Nagyvilág

Meghalt Silvio Berlusconi

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, írja a BBC. Berlusconi a milánói San Raffaele kórházban halt meg, ahova múlt pénteken vitték vissza. A volt kormányfőt tüdőgyulladással és leukémiával kezelték. Berlusconi állapota 2020-ban már egyszer kritikus volt, akkor koronavírus miatt feküdt kórházban. 2016-ban szívműtétje volt, de küzdött már prosztatarákkal is.

Pártja, a Forza Italia jelenleg része a Giorgia Meloni által vezetett jobboldali kormánykoalíciónak, de Berlusconi nem töltött be posztot a kabinetben, csak a szenátus tagja volt. Legutóbbi kórházi kezelését követően május végén egy lapinterjúban még azt jelentette be, hogy visszatér a politikába, és továbbra is ő készül vezetni pártját.

Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994– 95-ben, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig.

Médiamágnás, futballklub-tulajdonos

1973-ban megalapította a Telemilano televíziós céget, 1980-ban pedig Canale 5 néven Olaszország első kereskedelmi tévéhálózatát. Az évtized végére az ország egész területét lefedték Berlusconi csatornái. Mediaset TV nevű cége döntő szerepet játszott politikai sikereiben: a tulajdonában lévő csatornák híradói és más információs műsorai gyakran tartalmaztak burkolt vagy nyílt politikai propagandát. Az amerikai Freedom House 2004-es jelentésében Olaszország minősítését szabadról részben szabaddá rontotta, amit sokan Berlusconi kiterjedt befolyásához kötöttek.

Berlusconi 1986-ban vásárolta meg az AC Milant, 31 évig tartó vezetése alatt az olasz futballklub 29 trófeát nyert, ötször a BEK/BL-serleget is elhódították.

1965-ben vette feleségül Carla Dall’Ogliót, akitől két gyermeke van. 1985-ben elvált, majd öt évvel később feleségül vette Veronica Lario színészőt, akitől három gyermeke született. Berlusconi nőügyei miatt végül 2009-ben felesége bejelentette válási szándékát.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán búcsúzott el Berlusconitól, akinek mozgalma a Fidesz átalakítására, a polgári körök mozgalmára is komoly hatással volt. Orbán 2019-ben egyébként úgy fogalmazott egy interjúban:

a legjobb barátom még mindig Berlusconi, nagy ember, korszakos.

Giorgia Meloni videoüzenetben rögzített részvétnyilvánításában Olaszország története egyik legbefolyásosabb emberének nevezte Silvio Berlusconit, aki soha nem félt kiállni nézetei mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik