Nagyvilág

Régi rendszámtáblák miatt szabadulhat el a pokol Koszovóban

Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az arra figyelmeztetett az Európai Unió és Szerbia is, hogy erőszakhullám jöhet Koszovóban, miután az EU által közvetített tárgyalásokon nem sikerült megoldani a szerb autók rendszámával kapcsolatos vitát – írja a BBC.

A koszovói hatóságok azt akarják elérni, hogy a szerb etnikai kisebbség tagjai szereljék le a szerbek által kibocsátott rendszámtáblákat.  A koszovói rendőrség ennek érdekében keddtől kezdődően 150 eurós pénzbírságot szab ki a szerb kibocsátású rendszámok birtokosaira. Koszovó érvelése szerinte erre azért van szükség, mert, a 1999-es háború előtti szerb rendszámok már nem érvényesek, a koszovó északi részén élő szerbeknek, akik pedig csak a helyi szerb intézményeket fogadják el, most a Pristinában kiadott koszovói táblákat kell használniuk.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szerint a többórás tárgyalások nem tudták megoldani a régóta húzódó vitát.

Azt hiszem, mindkét vezetőt súlyos felelősség terheli a mai tárgyalások kudarcáért, valamint az esetleges eszkalációért és erőszakért

– mondta.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint a helyzet szó szerint a konfliktus határán áll. Ő azt kérte a koszovói különleges rendőrségtől, hogy ne szedje be a bírságokat. A szerb nemzetiségű rendőrök a hónap elején tömegesen mondtak fel, tiltakozásul a pristinai rendszámtábla-döntés ellen.

Vučić a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurtival folytatott vitát követően beszélt Brüsszelben.Később Kurti az EU-t okolta a tárgyalások kudarcáért, Borrell pedig azt mondta, hogy a koszovói vezető elutasította az EU kompromisszumos javaslatát, bár Szerbia elfogadta azt. Vučić azt mondta, Szerbia leállítja saját autói rendszámának kiadását és megújítását az észak-koszovói szerbek számára.

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője úgy fogalmazott, hogy mindkét félnek „engedményeket kell tennie annak érdekében, hogy ne veszélyeztessük a több évtizedes, nehezen megszületett békét egy amúgy is törékeny régióban”.

Körülbelül 3700 NATO-békefenntartó katona – a KFOR haderő – továbbra is Koszovóban tartózkodik, hogy megakadályozzák a konfliktus felszítását az egykori szerb tartományban. Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkár Twitteren azt írta:

Ez most a felelősségvállalás és a pragmatikus megoldások ideje. El kell kerülni az eszkalációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik