Nagyvilág

Boris Johnson bejelentette: öt orosz bank és három orosz állampolgár ellen indítanak szankciókat

MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor
MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Öt orosz bank, illetve három magas rangú személyiség ellen vet be szankciókat az Egyesült Királyság – ezt maga Boris Johnson jelentette be az intézkedést a brit parlamentben.

A theguardian.com azt írja, hogy ezekről az orosz tulajdonú bankokról van szó:

  • Rossiya
  • IS Bank
  • General Bank
  • promsvyazbank
  • Black Sea Bank.

További három személy ellen szintén szankciót hirdetett a brit miniszterelnök.

  • Gennady Timchenko
  • Boris Rotenberg
  • és Igor Rotenberg.

Az ő brit érdekeltségeiket befagyasztják, és utazási tilalomnak is vetik alá őket. Boris Johnson kijelentette: ez csak az első lépés, további intézkedések várhatóak Oroszország ellen.

Délelőtt már megírtuk: brit politikusok inváziónak nevezték az orosz hadműveletek Ukrajnában.

„Ukrajna orosz inváziója már elkezdődött, így Nagy-Britannia elkezdi a szankciók kirovását” – jelentette be Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, aki egyértelműen inváziónak nevezte azt, hogy orosz csapatok vonultak be kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területekre, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte ezen területek függetlenségét. „Nagyon sötét napra ébredtünk itt Európában. Teljesen nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországa elhatározta, hogy megtámadja Ukrajnát, veszélyeztetve szuverenitását és területi integritását” – fogalmazott a brit miniszter, hangsúlyozva, hogy országa ezt mindig is elfogadhatatlannak tartotta.

Oroszország azt állította, hogy csupán békefenntartó csapatokat küldenek a térségbe, hogy megakadályozza a vérfürdőt, de ezt nonszensznek nevezték a nyugati államok képviselői az ENSZ Biztonsági Tanács kedd hajnali ülésén.

Kapcsolódó
Putyin „békefenntartókat” küld Kelet-Ukrajnába
Az EU és az USA is szankciókat vezet be Putyin döntése miatt, Orbán Viktor is megszólalt.

A távirati iroda a bejelentés után azt írta: a londoni külügyminisztérium szerint a szankciókkal sújtott öt orosz bank részt vett az orosz megszállás finanszírozásában, és London e pénzintézetek nagy-britanniai vagyoneszközeit is azonnali hatállyal befagyasztja. “A Rosszija Bank különösen közel áll a Kremlhez, a Promszvjazbank pedig alapvető fontosságú szerepet játszik az orosz védelmi szektor finanszírozásában” – hangsúlyozza keddi tájékoztatásában a brit külügyminisztérium.

A brit külügyminisztérium szerint Nagy-Britannia a következő hetekben kiterjeszti a Krím-félszigeten már alkalmazott területi szankciókat a donyecki és a luganszki szakadár “köztársaságokra” is. Ez azt jelenti, hogy brit magánszemélyek és vállalatok nem folytathatnak üzleti tevékenységet ezekkel a térségekkel mindaddig, amíg e területek vissza nem térnek Ukrajna ellenőrzése alá.

A londoni külügyi tárca közölte azt is, hogy további orosz agresszió esetére a brit kormány példátlan újabb szankciókat tart készenlétben, köztük olyanokat, amelyek az orosz pénzügyi és kereskedelmi szektort érintenék. Ezek közé tartozna egyéb lépések mellett olyan törvény elfogadása, amely megtiltatná orosz államadósság-eszközök forgalmazását brit piacokon. “Nagy-Britannia a partnerországokkal együttműködve gyakorlatilag elszigetelné Oroszországot a világgazdaságtól, rendkívüli mértékben megnehezítve az oligarchák és az orosz üzleti vállalkozások tevékenységét Oroszország határain túl” – áll a brit külügyminisztérium keddi állásfoglalásában.

Kedden a brit külügyminisztériumba kérették Andrej Kelint, Oroszország londoni nagykövetét, és vele is közölték, hogy további szankciók várhatók, ha Moszkva nem vonja vissza fegyveres erőit és nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik