Nagyvilág

Ma állítja le Németország a még működő atomerőművei felét

JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A maradék három erőművet a tervek szerint jövőre zárják be végleg.

Németország pénteken állítja le a jelenleg is működő atomreaktorainak felét. Ez egy évvel azelőtt történik, hogy végleg búcsút vennének a több évtizedes atomenergia-használattól.

Az AP azt írja, hogy az atomenergia fokozatos megszüntetéséről és a megújuló energiákra való átállásról Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár kormánya döntött még 2002-ben. Utódja, a kereszténydemokrata Angela Merkel a 2011-es japán fukusimai katasztrófa nyomán visszavonta a német atomerőművek élettartamának meghosszabbítására vonatkozó döntését, és 2022-t jelölte meg a leállás végső határidejének.

A most bezárt három létesítmény az 1980-as évek közepén kezdte meg működését.

Németországban korábban többen az atomenergia használatának megszüntetéséről szóló döntés felülvizsgálatát szorgalmazták. Az atomenergia szószólói azzal érvelnek, hogy ez segíthet Németországnak elérni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó éghajlati célkitűzéseit. A német kormány azonban a héten közölte, hogy az atomerőművek jövő évi leállítása, majd a szénhasználat 2030-ig történő fokozatos kivezetése nem befolyásolja az ország energiabiztonságát, vagyis azt a célt, hogy Európa legnagyobb gazdaságát 2045-re klímasemlegessé tegyék.

A megújuló energiaforrások tömeges növelésével és az elektromos hálózat bővítésének felgyorsításával megmutathatjuk, hogy ez lehetséges Németországban

– mondta Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter.

Németország több szomszédja már leállította az atomerőműveit, vagy legalábbis bejelentette az erre vonatkozó terveket, de több helyen – például Magyarországon –  továbbra is kitartanak a technológia mellett. A nukleáris szakadás aggodalmakat ébreszt Európa számos országában. Miközben Franciaország új reaktorok építését tervezi, Németország a földgázt választja „hídként”, amíg elegendő megújuló energiát tud bevonni. A nukleáris technológia ellenzői és pártolói egyaránt azzal érvelnek, hogy az általuk preferált energiaforrást minősítik fenntarthatónak.

Noha a leállás miatt néhány munkahely megszűnik, az RWE közüzemi vállalat azt közölte, hogy a gundremmingeni atomerőmű hatszáz dolgozójának több mint kétharmada a 2030-as évekig részt vesz a leállás utáni műveletekben. A német atomenergia-vállalatok ezzel együtt több milliárdos támogatást kapnak erőműveik korai leállításáért cserébe.

Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint az atomerőművek új generációja a jövőben irányváltásra késztethetné Németországot.

Az atomerőművek továbbra is nagy kockázatú létesítmények, amelyek erősen radioaktív atomhulladékot termelnek

– mondta a héten a miniszter a Funke médiacsoportnak.

Arról még nem született végső döntés, hogy a német atomerőművekben termelt több tízezer tonna nukleáris hulladékot hol helyezzék el. Szakértők szerint bizonyos anyagok akár 35 ezer emberöltőn át veszélyesen radioaktívak maradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik