Nagyvilág

Nem gyűjtött információkat a lelőtt kínai kémléggömb

Peter Zay / ANADOLU AGENCY / AFP
Peter Zay / ANADOLU AGENCY / AFP

Nem gyűjtött semmilyen információt az a kínai kémléggömb, amely februárban Alaszkától a keleti partokig szelte át az Egyesült Államok területét – jelentette be csütörtökön a Pentagon.

Az amerikai hadsereg február elején lelőtt egy állítólagos kínai kémléggömböt Dél-Karolina partjainál, az Atlanti-óceán felett. A Peking szerint meteorológiai kutatásokat végzett a ballon, a Pentagon szerint viszont egy megfigyelő légieszközt hatástalanítottak. Az ügy a mai napig heves viták tárgya: Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban ennek apropóján diktátorozta le kínai kollégáját.

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok tisztában volt azzal, hogy „a léggömb hírszerző képességekkel rendelkezik”. A mostani helyzetet mégis úgy értékelik, hogy a légieszköz nem tudott érzékeny információkat gyűjteni, miközben áthaladt az USA fölött. A szóvivő szerint ehhez az is hozzájárult, hogy hazája komoly óvintézkedéseket tett annak érdekében, hogy a külföldi hatalmak hírszerző képességeit mérsékeljék.

Ryder tábornok nem erősítette meg a Wall Street Journal értesülését, miszerint amerikai gyártmányú felszerelést is találtak a léggömbben, de azt elmondta, hogy kínai drónok a múltban már használtak amerikai berendezéseket.

Kapcsolódó
Mit keresett egy kínai katonai felderítő léggömb Montana fölött?
Az amerikaiak az eset miatt lemondták a külügyminiszter tervezett kínai látogatását.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik