Élő Nagyvilág

Putyin elvesztette a gázháborút és az európai vásárlóit

Mihail Klimentyev / MTI / AP / Kreml / Szputnyik
Mihail Klimentyev / MTI / AP / Kreml / Szputnyik

Telefonbetyárok húztak ki súlyos mondatokat a volt amerikai védelmi miniszterből

Telefonbetyárok Petro Porosenko volt ukrán elnök képviselőinek kiadva magukat elérték Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert, aki azt mondta nekik, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára – jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A TASZSZ beszámolója szerint a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov beszélt a volt miniszterrel.

A félrevezetett volt minisztert arra kérték, hogy ossza meg véleményét az Egyesült Államok szerepéről az ukrajnai konfliktusban.

Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről, vagy hírszerzési értesülésekről

– húzta alá Esper. Mint mondta, az Egyesült Államok számára “problémát jelent” Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is.

Ugyanakkor a volt védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy amerikai technológia kerülhet harmadik országok kezébe az Ukrajnának szánt fegyverszállítások révén. Hangsúlyozta, Washington fontosnak tartja, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe.

Putyin és a kommunisták egyetértenek: biztos lesz a győzelem Ukrajna ellen

Biztosnak nevezte az orosz győzelmet az ukrajnai háborúban Vlagyimir Putyin elnök és Gennagyij Zjuganov, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a kommunisták vezetője a Novo Ogarjovo-i államfői rezidencián tartott hétfői tanácskozásukon.

“Kötelesek vagyunk győzni, és győzni is fogunk” – hangoztatta Zjuganov a tárgyalás sajtónyilvános szakaszában.

“Így lesz” – reagált Putyin, és hozzátette, hogy védelmi és biztonsági témákban sohasem volt vitája a kommunistákkal.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy háromszáz katonát vesztettek, felük a Donyeck körzetében zajló harcokban esett el. A tábornok szerint a donyecki régióbeli Szlovjanszkban megsemmisült az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár fegyver- és haditechnikai javító üzeme.

Putyin páncélvonatba ült át

Átszokott a vonatozásra Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború kezdete óta. Nem azért tette le a kormánygépet, mert hirtelen felfedezte a környezetvédelmi szempontokat, hanem mert a repülőjével sokkal könnyebben nyomon követhetőek az utazásai.

Putyinnak speciális páncélvonat áll rendelkezésére, hálószobával és irodával, különleges kommunikációs eszközökkel, a biztonsági személyzete külön kocsiban utazhat és nem egy, hanem három mozdony húzza a szerelvényt.

Leopard 2: Megkezdődött az ukránok kiképzése

A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját, amelyben a Leopard 2 típusú harckocsik használatát oktatják – jelentették be hétfőn Berlinben. A szövetségi védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ukrán katonáknak szervezett kiképzési program helyszíne az Alsó-Szászország tartományi Munsterben működő harckocsizó-képző központ. A program március végéig tart.

A német sajtóban megjelent beszámolók szerint a világ legmodernebb és legerősebb harckocsijaként számon tartott Leopard 2 használatát tanuló ukrán katonák első csoportja a hét végén érkezett, a légierő (Luftwaffe) szállította őket Németországba Lengyelországból. A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél. Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.

A szövetségi kormány február elején határozta el, hogy egy sor nehézfegyver-típus, köztük Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek, Marder és Gepard páncélozott harcjárművek után 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsival is segíti a védekezést az orosz támadás ellen, és összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardok 2-esekkel támogató partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási csomaghoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.

A napokban közölték, hogy a Bundeswehr állományából származó 14 harckocsit március végére készítik fel az ukrajnai bevetésre. A kormány a napokban arról is döntött, hogy a modell elődjével, a Leopard 1 típusú harckocsival is támogatják az ukrán erőket. A tervek szerint száznál is több ilyen harckocsit juttatnak Ukrajnába – írta az MTI.

Egy teljes orosz elitdandár veszett oda Vuhledarnál

Oroszország elveszthette a 155. tengerészgyalogos dandárját, amikor el akarták foglalni Vuhledar városát az ukránoktól egy jelentés szerint. Az 155. számú dandárt különösen sújtják az ukrajnai háború viszontagságai: az elitalakulatot már többször újra kellett szervezni: először Kijev környéki harcok után, amikor Irpinnél és Bucsánál szenvedtek hatalmas veszteségeket. Utána Donyecknél semmisült meg az alakulat nagy része, és most újra megsemmisült. Vuhledarnál napi 150-300 tengerészgyalogos halt meg a becslések szerint és 36 tankot vesztettek.

Itt egy videó a megsemmisült tankjaikról:

Moldovai elnök: Oroszország puccsra készül Moldovában

Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu, a hétfőn televíziós beszédében arra figyelmeztette a lakosságot, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz az ország politikai helyzetének destabilizálására. Moldova elnöke arról beszélt, hogy Moszkva diverzánsokkal meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Maia Sandu elmondta, hogy a hírszerzési forrásokból olyan tervezett akciókról szereztek tudomást, amelyekben katonai kiképzésben részesült, civil ruhás diverzánsok vennének részt, és állami épületek ellen hajtanának végre támadásokat, túszokat is ejtve.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a moldovai hatóságok továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet az országban, és biztosította a lakosságot, hogy a Kreml terve nem fog működni.

A 3,2 millió lakosú Moldova tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

A támadások ellenére elég az áram Ukrajnában

Annak ellenére, hogy a munkahét elején általában nő az áramfogyasztás Ukrajnában, a rendelkezésre álló kapacitás most elegendő a fogyasztási igények fedezésére, így nincs hiány – számolt be róla hétfőn az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat. “Hétfőn nem vezettek be tervezett áramszüneteket Ukrajnában, a régiókban a tényleges fogyasztás mérése az ütemezésnek megfelelően történik. Az egyetlen kivétel az Odessza megyei helyzet, ahol óránkénti leállások vannak a hálózati infrastruktúra károsodása miatt” – írta közleményében a szolgáltató.

Annak, hogy jelenleg nincs hiány az energiarendszerben, az a magyarázata, hogy a javítások után több hőerőműnél kiegészítő energiablokkokat helyeztek üzembe. Ezért az energiarendszerben megnövekedett a villamosenergia-termelés, amely teljes mértékben fedezi a fogyasztást – szögezte le a vállalat.

Hozzátették, hogy több helyütt megemelkedett a vízszint, aminek köszönhetően a vízerőművek is intenzíven dolgoznak. A nappali órák növekvő száma és a tiszta idő hozzájárul a megújuló energiaforrásokból történő termeléshez is. Emellett folytatódik a villamos energia importja Szlovákiából.

Az Ukrenerho kiemelte, hogy tovább folynak a javítások az orosz rakéta- és dróntámadások miatt megsérült erőművekben és gerinchálózati létesítményekben.

A NATO a lőszerkészletek növelését tervezi

Az észak-atlanti katonai szövetség a kimerülőfélben lévő lőszerkészletek növelését tervezi annak érdekében, hogy segíteni tudja Ukrajnát területének és az emberéletek védelmében – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kedden kezdődő kétnapos tanácskozása előtt hétfőn.

Jens Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva közölte: mivel az ukrajnai háború hatalmas mennyiségű lőszert emészt fel, növelni kell a lőszerek gyártását az előállítási kapacitásba való befektetések fokozása által.

Mivel nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció és üzemanyag biztosításával, hogy a megtámadott ország eredményeket tudjon elérni a harctéren. A szövetségnek pedig a védelem fokozására, a létfontosságú infrastruktúra védelmére kell összpontosítania – közölte a NATO-főtitkár.

(MTI)

Negyedével csökkent a tavalyi orosz gázexport

Tavaly 25,1 százalékkal, 184,4 milliárd köbméterre csökkent Oroszország gázexportja az Északi Áramlat vezetékek ellen elkövetett szabotázs és az európai kereslet visszaesése folytán – derült ki az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfői nyilatkozatából.

Az Alekszandr Novak által ismertetett adatok szerint Oroszország tavaly 673,8 milliárd köbméter gázt termelt, és exportinfrastruktúrájának diverzifikálásán dolgozik. Lehetőséget látnak arra, hogy növeljék az ázsiai és csendes-óceáni térségbe irányuló orosz gázexportot  – tette hozzá az energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes.

Alexandr Novak azt is elmondta hétfőn, hogy 2023-ban Oroszország olajexportjának több mint 80 százalékát baráti országokkal tervezi lebonyolítani, miután pénteken azt mondta újságíróknak, hogy országa márciusban napi 500 ezer hordóval kívánja csökkenteni az olajkitermelést. Moszkva a korábbi ígéretéhez híven nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz.

Alexandr Novak január közepén azt nyilatkozta, hogy  az olaj- és gázeladásból származó orosz költségvetési bevételek tavaly 28 százalékkal, 2500 milliárd rubellel (13 575 milliárd forint) emelkedtek a megelőző évhez képest. Elmondta még, hogy Oroszország rekordmennyiségű, 15,5 milliárd köbméter földgázt szállított tavaly Kínának a Szibéria Ereje gázvezetéken.

Kadirov: Oroszország az év végéig elfoglalja Kijevet

Ramzan Kadirov „100 százalékig biztos” abban, hogy az orosz hadsereg 2023 végéig elfoglalja Kijevet, Harkivot és Odesszát – írja a Guardian. A Kreml által kinevezett csecsen vezető az orosz állami tévének adott interjújában azt állította, hogy az oroszoknak minden eszközük megvan arra, hogy idén elérjék a céljaikat. Kadirov azt is kijelentette, hogy hibának tartaná, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdene egyezkedni Volodimir Zelenszkijjel.

(Guardian)

A moszkvai amerikai nagykövetség ismét Oroszország elhagyására szólította fel az amerikaiakat

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége ismét felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul távozzanak Oroszországból.

Az amerikai állampolgároknak tartózkodniuk kell az oroszországi utazásoktól az ukrajnai konfliktus „előre nem jelezhető következményei” miatt, és az Oroszországi Föderációban élő vagy ott utazó amerikaiaknak haladéktalanul el kell hagyniuk az országot „az őrizetbe vétel kockázata miatt” – olvasható a nagykövetség honlapján közzétett figyelmeztetésben.

A képviselet arra figyelmeztetett, hogy az orosz fél „megtagadhatja az amerikai állampolgároktól a kettős állampolgárság elismerését, megfoszthatja őket a konzuli segítségtől, mozgósíthatja őket, megakadályozhatja kiutazásukat az országból, vagy katonai szolgálatra hívhatja be őket”.

Tavaly szeptember 28-án a moszkvai amerikai nagykövetség hasonló figyelmeztetést intézett az amerikai állampolgárokhoz, felszólítva őket, hogy hagyják el Oroszországot, „amíg erre még lehetőségük van”.

(MTI)

Brit hírszerzés: Oroszországnak nehézséget okoz megvédeni az arcvonalai szélét

Annak ellenére, hogy jelenleg a műveletek középpontjában Donbász áll, Oroszország továbbra is aggódik a meghosszabbított arcvonala szélső pontjainak védelme miatt – olvasható a brit védelmi minisztérium hétfő reggeli jelentésében. Ezt bizonyítja, hogy Zaporizzsjában és Luhanszkban folyamatosan építik az erődítményeket, tették hozzá.

Az Ukrajnában lévő orosz frontvonal nagyjából 1288 kilométer hosszú, ebből Zaporizzsjában 192 kilométer van. A britek szerint ha az ukránok Zaporizzsjában nagyfokú áttörést tudnának elérni, az komolyan fenyegetné az oroszok „szárazföldi hídját”, amely az oroszországi Rosztovot köti össze a Krímmel, míg Luhanszk felszabadítása további akadályt gördítene a Donbász elfoglalása elé. Az, hogy a két probléma közül melyiket helyezzék előtérbe, valószínűleg az orosz hadistratégia legfontosabb kérdése – tette hozzá a brit védelmi minisztérium.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1625014916133318657

Közel 10 ezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 4761 fő lépett be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5102 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 108 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

(MTI)

Silvio Berlusconi Zelenszkijt okolja a háború kitörése miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta – írja az MTI.

A volt olasz kormányfő kijelentette, ha ő lenne a miniszterelnök, nem találkozott volna az ukrán elnökkel, mivel szavai szerint „országa pusztítása, katonái és polgárai öldöklése zajlik”.

Silvio Berlusconi, aki 1994 és 2011 között többször volt  Olaszország miniszterelnöke, úgy vélte, nem robbant volna ki a háború, ha Volodimir Zelenszkij „nem próbálkozik a Donyec-medence autonóm köztársaságainak megtámadásával”. Berlusconi kijelentette, nagyon negatívan ítéli meg Volodimir Zelenszkij magatartását.

Berlusconi hangsúlyozta, a békéhez az kell, hogy Joe Biden amerikai elnök „megfogja Zelenszkijt” és azt mondja neki, hogy hattól kilenc milliárd dollárig terjedő Marshall-terv áll rendelkezésre Ukrajna újjáépítésére azzal a feltétellel, hogy Zelenszkij azonnal tűszünetet rendel el, máskülönben nem adnak neki sem pénzt, sem fegyvert.

Csakis valami hasonlóval lehet ezt az urat meggyőzni, hogy eljusson a tűzszünethez,

mondta Silvio Berlusconi.

A FI elnöke Milánóban nyilatkozott újságíróknak egy választási körzet előtt, ahova voksolni ment a Lombardia tartományban zajló helyhatósági választások első napján. Silvio Berlusconi szavai a FI szövetségese, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének, Giorgia Meloni miniszterelnöknek szóltak, aki csütörtökön Brüsszelben más országok vezetőivel együtt, majd röviden négyszemközt is találkozott az ukrán elnökkel. Giorgia Meloni korábban ellenzéki politikusként és most kormányfőként is Kijev mellett foglalt állást.

Silvio Berlusconi kijelentéseit követően a római miniszterelnöki hivatal közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány részéről továbbra is „szilárd meggyőződés” Ukrajna támogatása, miként az a közös kormányprogramban is szerepel, és ahogyan a kormánytöbbségnek a háborút érintő parlamenti szavazásain is megnyilvánult.

Az ellenzék nevében a baloldali Demokrata Párt (PD) szenátora, Enrico Borghi úgy vélte, Berlusconi „Putyin-párti és Zelenszkij-ellenes” állásfoglalása törést képvisel a kormány ukrajnai politikájában.

A Hajrá Olaszország szintén közleményben szögezte le, hogy Silvio Berlusconi sosem vonta kétségbe Ukrajna támogatását, de aggodalmát fejezte ki és az öldöklés leállítását szorgalmazta. A párt hozzátette, Berlusconi korábban csalódását fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája miatt is, de most azt kívánta hangoztatni, hogy egyik fél sem mentes a felelősségtől.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i parlamenti választások alkalmával azt mondta, hogy Vlagyimir Putyinnak „rendes emberekkel” helyettesítenie kellett volna Zelenszkij-kormányát. Egy másik alkalommal az ukrán ellenállást okolta a háborúért. Akkor Giorgia Meloni a kormányból való kizárással fenyegette meg az atlanti politikát ellenző erőket.

Volodimir Zelenszkij  eredetileg videó-üzenettel akart bejelentkezni a Sanremói Táncdalfesztivál szombati záróestéjén, végül azonban csak levelét olvasta fel a könnyűzenei esemény műsorvezetője késő éjszaka. Zelenszkij esetleges bejelentkezését ugyanis széles politikai vita kísérte. Matteo Salvini, egy másik kormánypárt, a Liga vezetője bejelentette, hogy nem hallgatja meg az ukrán elnök üzenetét.

Olvasói sztorik