Sport

Bűnös vagy a putyini rezsim hősi áldozata? – Brittney Griner felkerült a Time címlapjára

Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP
Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Február óta orosz börtönben sínylődik Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, akit lassan fél éve drogbirtoklás miatt vettek őrizetbe Moszkvában.

Kapcsolódó
Tömeges bukás a női Tour de France-on, volt olyan bringás, akit kórházba kellett vinni
Több tucat kerékpáros akadt össze. A többség folytatni tudta, de vannak sérültek is.

Az Euroliga-címvédő Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centerének a táskájában elektromos cigarettához tartozó, kannabisz tartalmú olajat találtak a seremetyevói repülőtéren, a hírek szerint a sportoló ellen kábítószer-csempészet a vád, és akár tíz évre is elítélhetik.

Az amerikaiak egyelőre nem tudtak tenni semmit az érdekében, noha a héten már a fogolycsere ajánlatával is előrukkoltak: Griner mellett a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos hazahozatala érdekében az Egyesült Államok hajlandó lenne elengedni az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot.

Az üggyel a New York-i Tima magazin is foglalkozott, amely a címlapon a szabadságért küzdő személyként írt Grinerről.

„A női kosárlabda történetének egyik legdominánsabb játékosaként Griner mindig is többet képviselt a puszta sportnál. Meleg nőként legyőzte a zaklatást, a gyűlöletet és az elidegenedést, példaként szolgált az LMBTQ+ közösség tagjai számára, hogyan éljenek büszkén. Most akaratlanul még többet tett, hiszen ő a leglátványosabb fogoly az oroszok Ukrajna elleni inváziója során elfogott ezrek között. Egy nagy horderejű fogoly, akit egy olyan rezsim használt ki, amely az amerikai hatalom gyengeségeit akarja bemutatni” – írta az 1923-ban alapított, legnagyobb forgalmú hetilap.

Hogy hős lenne, abban megoszlanak a vélemények, az ESPN által megosztott Time-címlap alatti kommentek legalábbis ezt tanúsítják.

„Nem hős, szembe kell néznie a büntetésével” – írta az egyik olvasó. A másik szerint

Szabadságharc nincs, ez nevetséges! Tudod, hányszor utaznak külföldre az amerikaiak, akiket illegális drogokkal kapnak el? Megszegte a törvényt, de hős? Szégyelld magad, Time!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik