Sport

Kilencéves börtönbüntetést kapott Oroszországban az amerikai kosarassztár

EVGENIA NOVOZHENINA / POOL / AFP
EVGENIA NOVOZHENINA / POOL / AFP

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában, írja az MTI. Nyikolaj Vlasszenko ügyész csütörtökön közölte, hogy szinte a maximális ítéletet kéri a bíróságtól a játékosra, akiről előzőleg annyit lehetett tudni, hogy akár 10 éves szabadságvesztés is fenyegetheti.

Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezi.

Kapcsolódó
„Itt ülök egy orosz börtönben és félek, hogy örökre itt maradok”
Brittney Griner, kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázónő megható levelet írt Joe Bidennek, amelyben aaz Egyesült Államok elnöke segítségét kéri.

A játékos védelmét ellátó Marija Blagovolina záró beszédében azt mondta a Reuters cikke szerint, hogy Griner olyan a női kosárlabdának, mint Usain Bolt az atlétikának, vagy Michael Schumacher a Forma-1-nek. Így, ha mindenképp meg akarják büntetni, akkor a legenyhébb ítéletet kellene meghozniuk. Másik ügyvédje pedig azzal érvelt, hogy az ügyiratok egy részét törvénytelen módon állították össze.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött. A 31 éves Grinert hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen, aki hetekkel ezelőtt bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, nem akart törvényt szegni.

Kapcsolódó
Joe Biden fogolycserére tett ajánlatot Oroszországnak
Visszaadná Moszkvának a „halál kereskedőjét”.

Felmerült korábban az is, ha börtönbüntetésre ítélik, akkor fogolycsere része lehet egy másik amerikai fogvatartottal, Paul Whelannel, az USA a 25 éves börtönbüntetésre ítélt Viktor Bout fegyverkereskedőt engedné át értük.

Frissítünk!

A Guardian beszámolója szerint Brittney Grinert bűnösnek találták és kilenc éves börtönbüntetésre ítélték. Fogvatartásának valódi idejét akkor határozzák meg, amikor a fogolycsere megtörténik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik