PATRICK HERTZOG / AFP
Nagyvilág europoli

Ülnek a jogállami mechanizmuson, beperli az EP a Bizottságot

Az Európai Unió két csúcsszerve mehet perre amiatt, mert vacakolnak a renitens tagállamok rendszabályozásával.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán felkérte az EP jogi szolgálatát, hogy készüljön fel egy perre az Európai Bizottság (EB) ellen. Az ok, hogy a tavaly január 1-én hatályba lépett, ám a gyakorlatban a mai napig nem alkalmazott jogállamisági mechanizmus bevezetését az EP szerint az EB hibájából tologatják.

Az Európai Bíróságon indítandó pert az EP jogi bizottsága is támogatja, ahogy az EP-frakciók zöme is melléállt. Sassoli jelezte, a pertől egyből eláll az EP, amint a Bizottság komolyabb lépéseket tesz a renitens, uniós pénzekkel rosszul bánó, jogállamot leépítő tagállamok megregulázására szánt mechanizmus ügyében. Sassoli a frakcióvezetőkkel való találkozás után így fogalmazott:

Azon EU-tag államoknak, amik megsértik a jogrendet, nem szabad az EU-alapokból részesülniük. Tavaly a Parlament keményen megküzdött egy mechanizmusért, ami ezt biztosítja. Mindennek ellenére az Európai Bizottság egészen eddig vonakodott használni ezt.

Sassoli hozzátette, az Európai Unió a demokráciára és jogrendre épülő közösség. Ha ezek veszélyben vannak, az EU-nak lépnie kell. Magyarország pont az egyik olyan renitens tagállam egyébként, ami büntetésre számíthatna a jogállam szisztematikus leépítése és az uniós források sorozatos szabálytalan felhasználása miatt. Donáth Anna, az EP momentumos politikusa Facebook-oldalán így fogalmazott:

Azt szeretnénk elérni, hogy a jogállamisági mechanizmus a bűnös vezetőket büntesse, ne pedig azokat, akiknek ez a pénz jár: a magyar embereket. Magyarország ugyanis nem egyenlő a Fidesszel. Hiszem, hogy az elmúlt tíz év bűnei felett a magyar népnek kell ítéletet mondania, hiszen a magyar demokráciáért végső soron nekünk, magyaroknak kell megküzdenünk.

Az Európai Uniónak szigorúan fel kell lépnie azokkal a tagállami vezetőkkel szemben, akik módszeresen szembemennek a közös európai értékekkel. Ehhez azonban használni kellene a mechanizmust, és ehhez fontos lépés a mostani per.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.