Nagyvilág

Gyanús orosz pénzek támogathatták meg Boris Johnson kampányát

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP
Egy Kreml-barát, a Krímen is érdekeltségekkel bíró személy bankszámlájáról érkezhetett a masszív összeg, ami megtámogatta Boris Johnsonék kampányát.

Nagy botrány van alakulóban a kormányzó brit Konzervatív Párt (becenevükön a toryk) körül. A New York Times ugyanis leleplezte bizonyos, Oroszországból Nagy-Britanniába, pontosabban az említett párthoz vezető pénzek útját. A gyanú az, hogy egy orosz bankszámláról titokban juttatott nagy összegeket a pártnak az egyik nagy adományozója. Az üggyel már a brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (National Crime Agency) is foglalkozik, sőt jelentést is készített róla.

2018 februárjában 450 ezer font adomány (kb. 202 millió forint) érkezett egy bizonyos Ehud Sheleg nevében a párthoz. A pénz segíteni akart Boris Johnsonnak és pártjának, hogy megnyerjék a 2019-es parlamenti választást. Azóta kiderült, a pénz egy olyan orosz bankszámláról származik, ami Sheleg apósáé, Szergej Kopitové, aki politikusként szolgálta Ukrajna egyik korábbi, Kreml-barát kormányát, mostanság pedig jó pár ingatlannal és üzletekkel rendelkezik a Krímen és Oroszországban is.

Az adományt anno a Barclays bank gyanúsként jelölte meg, mint ami felveti a pénzmosás és az illegális kampányadomány gyanúját. Brit pártok ugyanis nem fogadhatnak el 500 fontnál (kb. 224 ezer forint) nagyobb összegű adományt egy személytől, ha az külföldi állampolgár és nincs szavazati joga az Egyesült Királyságban. Sheleg ügyvédje azt közölte, Sheleg milliókat kapott apósától az adományozás előtt, de az teljesen független a kampányhoz való hozzájárulásától.

A New York Times szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Konzervatív Párt vagy Johnson tudhattak a pénz eredetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik