Élő Nagyvilág

Kerítést húznak fel a finn-orosz határra, Lavrov is részt vesz a G20-csúcstalálkozón

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Az ukrán hadsereg a könnyebb sorozás érdekében korlátozná a férfiak mozgását
  • Kerítést húzhatnak fel a finn-orosz határra
  • Lavrov is részt vesz a G20-csúcstalálkozón
  • Szerdai háborús hírfolyamunk itt olvasható. 

Kijev eddig 9 HIMARS és hasonló rakétarendszert kapott a Nyugattól

Ukrajna eddig kilenc HIMARS típusú és hasonló rakétarendszert kapott az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, de még több tucatnyira van szüksége az ellentámadáshoz – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott nyilatkozatában, amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett.

A tisztségviselő rámutatott: az Egyesült Államok nagy mozgékonyságú rakéta- és tüzérségi rendszereinek (HIMARS) múlt hónapban történő érkezése lehetővé tette Ukrajnának, hogy nagy pontossággal találja el azokat az orosz célokat a frontvonalak mentén, amelyek korábban az ukrán fegyverek hatótávolságán kívül estek.

Danyilov szerint a HIMARS és más nyugati rakéta-sorozatvetőkkel szemben az oroszok védtelenek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának még többtucatnyi HIMARS rakétarendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa a kelet-ukrajnai harcok kimenetelét. Egyelőre – mint mondta – Ukrajna kénytelen védelmi háborút folytatni a térségben.

Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz csapatok Zaporizzsje irányában készítenek elő támadást, és megpróbálhatják bekeríteni az ukrán fegyveres erők ottani egységeit.

A védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint Zaporizzsja és Novopavlivszk irányban nem kizárt, hogy az ellenség támadó hadműveleteket hajt végre, illetve kitérőt tesz Velika Novoszelivka-Pokrovszke fel, nyilván azért, hogy bekerítse egységeinket. Az sem kizárt, hogy ennek érdekében az orosz megszálló erők egységeit az említett irányokban legalább öt zászlóaljnyi harccsoporttal erősítik meg,

fejtette ki a miniszterhelyettes.

Maljar hozzátette, hogy az orosz hadsereg igyekszik megtartani Herszon megyében az általa megszállt területeket, emellett szabotázs- és felderítő műveleteket hajt végre az odesszai és mikolajivi régiók tengerparti részeiben.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az oroszoktól visszafoglalt Kígyó-szigetet mintegy harminc megsemmisített haditechnikai eszköztől tisztították meg. Ezenfelül az ukrán katonák találtak még hátrahagyott lőszereket is a szigeten.

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz csapatok támadási kísérletét a Donyeck megyei kulcsfontosságú Szlovjanszk irányában.

Közben Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz erők ismét csapást mértek a régió központja, Harkiv városa ellen. Az eddigi információk alapján legalább három ember meghalt és öt megsebesült. A kormányzó szavai szerint nagy valószínűséggel rakéta-sorozatvetőkkel lőttek be a város egyik kerületébe. Felszólította a város lakosait, hogy ne tartózkodjanak szükség nélkül a város utcáin. Szavai szerint az orosz erők alattomos módon lakónegyedeket és polgári infrastruktúrát támadnak.

(MTI)

Putyin szerint a Nyugat felelős a háborúért

Az ukrajnai háborút a Nyugat szította, egyedül ő tehető felelőssé a mostani eseményekért – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament alsóházának (duma) frakcióvezetőivel folytatott tanácskozásán.

Azt mondják nekünk, hogy mi kezdtük a háborút a Donbászban, Ukrajnában. Nem, ezt az úgynevezett kollektív Nyugat szította a 2014-es, alkotmányos rendet felforgató fegyveres ukrajnai hatalomátvétel megszervezésével és támogatásával, később pedig a donbászi emberek ellen elkövetett népirtás jóváhagyásával és mentegetésével. Éppen a Nyugat a fő értelmi szerzője és felelőse a mai eseményeknek,

mondta Putyin.

(MTI)

Az ukránok szerint az oroszok csapást mértek Kramatorszk központjára

Az Ukrajnát támadó orosz erők rakétacsapást mértek a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadásnak az eddigi információk szerint egy halálos áldozata és hat sebesültje van – közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hozzátette, hogy az áldozatok száma még nőhet. Közölte, hogy hat ház rongálódott meg, köztük egy szálloda és egy többszintes épület. Olekszandr Honcsarenko kramatorszki polgármester szavai szerint jelenleg a hatóságok vizsgálják a támadás következményeit, és a mentőszolgálatok dolgoznak a városban.

Szerhij Bratcsuk, a déli Odessza megye katonai adminisztrációjának sajtótitkára arról adott hírt, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióra, és eltalálták a Moldova lobogója alatt, a Fekete-tenger part menti részén sodródó – üres és legénység nélküli -, Millennial Spirit nevű tartályhajót. Kifejtette, hogy az oroszok két H-31 típusú lokátorromboló rakétát lőttek ki egy Szu-30-as repülőgépről. Ezek egyike csapódott a hajóba. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy némi dízel üzemanyag maradt a tartályhajóban, ami kigyulladhat.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz hadsereg radarromboló rakétákkal próbálja megsemmisíteni az ukrán légvédelem állásait, de az ukrán fegyveres erők aktívan fellépnek ellenük. “Különböző irányokban az ellenség továbbra is használja a H-31P és H-58 típusú, levegő-föld radarromboló rakétákat az ukrán légvédelem rakéta- és rádiómérnöki egységei ellen, megpróbálva elpusztítani légierőnk pozícióit. A légvédelmi egységek ugyanakkor minden ellenintézkedést megtesznek annak megakadályozására, hogy ezek a rakéták elérjék céljukat” – hangoztatta a szóvivő. Emlékeztetett arra, hogy szerdán az ukrán légierő megsemmisített két Kalibr típusú rakétát, amelyeket az orosz erők a Fekete-tenger felől lőttek ki a déli régiókra. Támadó repülőgépek keleti és déli irányban támadták meg az orosz csapatokat, légi tűzzel sújtva állásaikat. Az ukrán légierő megsemmisített egy orosz lőszerraktárt, továbbá két parancsnoki és megfigyelő állást, legfeljebb tíz egység páncélozott harcjárművet és élőerőt.

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Oroszország igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők ellenállását, és teljes ellenőrzést teremteni a Donyec-medencei Luhanszk megye fölött, ennek érdekében csapatokat csoportosít át a térségbe. A Donyeck megyei Szlovjanszk irányában az orosz hadsereg folytatja a rohamműveleteket, Kramatorszk és Bahmut térségében pedig több települést tartanak folyamatos tűz alatt.
Eközben a Kijev megyei Perejaszlav településen elbontották Ukrajna és Oroszország „újraegyesítésének” emlékművét – közölte Vjacseszlav Szaulko, a kistérség elöljárója a Facebookon, fotókat is mellékelve a munkálatokról.

A perejaszlaviak ma végleg lerombolták az Oroszországgal való örök barátság szovjet mítoszát: ma reggel az újraegyesítés 300. évfordulójára emelt emlékmű hivatalosan is a múlté lett. Biztonságosan lebontottuk, és biztonságos tárolóhelyre szállítottuk

– írta bejegyzésében Szaulko.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter pedig arról számolt be, hogy az interneten felmérést indítottak a kijevi Haza Anyácska szobor pajzsán lévő szovjet címer jövőbeli sorsáról. A monumentális, kardot és pajzsot tartó nőt ábrázoló szobrot még 1981-ben emelték a második világháború hőseinek emlékére.

(MTI)

Boris Johnson hősnek nevezte Zelenszkijt

Lemondása után telefonon beszélt Boris Johnson Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy megismételje, az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges – közölte a Johnson hivatala.

A távozó brit kormányfő azt mondta, továbbra is „együttműködik a partnereivel, hogy megpróbálja felszámolni a gabonablokádot a következő hetekben”. A Guardian beszámolója szerint Johnson köszönetet mondott Zelenszkij barátságáért, az ukrán nép kedvességért és mindazért, amit az ukrán elnök a szabadságért tesz. Egyúttal hősnek nevezte Zelenszkijt, akit mindenki szeret.

Az ukrán államfő cserébe megköszönte a brit kormányfőnek az Ukrajnával kapcsolatos határozott fellépését, és kijelentette, hogy az ukrán nép hálás az Egyesült Királyság erőfeszítéseiért.

Köszönetet mondott Boris Johnsonnak az ukrán elnök tanácsadója

Köszönetet mondott a brit miniszterelnökségről lemondó Boris Johnsonnak Ukrajna támogatásáért Mihail Podoljak, az ukrán elnök egyik legfontosabb tanácsadója. A Twitteren közzétett videón Podoljak többek között arról beszélt, hogy vezetőnek lenni annyit tesz, hogy a gonoszt gonosznak nevezzük és felelősséget vállalunk a legnehezebb időkben is. Podoljak szerint Johnson a kezdetektől fogva felismerte Oroszország gonoszságát és nem tett úgy, mintha egy apró konfliktusról lenne szó. Hozzátette: az ukránok nagyon hálásak Johnsonnak.

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1545010602330017793?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1545010602330017793%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fjul%2F07%2Frussia-ukraine-war-live-news-lavrov-to-attend-g20-meeting-russian-troops-push-towards-sloviansk

Ukrajna bekérette a kijevi török nagykövetet

Ukrajna bekérette Törökország nagykövetét, miután Ankara engedélyezte annak az orosz felségjelzésű hajónak a távozását Karasu kikötővárosából, amelynek a fedélzetén a gyanú szerint több tonna lopott ukrán gabonát szállítanak, írja a Guardian.

Sajnáljuk, hogy a Zhibek Zholy orosz hajó, amely tele van ukrán gabonával, elhagyhatta Karasu kikötőjét annak ellenére, hogy bizonyítéka volt a bűntényre a török hatóságoknak

– közölte.

Az „elfogadhatatlan helyzet” tisztázása érdekében Törökország kijevi nagykövetét az ukrán külügyminisztérium azonnali hatállyal bekérette.

A hajó egyébként az oroszok által már elfoglalt Bergyanszk városából hajózott ki hétezer tonna gabonával a fedélzetén.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban arról beszélt, ugyan tényleg orosz felségjelzésű a jármű, de szerinte Kazahsztán birtokában van.

Elfogadta a finn parlament a finn-orosz határ védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslatot

A finn parlament csütörtökön elfogadta a finn-orosz határ védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében kerítést emelhetnek a határ mentén, és bizonyos szakaszokat lezárva, kijelölt határátkelőhelyekre irányíthatják menedékkérőket.

A finn vezetés június végén nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú – gyéren lakott – közös határ mentén. A finn kormány június elején mutatta be a parlamentnek a törvényjavaslatot az Ukrajnára mért orosz támadásokra reagálva, Helsinki ugyanis tartott tőle, hogy NATO-csatlakozásuk miatt Oroszország, egy migránsáradatot előidézve a határnál politikai nyomást gyakorolhat Finnországra.

Finnország és az egykori Szovjetunió két háborút is vívott egymással a múlt században: az 1939 végén indított, téli háborúban és az 1941-ben kirobbant, folytatólagos háborúban körülbelül 100 ezer finn vesztette életét, de a Szovjetunió ennél jóval nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelnie, annak ellenére, hogy mindkét fegyveres konfliktus szovjet győzelemmel ért véget.

Lavrov is részt vesz a G20-csúcstalálkozón

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is elrepült Balira a G20 külügyminiszterek találkozójára. Ez lesz az első személyes találkozó Lavrov és Oroszország néhány legnagyobb kritikusa között az ukrajnai invázió óta. Lavrov azt tervezte, hogy a csúcstalálkozón találkozik néhány G20-as kollégával – jelentette a Tass orosz hírügynökség, de Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter már kizárta, hogy tárgyaljon Lavrovval.

A kétnapos tanácskozás napirendjén az energia és az élelmezésbiztonság szerepel. Oroszországot azzal vádolják, hogy az ukrán gabona szállításának blokkolásával globális élelmiszerválságot szít, és súlyosbítja az inflációt. Oroszország kijelentette, hogy kész megkönnyíteni a gabona akadálytalan exportját.

Fokozódik a nyomás Szlovjanszk városánál

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy eddig megakadályozott minden nagyobb orosz előrenyomulást Donyeck északi részén, de a nyomás fokozódik a Szlovjanszk városát és a közeli lakott területeket érő heves lövöldözések miatt. A közlemény szerint az orosz erők nehézfegyverekkel bombáznak több ukrán várost, hogy lehetővé tegyék a szárazföldi erők dél felé történő előrenyomulását a régióban.

Még minidig több ezren érkeznek Ukrajnából

Magyarország területére 2022. július 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5725 fő lépett be – írja az MTI. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5437 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. július 6-án 119 ember, köztük 39 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az ukrán hadsereg korlátozná a hadkötelezett férfiak szabad mozgását

Az ukrán hadsereg megtiltaná a sorkatonaságra jogosult férfiaknak, hogy elhagyják azt a régiót, ahol nyilvántartásba vették őket – írja a The Guardian. Volodimir Zelenszkij elnök éjszakai tévébeszédében bírálta a bejelentést, mondván, hogy a vezérkarnak nem szabad nélküle döntéseket hoznia. Két parlamenti képviselő pedig azonnal benyújtotta a honvédség általuk „elavultnak” minősített kezdeményezését megszüntető jogszabálytervezetet.

Olvasói sztorik