Nagyvilág

Joe Biden diktátornak nevezte a kínai elnököt

MANDEL NGAN, Noel CELIS / AFP
MANDEL NGAN, Noel CELIS / AFP

Hszi Csin-ping akkor lett nagyon ideges, amikor lelövettem azt a kémballont, benne két kémfelszereléssel teli dobozzal, ugyanis nem tudta, hogy az ott van. Az ilyesmi nagyon kínos a diktátorok számára. Amikor nem tudják, hogy mi történt

– mondta Joe Biden amerikai elnök kínai kollégájáról kedden egy kaliforniai adománygyűjtésen.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő szerdán „rendkívül abszurdnak és felelőtlennek” nevezte az amerikai elnök szavait. – Ez egy kirívó politikai provokáció – mondta.

Biden beszédében arra az esetre utalt, amikor az amerikai hadsereg február elején lelőtt egy állítólagos kínai kémléggömböt Dél-Karolina partjainál, az Atlanti-óceán felett. A Peking szerint meteorológiai kutatásokat végzett a ballon, a Pentagon szerint viszont egy megfigyelő légieszközt hatástalanítottak.

Biden kijelentései mindössze egy nappal az amerikai külügyminiszter kínai útja után hangoztak el. Antony Blinken személyében öt év óta először látogatott vezető amerikai diplomata Kínába, ahol többek között Hszi Csin-pinggel is tárgyalt, hogy enyhítsék a két szuperhatalom között fennálló feszültségeket.

A tárgyalások után Biden és Hszi is előrelépésről beszélt, ugyanakkor az amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy továbbra is jelentős különbségek vannak országaik között.

 

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik