Nagyvilág europoli

Több ország hamarabb kezdi alkalmazni az európai vakcinaútlevelet

Getty Images
Getty Images

Görögország készen áll az európai vakcinaútlevél tesztelésére már azelőtt, hogy július elsején az egész Európai Unióra kiterjesztik az alkalmazását, írja a Guardian.

A vakcinaútlevél lehet papír alapú és digitális, és a magyar oltási igazoláshoz hasonlóan egy QR-kód lesz majd rajta. Ez alapján meghatározható, hogy milyen státuszban van az adott állampolgár a hazájában.

Görögország az elsők között javasolt egy közös megoldást, ami nem véletlen, hiszen gazdaságuk jelentős része a turizmusra épül.

Az Európai Tanács múlt héten fogadta el a vakcinaútlevelet. Az Európai Parlament várhatóan a június 7-i héten iktatja majd törvénybe azt, de több mint egy tucat EU-s ország, köztük Franciaország és Spanyolország már a hivatalos élesítés előtt is alkalmazni szeretné azt. Ennek értelmében ezekben az államokban már jóval július 1. előtt is használható lesz beutazáshoz a dokumentum.

Az igazoláson szerepel majd, hogy az állampolgárt beoltották-e, volt-e negatív tesztje az utóbbi időszakban vagy hogy a betegségből felgyógyulva szerzett-e immunitást. Ha bármelyik érvényesül, akkor a dokumentum birtokosa korlátozások nélkül átkelhet a határon.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök egyébként már szintén közölte, amint lehet, ők is részt vesznek a tesztelésben. Azt mondta, jó hír ez a turisztikai iparág számára.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik