Gazdaság

A legszerényebbek között van az EU-ban a magyar minimálbér

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Az idei szerény, mindösszesen 4 százalékos minimálbér-emelést felzabálja a drágulás, a megugró infláció, és a kormány nem is töri  magát azon, hogy év közben legyen újabb emelés. Mondani kellett ezért valamit a legkevesebbet keresőknek, Orbán Viktor kormányfő belengette, hogy 200 ezer forintos minimálbért szeretne látni, de inkább két lépésben juthatunk el oda a mostani 167.400 forintról.

Ugyan jól hangzik a kerek 200 ezres bruttó legkisebb bér, az EU-ban ez bizony sovány minimálbér – derül ki az Eurofound adatbázisából, amelyre a G7.hu bukkant rá.

Euróra számolták át minden ország minimálbérért, ebből jött ki, hogy „a magyar minimálbér euróban még alacsonyabb is lett 2021-re tavalyhoz képest, és csak a bolgár minimálbér volt alacsonyabb nála. Ez egyébként még akkor is így van, hogy ha az utóbbi hetek forinterősődését is figyelembe vesszük, a cikk írásakor ugyanis 483 eurót ér a jelenlegi magyar minimálbér, ami még mindig alacsonyabb, mint a 2020-ra vonatkozó 487 eurós szint.”

A kétlépcsős emelés után 200 ezer forintra kúszó magyar minimálbér még az emelés után is a legalacsonyabbak között maradna az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik