Nagyvilág koronavírus

Időkorlátot vezetne be az EU az oltási igazolványok érvényességére

Diego Puletto / Getty Images
Diego Puletto / Getty Images

Az Európai Unió javaslata szerint a második adag vakcina beadásától számított 9 hónapig lennének érvényesek az oltási igazolványok a blokkon belüli utazáshoz, ha valaki addig nem kéri az ismétlő dózist, írja a Bloomberg.

A lap által megismert dokumentum alapján az Európai Bizottság továbbra azt javasolja a tagállamoknak, hogy korlátozások nélkül fogadják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal beoltott EU-állampolgárokat.

Azt kérik továbbá az országoktól, hogy január 10-én nyissanak meg minden olyan ország utasai előtt, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinákat kapták.

A kettő között az a különbség, hogy a WHO már jóváhagyta az AstraZeneca Indiában gyártott változatát, a Covishieldet, a szintén indiai gyártású Covaxint, valamint a két kínai vakcinát, a Sinopharmot és a Sinovacot.

A javaslatban új időkorlátot vezetnének be az oltási igazolványok érvényességére, ennek értelmében legkésőbb a második oltást követően 9 hónappal fel kellene vennie mindenkinek az emlékeztető adagot, ha az EU-n belül szeretne utazni.

Ennek azért van létjogosultsága, mert a kutatások szerint 6 hónappal a második dózis beadása után jelentősen csökken a szervezetben az ellenanyag szintje. Itthon eddig 2 millió 153 ezren vették fel a harmadik oltást.

Koronavírus

A felülvizsgált szabályok értelmében a 6 és 17 év közötti gyerekek az Európai Unión kívülről negatív teszttel is beutazhatnának, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva. A tagországok ugyanakkor ismételt tesztre kötelezhetik, de akár karanténba is helyezhetik őket.

Az Európai Bizottság várhatóan még csütörtökön délután hivatalos formában is ismerteti elképzeléseit. A javaslatcsomag ezt követően az Európai Tanács elé kerülhet.

Kapcsolódó
Lázár János: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni és jogában áll meghalni
A tram-trainről tartott online tájékoztatót a képviselő, de az oltások is szóba kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik