Berlusconit hét év börtönbüntetésre ítélték kiskorú prostitúcióra kényszerítése és hivatali visszaélés miatt, de egy évvel később felmentették, mert nem tudták bizonyítani, hogy tudta, hány éves volt akkoriban Karima El Mahroug. 2018 novemberében azonban hamis kijelentés és tanú megkörnyékezése címén újabb vádat emelt ellene a bíróság.

Fotó: Miguel Medina / AFP)

A per egyik tanúja volt a rejtélyes körülmények között elhunyt, feltehetően megmérgezett Imane Fadil, aki maga is több alkalommal részt vett a bunga-bunga partikon.

Miután Berlusconit másodfokon felmentették, a La Repubblica című olasz lapnak azt nyilatkozta,

hét évből nulla lett. Ez hogy lehetséges? Bizonyos milánói körökben azt beszélték, ha lefekszel a miniszterelnökkel, azzal pénzt kereshetsz.

2012-ben az akkor 27 éves marokkói modell a bíróság előtt szexuális fertőhöz hasonlított Berlusconi rendezvényeit. Arról beszélt, hogy látta, amint két nő apácajelmezben rúdtáncolt a volt miniszterelnök előtt és közben fehérneműre vetkőztek.

Berlusconi egy pillanatban átadott nekem egy pár fülbevalót, egy órát és kétezer eurót egy borítékban. Kérte, hogy ne sértődjek meg, mert tudja, hogy a nőknek mindig vannak szükségletei

– emlékezett vissza az egyik partira. Hozzátette, hogy ennyi járt azoknak, akik csak táncoltak. Akik le is feküdtek vele, azoknak még többet fizetett.

Imane Fadilt legutóbb januárban idézték be a bíróságra az ügyben. Akkor kifejtette, hogy könyvet ír a tapasztalatairól és Berlusconi orgiáiról. A rendőrség a halála lefoglalta a kötet vázlatát, így abból egyelőre semmilyen részlet nem ismert.

Mindig az igazat mondtam, hiába próbált megvesztegetni Berlusconi és a csapata.

A BBC a modell halálával kapcsolatban megkereste Berlusconit. A politikus elmondta, mindig hatalmas veszteség egy fiatal ember halála, de soha nem találkozott, sőt, még csak nem is beszélt a nővel. Ő azt olvassa ki Fadil nyilatkozataiból, hogy az egészet kitalálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik