Élő Nagyvilág

Légitámadás érte Kijevet, miközben az ENSZ-főtitkár ott tartózkodott; a NATO évekig támogathatja Ukrajnát

John Moore / Getty Images
John Moore / Getty Images

Harci delfineket vetnek be az oroszok a Fekete-tengeren

Az orosz-ukrán háborúban eddig nem tapasztalt szintre emeli a hadviselést Oroszország: katonai célokra kiképzett harci delfineket telepít az orosz hadsereg a fekete-tengeri támaszpontjára.

A Guardian szerint az amerikai haditengerészet a vizsgálódásai során már feltárta, hogy az orosz haditengerészet két delfinkarámot is szállított a szevasztopoli kikötői bázisra, a legfrissebb műholdfelvételek pedig már azt bizonyítják, hogy javában zajlik a mozgósítás is.

A delfineket az oroszok jó eséllyel defenzív célokra fogják bevetni. A lap szerint a katonai célokra kiképzett delfinek két legfontosabb feladata általában az ellenséges búvárok elriasztása, illetve elveszett tárgyak megtalálása a mélyben. Oroszországban mondhatni hagyománya van annak, hogy a hadsereg harci delfineket is alkalmaz, de ugyanez igaz Ukrajnára is. Utóbbi ország 2012-ben kezdett el nagyobb hangsúlyt fektetni az állatok kiképzésére, ám a Krím annektálása után ezek az állatok az oroszok zsákmányai lettek.

Az ENSZ főtitkára szerint Putyin is egyetért abban, hogy a civileket ki kell menekíteni

Mint írtuk, az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres ma Volodomir Zelenszkij urkán elnökkel találkozik, ám még mielőtt ezt megtenné, a CNN-nek értékelte a Putyinnal történt megbeszélést is.

A diplomata rendkívül hasznosnak nevezte az orosz elnökkel folytatott eszmecserét, különösen azért, mert szerinte Putyin is egyetért abban, hogy a civileket evakuálni kell a háborús zónákból. Ennek intézése és megszervezése Guterres szerint jelenleg is zajlik az ENSZ tisztviselői és az orosz védelmi minisztérium között.

A portugál diplomata leszögezte ugyanakkor, hogy bár akadtak olyan pontok, ahol teljes volt az egyetértés, a háború nem ezzel a találkozóval ér véget.

A háborúnak akkor lesz vége, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki

– mondta, hozzátéve, hogy az ukránokkal is folyamatosan kapcsolatban állnak, próbálnak olyan kompromisszumot találni, aminek a végén egyik fél sem fogja a másikat hibáztatni.

Guterres elmondta továbbá, hogy moszkvai tartózkodása idején aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése és a háborús bűncselekmények miatt.

Amióta tart a háború, Putyin csaknem megduplázta az erengiahordozókból származó bevételeit

Oroszország csaknem megduplázta a fosszilis tüzelőanyagok EU-nak történő értékesítéséből származó bevételeit a háború eddig eltelt két hónapja alatt, olvasható a Guardian elemzésében, amiből az is kiderül, hogy az oroszok úgy tudtak extra profitra szert tenni, hogy némileg csökkent az exportált mennyiség.

Az Energiával és Tiszta Levegővel foglalkozó Kutatóközpont hajóforgalmi és rakományelemzése szerint Oroszország mintegy 62 milliárd eurót kapott olaj-, gáz- és szénexportból az invázió kezdete óta eltelt két hónapban. Az EU-ban az import körülbelül 44 milliárd eurót tett ki az elmúlt két hónapban, szemben a tavalyi év egészében elért körülbelül 140 milliárd euróval, azaz nagyjából havi 12 milliárddal.

Az eredmények azt mutatják, hogy Oroszország továbbra is profitál Európa energiaellátásából, miközben az európai kormányok hetek óta azon igyekeznek, hogy csökkentsék az orosz energiától való függést, hogy Putyin ne tudja a gázért kapott pénzből finanszírozni a háborút.

Az ENSZ főtitkára ma Zelenszkijjel tárgyal

António Guterres, ENSZ-főtitkár oroszországi látogatása után szerdán megérkezett Kijevbe, ahol csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal.

Twitteren közzétett posztjában a diplomata azt írta, folytatják a munkát, hogy a humanitárius segélyek minél jobban kiterjesszék és hogy a civileket evakuálják a háborús zónából. Guterres szerint az egész világ érdeke, hogy ez a háború minél hamarabb véget érjen.

Ukrajnában átneveznének minden orosz vonatkozású közterületet, még a Tolsztoj-teret is

Ukrajnában elindult a „derusszifikáció” újabb hulláma, számos ukrán város tervezi az Oroszországhoz kötődő utcák és terek átnevezését, írja a Guardian.

Egy nappal azt követően, hogy Kijevben lebontották az Oroszország és Ukrajna barátságát jelképező szovjet korszakból származó emlékművet, a városi tanács szerdán közölte, hogy összeállított egy 467 helyszínt tartalmazó listát, ahol az átnevezéseket fontolgathatják. A lap hangsúlyozza, hogy nem kizárólag olyan területekről van szó, amelyek a nevüket a szovjet időkben kapták valamilyen politikai szereplőről, a listán ugyanúgy ott van egy Tolsztojról elnevezett tér és egy a Bajkál-tóról elnevezett utca is.

Még e nevek nélkül is túl sok heg marad, amely sokáig emlékeztet majd bennünket arra, hogy milyen is a mi szomszédunk a keleti határoknál

– írta a felmerülő ötlettel kapcsolatban Ihor Terekhov, a kelet-ukrajnai Harkov polgármestere a Telegramon. A városvezető ígéretet tett arra, hogy amint véget ér a háború, kezdeményezni fogja a városi tanácsnál, hogy átnevezzenek minden orosz vonatkozású utcanevet.

Brit külügy: el kell érni, hogy Putyin sehol ne találjon finanszírozási forrást a háborújához

A brit külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területéről kiszoruljon.

Liz Truss egy szerda este rendezett politikai fórumon szólalt fel, ahol kijelentette, hogy az ukrajnai háború mindenki háborúja, mivel Ukrajna győzelme mindenki számára stratégiai fontosságú. Hozzátette, fel kell futtatni a nehézfegyverek, a harckocsik, a harci repülőgépek gyártását, és el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sehol ne találjon finanszírozási forrást az ukrajnai háborúhoz.

Liz Truss szerint ennek egyik módja az, hogy a Nyugat egyszer és mindenkorra leállítja a nyersolaj és a földgáz importját Oroszországból. A brit külügyminiszter leszögezte továbbá, hogy amikor a fegyverek végre elhallgatnak Ukrajnában, biztosítani kell, hogy Kijevnek meglegyenek a forrásai a biztonság fenntartásához, a további támadások elrettentéséhez és az újjáépítéshez.

Nagy-Britannia éppen ezért dolgozik egy vegyesbizottság létrehozásán Lengyelországgal annak érdekében, hogy Ukrajna NATO-normáknak megfelelő fegyverzethez jusson. London emellett elkötelezetten dolgozik az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és más szövetségesekkel egy új Marshall-terv összeállításán is Ukrajna számára, mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, a NATO nyitott ajtók politikája szent és sérthetetlen, így ha Finnország és Svédország az orosz agresszióra válaszul úgy dönt, hogy csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez, akkor ezt a két országot a lehető leggyorsabban integrálni kell.

Ez történt tegnap

  • Leállítja a Gazprom a lengyelországi gázszállítást.
  • Bulgária is bejelentette, hogy ők sem kapnak orosz gázt. A bolgár miniszterelnök szerint felülvizsgálják annak Magyarországra irányuló tranzitját is.
  • Ursula von der Leyen közölte, Lengyelország és Bulgária kap gázt EU-s szomszédaitól.
  • Fenyegetés Putyintól: Villámgyors csapásra számíthat, aki be akar avatkozni az ukrajnai háborúba
  • Kigyulladt a lőszerraktár az oroszországi Belgorodban.
  • Lavrov szerint Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik