Nagyvilág

Oroszország készen áll tárgyalni a fogolycseréről Amerikával

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Szergej Lavrov pénteken jelentette be, hogy Moszkva készen áll tárgyalni Washingtonnal egy esetleges fogolycseréről. Mindezt egy nappal azután közölte, hogy Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót kábítószer birtoklásáért kilenc év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban.

Kapcsolódó
Kilencéves börtönbüntetést kapott Oroszországban az amerikai kosarassztár
Ügyvédje azzal érvelt, hogy Brittney Griner olyan a női kosárlabdának, mint Usain Bolt az atlétikának, vagy Michael Schumacher a Forma-1-nek, így a legenyhébb büntetést érdemelné.

A Reuters tudósítása szerint az orosz külügyminiszter arról beszélt,

készen állunk beszélni az ügyről, de csak azon a diplomáciai csatornán, amelynek Putyin és Biden elnökök a résztvevői. Ha az amerikaiak megint a közdiplomáciát választják, akkor az az ő üzletük és azt is mondhatom, hogy az ő problémájuk is egyben.

A Kreml korábban figyelmeztette az USA-t, hogy ne folytasson megafon diplomáciát Griner esetében, mert azzal nem viszik előre a fogolycserét illető egyeztetéseket.

Griner büntetését egyébként Biden elfogadhatatlannak nevezte. Az amerikai kormány már korábban ajánlatot tett az oroszoknak a fogolycserére. Ennek keretein belül az oroszoktól Griner mellett Paul Whelan volt tengerészgyalogost kérnek a halál kereskedőjeként becézett orosz Viktor Boutért cserébe, aki többek között azért került rács mögé Amerikában, mert kolumbiai felkelőknek próbált fegyvert értékesíteni, hogy azokkal aztán amerikaiakat ölhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik