Nagyvilág

Joe Biden fogolycserére tett ajánlatot Oroszországnak

Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP
Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Joe Biden komoly ajánlatot tett Oroszországnak annak érdekében, hogy kiszabadítson onnan két fogvatartott amerikait, írja a BBC.

Korábban már napvilágot láttak hírek arról, hogy Moszkva szívesen elcserélné Brittney Griner kosárlabdázót és Paul Whelant az Amerikában 25 éves börtönbüntetésre ítélt Viktor Bout orosz fegyverkereskedőre.

A 31 éves Grinert februárban tartóztatták le egy moszkvai repülőtéren, ahol kannabisz olajat találtak a bőröndjében, miután hazafelé tartott egy válogatott mérkőzést követően. Vallomásában arról beszélt, alá kellett írnia dokumentumokat, de senki nem fordította le neki, hogy mi áll azokon. Griner tagadja, hogy szándékosan sértett volna törvényt. Mivel kapkodnia kellett, nem tudja, hogy került a kábítószer tartalmú termék a csomagjába.

Paul Whelan az amerikai haditengerészetnél szolgált korábban. 2018 decemberében fogták el szintén Moszkvában, majd 16 év börtönbüntetésre ítélték, miután azt állapították meg róla, hogy kémkedett.

A washingtoni adminisztráció úgy véli, mindkét esetben fabrikált vádakkal tartják fogva az amerikaiakat.

A potenciális fogolycsere harmadik főszereplője a halál kereskedőjeként becézett orosz Viktor Bout, aki többek között azért került rács mögé, mert kolumbiai felkelőknek próbált fegyvert értékesíteni, hogy azokkal aztán amerikaiakat ölhessenek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértesülések szerint jövő héten telefonon vitathatja meg a témát orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akivel az ukrajnai háború kirobbanása óta egyetlen egy alkalommal sem tárgyaltak.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője elismerte, valóban tettek ajánlatot Moszkvának hetekkel ezelőtt, de onnan egyelőre semmilyen válasz nem érkezett erre. Az szerinte nem segít a helyzeten, hogy kiszivárgott a tervük.

Bout ügyvédje a Ria Novosti orosz hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a fejleményeket. A rab felesége, Alla arról beszélt, sem őt, sem párját nem keresték meg egy esetleges fogolycserével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik