Nagyvilág

Azzal gyanúsítják Putyint, hogy statisztákkal játszatta el a háborús sérülteket

MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP
MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP

Vlagyimír Putyin orosz elnök nemrég jól dokumentált látogatáson vett részt az egyik moszkvai kórházban, ahol az Ukrajnában megsérült katonákat ápolják. Az elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel együtt a Mandryk Központi Katonai Kórházba látogatott, ahol fehér köpenyben járta végig az intézményt, a személyzettel és az őt pizsamában fogadó sérültekkel beszélgetett. A látogatás utáni találkozóján hősöknek nevezte a katonákat.

Az internetezők szemfülesebbik rétege azonban furcsa egybeesésre figyelt fel: a kórházban meglátogatott egyik férfi gyanúsan hasonlított egy másikra. Egészen pontosan arra, aki egy korábbi propagandavideóban szintén találkozott Putyinnal, ám akkor még gyári munkásként állt be a közös felvételekre. A találatot Adam Rang észt aktivista vette észre, és posztolta ki Twitterére, azzal a konklúzióval, hogy Putyin statisztákkal játszatja el a hős katonákat – vagy épp bárkit, akire épp a felvételekhez szüksége van.

Egy ukrán autóversenyző, Igor Shusko még több olyan képet osztott meg, ahol Putyin feltűnően hasonló alakokkal szerepel különböző felvételeken ezzel az indoklással: „Ha esetleg azon agyalnál, hogyan kockáztathatja meg Putyin, hogy az átlagemberek közé menjen, íme a válasz: sehogy.” Shusko is egyetért abban, hogy az elnököt valójában nem engedik a nép gyermekei közé, hanem csak megrendezett jelenetekbe állítják be őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik