JOHN THYS / AFP
Nagyvilág

Merkel óvatosságra intett az EU-s források megvonása ügyében

Angela Merkel leköszönő német kancellár pénteken arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elsietni a Magyarországra és Lengyelországra szánt EU-s források befagyasztását – írta a meg a Politico.

A német kancellár szerint mielőtt ez megtörténne, tárgyalni kell a lengyel és magyar kormánnyal.

Azt hiszem, itt az ideje, hogy mélyen elbeszélgessünk a lengyel kormánnyal arról, hogy hogyan tudjuk megoldani a nehézségeinket. Nagy problémáink vannak, de azt tanácsolom, hogy tárgyalások útján oldjuk meg őket, és keressünk inkább kompromisszumokat

– fogalmazott Angela Merkel Brüsszelben.

A leköszönő német kancellár azért is kritizálta az Európai Parlamentet, mert ott azzal fenyegettek, hogy jogi lépéseket tesznek az Európai Bizottsággal szemben, amiért vonakodik alkalmazni az EU-s források visszatartását a jogállami normákat nem teljesítő országokkal szemben.

A lengyel kormány kedden lépett előre az Európai Unióval folyatott, jogállamiságról szóló harcában, amikor is elfogadott egy alkotmánybírósági állásfoglalást, amely kimondta, hogy a lengyel alkotmány elsőbbséget élvez egyes uniós jogszabályokkal szemben. A döntés kritikusai szerint ez az állásfoglalás megkérdőjelezi az Európai Uniót megalapozó szerződéseket.

Merkel szerint az Európai Unió jogállamisági mechanizmusának alkalmazása „nagy kompromisszumkészséget igényelt minden oldalról”. A kompromisszum része – hangsúlyozta –, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak is joga van az Európai Unió Bíróságához fordulni, és kideríteni, hogy az irány, amit vettek összhangban van-e az európai joggal. A kancellár hangsúlyozta, hogy az uniós országoknak egységes állásponton kell maradniuk a nehéz kérdésekben, és emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyság unióból való kilépése „nagy szomorúság volt” számára.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.