Nagyvilág

Kamerákkal szűrik ki Iránban a hidzsábot nem viselő nőket

Morteza Nikoubazl / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto via AFP

Az iráni hatóságok elkezdték felszerelni az első olyan kamerákat, amelyek képesek kiszűrni, melyik nő nem visel hidzsábot a fején – írja a CNN.

A rendőrség közleménye szerint amelyik nő nem tesz eleget a hidzsábtörvénynek, figyelmeztető szöveges üzenetet kap a lehetséges következményekről. A hatóságok így próbálják megelőzni a hidzsábtörvénnyel szembeni ellenállást.

Mint ismert, tavaly heves tiltakozások törtek ki az országban, miután a rendőrségi intézkedés hatására meghalt egy fiatal kurd nő, Mahsa Amini, akit állítólag a hidzsáb szabály megsértése miatt tartóztattak le. A letartóztatás veszélye ellenére azóta több, leginkább nagyvárosokban élő nő szabadult meg a fejfedőtől, amire sokan az elnyomás jelképeként hivatkoznak.

A nőknek az 1979-es iszlám forradalom óta törvényileg kötelező fejkendővel eltakarniuk magukat. A törvényt megszegő nők pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak. A rendőrség szombati közleménye a hidzsábot az iráni nemzet egyik civilizációs alapjának nevezte, és felszólította az üzlettulajdonosokat, hogy fokozott ellenőrzéssel tartassák be a szabályokat.

Iránban december óta több ezer tüntetőt tartóztattak le, négyet pedig kivégeztek, emellett az utcákon is gyakran követnek el erőszakot a fejfedőt nem viselő nők ellen. A helyzetet súlyosbítja, hogy múlt szombaton Ebrahim Raisi iráni elnök megismételte, az iráni nőknek vallási szükségszerűségként hidzsábot kell viselniük. Az iráni igazságszolgáltatás vezetője szerint azonban nem biztos, hogy az erőszak a legjobb fellépési módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik