Nagyvilág

A G7-ek megegyeztek a kínai „Egy övezet, egy út” nyugati alternatívájáról

EyePress / AFP
EyePress / AFP

A világ hét leggazdagabb demokráciájának képviselői közös tervet fogadtak el a G7-csúcson a BBC cikke szerint: a cél, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű közösségeket támogathassanak fejlettebb infrastruktúra kiépítésében. Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy szeretné, ha az Egyesült Államok által támogatott Build Back Better World (B3W) terv magasabb színvonalú alternatívát jelentene a hasonló kínai program mellett. A kínai Egy Út Egy Övezet (Belt and Road Initiative, BRI) számos országban segített vasúti útvonalak, utak és kikötők finanszírozásában. A kezdeményezés sok kritikát kapott, mivel jellemzően alacsonyabb gazdasági teljesítményű országoknak adtak hatalmas hiteleket.

A csúcstalálkozójukon a G7 vezetői azt mondták, hogy „értékközpontú, magas színvonalú és átlátható” partnerséget kínálnak. Egyelőre nem világos, hogyan finanszírozzák a G7-tervet. A lap megjegyzi: az Egyesült Államok különösen kritikusan fogadta Kína úgynevezett “adósságdiplomáciáját”, amelyről korábban részletesen írtunk Keny példáján keresztül:

Kapcsolódó
Mint egy újkori rabszolgatartó, úgy gyarmatosítja Kína hitelekkel Kenyát
Az afrikai ország büszkeségének szánták, de egy évvel átadása után csak botrányt botrányra halmoz a kínai hitelből méregdrágán felépített SGR-vasútvonal.

Illetve az ugyancsak nagyrészt kínai hitelből, részben kínaiak által épített Budapest-Belgrád vasútvonallal összefüggésben:

Kapcsolódó
Kína láthatatlan kezébe Magyarországon Mészáros Lőrinc kapaszkodik
Az adófizetőkre testált elképesztő költségekkel, átláthatatlansággal és a politikai elit megvásárlásával szerezne egyre nagyobb befolyást Kína. Az Új Selyemutat a miniszterelnök barátja is építi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik