A következő élő közvetítés része Leállt a csernobili atomerőmű, légicsapás ért egy gyerekkórházat Mariupolban

Dollármilliárdokat önt az USA Ukrajnára és Kelet-Európára

MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES
MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

13,6 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának és európai szövetségeseinek az Egyesült Államok Kongresszusa. A kétpárti megállapodást szerda hajnalban hozták meg a képviselők. Noha a hatalmas összeg csak töredéke, az Ukrajna egyes részeit pusztító orosz invázió ellensúlyozására szükséges pénznek, a segélyt a demokrata és republikánus képviselők szokatlanul erőteljes, közös támogatása mellett szavazták meg – számolt be az AP.

Joe Biden amerikai elnök még a múlt héten kért 10 milliárd dollárt katonai, humanitárius és gazdasági segélyre a Kongresszustól, ám a javaslatot akkora támogatás övezte, hogy az összeget hétfőn 12 milliárd dollárra, szerdán pedig 13,6 milliárd dollárra emelték.

A pártvezetők tervei szerint, a 2741 oldalas intézkedési csomagot szerdán a képviselőházon, a hét végéig pedig a szenátuson kívánják keresztülvinni.

A segélyből 4 milliárd dollárt arra a célra kap Ukrajna és a környező kelet-európai országok, hogy az immár 2 millió főre duzzadt menekültáradatot kezelni és támogatni tudják. További 6,7 milliárd dollár az amerikai csapatok és felszerelések felvonultatására szolgál, valamint az Ukrajnának és az USA-val szövetséges államoknak szánt katonai eszközök átadására. Jut pénz továbbá gazdasági segítségre is, ez az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók érvényesítését hivatott szolgálni.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik