Élő Nagyvilág

Az ukránok elismerték, hogy Oroszország áll nyerésre Luhanszkban, Kadirov már Lengyelországra feni a fogát

Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
  • Putyin rendeletet írt alá, ami megkönnyíti, hogy az ukránok orosz állampolgársághoz jussanak.
  • A csecsenek vezére szerint Ukrajnával végeztek, már Lengyelország érdekli őket.
  • Több mint negyven várost lőttek az oroszok a Donbászban.
  • Világbank: globális recessziót okozhat a háború.
  • Mario Draghi olasz kormányfő Putyinnak egyeztetett

Szerdai közvetítésünket itt olvashatja.

Draghi és Putyin egyeztettek

Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte a római miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

A rövid közlemény kiemelte, hogy a két fél azokról az „erőfeszítésekről egyeztetett, melyek közös megoldást jelenthetnek a jelenlegi élelmiszerválságra, és annak súlyos következményeire a világ legszegényebb országaiban”.

A Huffington Post olasz nyelvű oldala a Kremlre hivatkozva azt írta, hogy Vlagyimir Putyin készen áll közreműködni az élelmiszerválság megoldásában, ha a Moszkvával szembeni politikai szankciókat visszavonják. Az orosz elnök biztosította Mario Draghit, hogy nem függesztik fel Olaszország gázellátását tiszteletben tartva a hatályos szerződéseket.

Nem ez az első telefonhívás Draghi és Putyin között Ukrajna megtámadása óta. Korábban március utolsó napjaiban beszéltek egymással, majd Draghi május 20-án is hívta Vlagyimir Putyint, aki akkor időszerűtlennek tartotta a beszélgetést, melyre most került sor.

Az ukrajnai konfliktus miatti élelmiszerválságról Mario Draghi hétfőn Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel egyeztetett, akit Rómában fogadott.

Az olasz kormányfő diplomácia csatornát indított az ukrajnai kikötők megnyitása, és az ott felhalmozódott gabona- és élelmiszerszállítmányok elindítása érdekében. A Corriere della Sera című olasz napilap korábbi értesülései szerint Bulgária két kikötőt ajánlott fel tranzitállomásként: a szintén fekete-tengeri Várnát és Burgaszt.

Utóbbiakból a szállítmányok Görögországba mehetnek tovább, majd Afrikába és a Közel-Kelet irányába, melyek az ukrajnai gabona két első számú importőrének számítanak.

Mario Draghi Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szombat este telefonon egyeztetett arról a 22 millió tonna gabonáról és más élelmiszerről, amely hetek óta mindenekelőtt Odessza kikötőjében várakozik indulásra. A Corriere megjegyezte, hogy Draghi élelmiszerfolyosó megnyitásán dolgozik, amihez Moszkvának is hozzá kell járulnia, és Draghi úgy látja, ez lehet az első lépés a kapcsolattartásban Oroszországgal.

A fekete-tengeri áthaladáshoz Ankara beleegyezésére is szükség van. A 2020-2021-es időszakban Ukrajna csaknem 45 millió tonna gabonát exportált. Az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta a világban 45 millióval emelkedett az éhezők száma éppen az ukrajnai gabona blokádja miatt.

(MTI)

Az ukránok elismerték, hogy Oroszország áll nyerésre Luhanszkban

Olekszij Gromov tábornok arról beszélt egy beszélgetésen, hogy jelenleg Oroszországnál van az előny, de megtesznek mindent, amit tudnak. Arról is beszélt, hogy Iszkander fegyverrendszereket láttak az oroszoknál Belaruszban, Breszt régióban, ami azt jelentheti, hogy az oroszok Nyugat-Ukrajnát kezdik majd el lőni.

Moszkvában vasárnap döntenek róla, hogy terrorszervezetnek minősítsék-e az Azov ezredet

Még azután is fogtak el ukrán katonákat a mariupoli Azovsztal területén, hogy a főerők megadták magukat – mondta Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadár köztársaság vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek, amit az MTI szemlézett.

Pusilin szerint még nem mondható el, hogy a létesítmény területét teljes mértékben „megtisztították”, de folytatódik a föld alatti helyiségek aknamentesítése, a hátramaradt ukránok pedig már nem jelentenek veszélyt.

Az orosz legfelsőbb bíróság közölte, hogy vasárnap zárt tárgyaláson fogja eldönteni, hogy terrorszervezetnek minősítse-e a Moszkva által neonácinak tekintett ukrán Azov ezredet. Az ülés zártságát a testület azzal indokolta, hogy az ügyet titkosították.

Német kancellár: Putyin nem fog feltételeket diktálni

Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon.

Putyin akkor fog komolyan tárgyalni a békéről, amikor felismeri, hogy nem képes megtörni Ukrajna védelmét. Moszkva nem fogja diktálni a béke feltételeit. Ukrajna ezt nem fogja elfogadni, és mi sem

–  mondta a német kancellár az MTI tudósítása szerint.

A svájci fórumon elmondott beszédében Scholz úgy vélekedett, hogy Putyin nem tudta elérni a több mint három hónapja indított háború elején kitűzött stratégiai céljait.

A Világbank elnöke szerint globális recessziót okozhat a háború

A Világbank vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója globális recesszióhoz vezethet – az élelmiszer, az energia és a műtrágya árának megugrásával.

David Malpass szerint sok európai ország még mindig túlságosan függ Oroszországtól az olaj és a gáz tekintetében. Szerinte a gázszállítás csökkentésére irányuló orosz lépések jelentős lassulást okozhatnak a régióban. Hozzátette, hogy a magasabb energiaárak már most Németországra, a világ egyik legnagyobb gazdaságára nehezednek.

Oroszország és Ukrajna a legnagyobb műtrágya- és élelmiszertermelők közé tartozik, és az Egyesült Államokban tegnap felszólaló Malpass szerint a fejlődő országokat már most is sújtja a hiány.

Brit külügyminiszter: Putyint nem lehet megbékíteni, erővel kell szembeszállni vele

Liz Truss brit külügyminiszter csütörtökön veszélyesnek nevezte Vlagyimir Putyin „megbékítésére” irányuló kísérleteket. Az orosz agressziót szerinte nem lehet csillapítani, erővel kell szembeszállni vele.

Hajthatatlannak kell lennünk abban, hogy katonai segítséggel és szankciókkal biztosítsuk Ukrajna győzelmét. Most már nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról

– mondta.

Több mint negyven várost lőttek az oroszok Donbász és Luhanszk régiókban

Az oroszok több mint 40 várost támadtak meg a keleti Donbász és Luhanszk régiókban – írja a BBC az ukrán hadsereg közlése alapján. A beszámoló szerint egy iskolát is leromboltak, a támadás következtében pedig öt civil meghalt és 12-en megsebesültek. Az elmúlt hónapban Oroszország megpróbálta teljesen átvenni az irányítást a donbászi régió felett. Több ezer katonát küldtek a térségbe, három oldalról támadtak, hogy bekerítsék a Szeverodonyeck és Liszicsanszk városokban tartózkodó ukrán erőket. Elesésükkel az egész Luhanszk tartomány orosz ellenőrzés alá kerülne, ami a Kreml egyik fő háborús célja.

Kadirov: Ukrajna lezárt ügy, már Lengyelország érdekel

Rég jelentkezett már a csecsenek vezére, most azonban videót posztolt Ramzan Kadirov, amelyben cseppet sem megnyugtató dolgokról beszélt, bár kérdés, hogy szavai mögött milyen komoly elköteleződés van, főként az oroszok részéről.

A Nexta által közzétett videóban a csecsen vezér úgy fogalmazott,

Ukrajna lezárt ügy, már Lengyelország érdekel.

Kadirov azt is mondta még, ha Ukrajna után parancs érkezik, 6 másodperc alatt képesek megmutatni, hogy mire képesek.

Putyin rendeletet írt alá, hogy könnyebb legyen az ukránoknak orosszá válniuk

A CNN írta meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán aláírt egy rendeletet, ami megkönnyíti, hogy a nemrégiben elfoglalt területeken az ukrán lakosság felvehesse az orosz állampolgárságot.

Az egyik kormányzati portálon közzétett információk szerint főként a donyecki és luhasznki szakadár köztársaságok lakosait célozza az intézkedés, az ő számukra egyszerűsítik le a bürokráciát.

Az oroszok több százezer orosz útlevelet osztott ki a a két kollaboráns bábállam lakosai között még azelőtt, hogy február végén megtámadták volna Ukrajnát, ezzel is hozzájárulva egy szélesebb körű konfliktus ürügyének megteremtéséhez.

Olvasói sztorik