Nagyvilág

Molotov-koktéloktól és tűzijátékoktól sérültek meg északír rendőrök

Charles McQuillan / Getty Images
Charles McQuillan / Getty Images
Az unionisták és ír nacionalisták jobb híján az őket elválasztó rendőrsorfalat ostromolták múlt éjjel, sok rendőr meg is sebesült.

Folytatódtak múlt éjjel is az Észak-Írországban kitört zavargások. Az összecsapásoknak a BBC News szerint csak a rendőrök közt 19 sérültje van, ezzel együtt az egy hete zajló balhézásban 74 ember sebesült meg. Jellemzi a helyzetet, hogy hat éve nem vetettek be vízágyút élesben a rendfenntartó erők, de most már erre is szükség volt.

A Nagy-Britanniával fennálló unió fennmaradását akaró unionisták és az Ír Köztársasággal való egyesülést óhajtó nacionalisták egymással is próbáltak összecsapni a fővárosban, Belfastban, a két közösséget elválasztó vonalnál. A közbelépő rendőrök Molotov-koktélokat, tűzijátékokat és köveket kaptak a nyakukba. Jonathan Roberts helyettes rendőrfőnök is arról számolt be, hogy mindkét oldal a rendőröket támadta.

Észak-Írországban már politikailag is inog a helyzet, az Egyesült Királyság tagországáért felelős miniszter, Brandon Lewis is találkozott a térség vezetőivel. Belfast más részeiből is idejöttek egyébként fiatalok, hogy csatlakozzanak az utcai harcokhoz. Az északír politikai pártok zöme, az ír és brit miniszterelnök, de még az amerikai Fehér Ház is nyugtatni próbálja a feleket nyilatkozataikban.

És hogy mi a fellángolt erőszak háttere? Két külön történet. Az egyik, hogy a Brexit-megállapodás értelmében vámhatár jött létre Észak-Írország és Nagy-Britannia között, hiába egy államról van szó (ennek oka, hogy ne kelljen az Ír-szigeten határellenőrzést bevezetni, hisz ez felrúgná a korábbi északír erőszakhullámnak véget vető nagypénteki egyezményt). A másik, hogy tavaly júniusban az ír egyesítéspárti Sinn Féin vezetői a Covid-szabályokat megszegve részt vettek egy temetésen, de nem büntették meg végül őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik