A következő élő közvetítés része Biden: Az USA szó szerint meg fogja védeni a NATO minden centiméterét

Oroszország vitatja az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának vizsgálatát

Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Oroszország kedden összetűzésbe került az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálása kapcsán – közölte az AP hírügynökség.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) közölte, hogy Moszkva nem bízik a Dánia, Svédország és Németország által folytatott vizsgálatok hitelességében, de reméli, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár független nemzetközi vizsgálatot rendel el a robbantások kivizsgálására.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország illetékes hatóságai közölték, hogy a gázvezetékeket ért robbantások körülményeit vizsgáló nyomozás még tart. Szerintük Oroszország csak azért követeli az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának kivizsgálását, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajna megtámadásának egyéves évfordulójáról és a következő három nap magas szintű ENSZ-tevékenységeiről, beleértve egy közgyűlési határozat elfogadását is, amely elítéli Moszkva múltban tett lépéseit.

Oroszország kétségbeesetten próbálja másra terelni a szót, miközben a világ ezen a héten összefog, hogy az ENSZ Alapokmányával összhangban lévő igazságos és tartós békét teremtsen Ukrajnában

– hangsúlyozta John Kelley, amerikai miniszteri megbízott.

Az ülés előtt Dánia, Svédország és Németország nagykövete levelet küldött a BT tagjainak, amelyben közölték, hogy vizsgálataik során kiderült, hogy a „szabotázs miatt bekövetkezett erőteljes robbantások” nagymértékben megrongálták a gázvezetékeket. A kedd reggel továbbított levél szerint mindhárom országban további vizsgálatokat folytatnak az ügyben. Állításuk szerint a nyomozás folytatásával kapcsolatban korábban már tájékoztatták Oroszországot.

Azt állítják, hogy informáltak minket a nyomozás folytatásáról, ami nem igaz. Az információszerzés iránt tett lépéseinket figyelmen kívül hagyták vagy elutasították

– mondta Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij a héten.

Nyebenzja elmondása szerint Moszkva nem tudott részt venni a három ország által vezetett nyomozásban. „Nem elég, hogy a nyomozás nem transzparens de a napnál is világosabb, hogy csak a nyomokat akarják eltüntetni, és kiállni az amerikai testvérük mellett”. Kelley a tanácshoz intézett beszédében reagált az orosz nagykövet rágalmaira.

A vádak miszerint az Egyesült Államok részt vett a robbantásokban, teljes mértékben hamisak

– mondta.

Németországba 2022 augusztusáig érkezett gáz az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül, ekkor Oroszország leállította a szállítást. Az Északi Áramlat-2-t soha nem helyezték üzembe, mert miután Oroszország elismerte Ukrajna szakadár népköztársaságainak függetlenségét, Németország felfüggesztette a gázvezeték engedélyeztetését. A robbanások 2022. szeptember 26-án történtek.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik