Nagyvilág

Megkongatták a vészharangot a székely személyi miatt

www.sznt.org
www.sznt.org
A román sajtó riadót fújt a hírre. A kormány jóval visszafogottabban reagált.

A román közvélemény finoman szólva sem lelkesedik azért, hogy székely személyi kártya bevezetését tervezi a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – írja a Főtér, szemlézve a román média reakcióját. Bár akadtak teljesen tárgyszerű beszámolók, több cikk és elemzés is született, amely az igazolvány miatt az autonómiatervek egységes román nemzetállamot bomlasztó voltára, a magyar expanziós törekvések jelentette fenyegetésre hívta fel a figyelmet.

Az Adevărul egy elemzői műhely kommentárját közölte arról a következetesen végigvitt tervről, amely Magyarország és a magyar „világnemzet” Kárpát-medencei expanzióját szolgálja. Ennek részei:

  • a magyar állam határon túli befektetései,
  • a kettős állampolgárság,
  • a külhoni magyarok szavazása.

Az elemzés leegyszerűsítőnek nevezi azt a narratívát, hogy Orbán Viktornak csak a határon túliak voksa kell, a magyar kormány valójában egyfajta közös nemzeti-politikai teret akar létrehozni, amibe szervesen illeszkedik a székely személyi létrehozása, mint újabb fontos lépés az autonómia felé.

Az Evenimentul Zilei vezércikke egyenesen Románia szétveréséről, Erdély elszakításáról és arról írt, hogy immár felfegyverzett székely harcosok készülődnek különféle edzőtáborokban, a budapesti hatóságok aktív támogatásával. A Főtér emlékeztet rá, hogy ehhez képest a kormány meglehetősen visszafogottan reagált, amikor szóvivője csak annyit mondott, hogy jelenleg a kabinet szándékában nem áll semmiféle módosítás, ami a személyi igazolványokat illeti.

Minden népnek joga van az önrendelkezésre. E jog értelmében a népek szabadon határozzák meg politikai rendszerüket és szabadon biztosítják gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésüket.

Ezt az idézetet (a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségét) írta ki néhány órája Facebook-oldalára a Székely Nemzeti Tanács.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik