Nagyvilág

Jóváhagyta a Pfizer-vakcina alkalmazását az 5-11 éves korosztályban az EMA

Michael Ciaglo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Michael Ciaglo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5-11 éves korosztályban.

Mint közleményükben fogalmaztak, az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) javasolta, hogy engedélyezzék a Comirnaty javallott felhasználásának kiterjesztését az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is.

Hozzátették, ennél a korosztálynál változik a beadott dózis mennyisége is. Az 5-11 éves gyerekek számára a 12 évnél idősebbekkel ellentétben kevesebb mennyiségű oltóanyag is elegendő, más dozírozás alkalmazandó, ami azt jelenti, hogy nem 30, hanem csak 10 mikrogrammot adnak be nekik.

Kapcsolódó
Időkorlátot vezetne be az EU az oltási igazolványok érvényességére
Bizonyos idő után csak úgy lehetne a blokkon belül utazni oltottan, ha a harmadik vakcinát is felvettük.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy heteken belül Magyarországon is elkezdődhet ennek a csoportnak az oltása. Többek közt az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben ez már javában zajlik is.

A Pfizer klinikai tesztje során az derült ki, hogy az 5-11 éveseknél az oltás tünetei a legtöbb esetben elég enyhék és egy-két napon belül megszűnnek.

Hazánkba egyébként épp szerdán érkezett meg a közös uniós rendelésből az utolsó szállítmány Pfizer, így a cég teljesítette vállalását és közel 10.9 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállított le Magyarországra. Jelenleg több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre itthon, ennek jelentős része nyugati vakcina, ugyanakkor az 5-11 évesek oltásához egyelőre csak Pfizert lehet használni.

Mindez egyébként nem azt jelenti, hogy soha többé nem kapunk Pfizer vakcinát. Bár az újabb közös uniós vakcinabeszerzésben Magyarország nem vesz részt, a többi tagállam jóindulatából részesedhet abból és kétoldalú megállapodásokat köthet a gyógyszergyárakkal. Szijjártó Péter pedig pont a minap közölte, a következő vakcina-szállítmányban egészen biztosan nem lesznek keleti vakcinák, sem a Sinopharm, sem a Szputnyik gyártóival nincsenek erre vonatkozó tárgyalások.

Nemrég írtunk arról, hogy itthon szinte mindenki nyugati vakcinát kér harmadik oltásként, ezért értelemszerűen ezek jobban is fogynak. Ezt a trendet pedig a most is zajló oltási akcióhét fel is pörgette.

Az EMA döntésére Európa-szerte nagyon vártak már, hiszen a koronavírus a legtöbb országban épp ebben a korosztályban terjed a legjobban, az oltás pedig segíthet visszaszorítani a tomboló negyedik hullámot.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik