Nagyvilág koronavírus

Bírságot kapott a Covid idején partizó brit miniszterelnök

Dan Kitwood / POOL / AFP
Dan Kitwood / POOL / AFP
A kabinettagok több bulin is részt vettek, miközben Nagy-Britannia vesztegzár alatt volt. Az ellenzék Boris Johnson lemondását követeli, bizalmatlansági indítványt is belengettek.

Megbírságolta a londoni rendőrség Boris Johnson kormányfőt, Rishi Sunak kancerlláriaminisztert és Johnson nejét, Carrie-t is, mivel a Covid-lezárások idején tartottak partit – írja a BBC News. Úgy tudni, ez a bizonyos buli 2020 júniusában volt, a miniszterelnök szülinapját ünnepelték meg.

A bírság hírére Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője, valamint Nicola Sturgeon skót első miniszter is Johnson lemondását követeli. A zöldek és a liberálisok se voltak kíméletesebbek, sőt az utóbbiak összehívnák a húsvéti szüneten lévő parlamentet, hogy megtárgyaljon egy bizalmatlansági indítványt.

Az egyik civil szervezet, ami a Covid által megtépázott családoknak nyújt segítséget, közölte, fájdalmas látni, hogy kormánytagok partizgatnak járvány idején, miközben családok nem tudnak a betegség miatt haldokoló rokonaik mellett lenni a kórházakban.

2020-ban bukkantak fel először a hírek a koronavírus okozta lezárások idején való bulikról, egyre több ilyen esemény megtörténte derült ki. Johnson és köre tagadott, majd arra váltottak, hogy minden előírást betartottak az összejöveteleken. Civil vizsgálat indult, aminek anyaga a rendőrségen kötött ki, ami pedig eljárásokat indított. Ezt bírságok követték, amik ellen persze van helye fellebbezésnek, ez esetben bíróságra is kerülhetnek az ügyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik