A következő élő közvetítés része Ukrán külügyminiszter: Putyin csinálhat, amit akar, mi folytatjuk a harcot

Scholz a a G7-országok találkozóját sürgeti, Kína a harcok deeszkalációjára szólított fel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy egyetértett Olaf Scholz német kancellárral a G7-országok sürgős találkozójának szükségességéről. Zelenszkij közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztetett.

KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Megvitattuk légvédelmünk megerősítését, a kemény európai és nemzetközi reakció szükségességét, valamint az Orosz Föderációra gyakorolt nyomást fokozását. Franciaország Ukrajna mellett áll

– közölte az ukrán államfő.

Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke felszólította a G7-országokban ténykedő képviselőtársait, köztük Nancy Pelosi amerikai demokrata párti házelnököt, hogy minősítsék Oroszországot „terrorista államnak”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy egyeztetett török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, aki határozottan elítélte az orosz csapásokat”, és megerősítette, hogy „Törökország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát”.

Kína hétfőn az ukrajnai harcok deeszkalációjára szólított fel. Kína megismételte: minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani, ugyanakkor továbbra sem ítélte el Oroszország az ukrajnai agresszióért.

Kína mindkét féllel tartja a kapcsolatot, és hajlandóak vagyunk konstruktív szerepet játszani a helyzet deeszkalációjában

mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője a szokásos sajtótájékoztatón.

(Guardian/NY Times)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik