Nagyvilág koronavírus

Az EU Észak-Írországot kihagyja a vakcinaháborúból

Johanna Geron / MTI / AP / Reuters pool
Johanna Geron / MTI / AP / Reuters pool
Brüsszel az utolsó piilanatban úgy döntött, rájuk mégsem vonatkozik az exportkorlátozás.

Az Európai Bizottság bejelentette, mégsem terjeszti ki Észak-Írországra a vakcinaexport-ellenőrzést. Az MTI szerint a testület percekkel éjfél előtt tudatta ezt, jelezve, még finomhangolja majd a döntését.

Az Európai Bizottság ezzel árnyalta néhány órával korábban hozott döntését, amely Londonban, Belfastban és Dublinban is felháborodást okozott. A brüsszeli testület pénteken késő délután még azt közölte, életbe léptette azt a rendelkezést, amely szerint az uniós tagországokban engedélyeztetni kell a koronavírus elleni oltóanyagok külföldre vitelét.

Az intézkedés hatálya kiterjedt Észak-Írországra is, jóllehet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit szabályozó megállapodás az unióból Észak-Írországba irányuló árukivitelt mentesíti az exportellenőrzés alól.

Az Európai Bizottság közölte, életbe léptette az észak-írországi protokoll 16. cikkét, amely kivételes helyzetekben felülírhatja a protokoll előírásait, és ennek értelmében Észak-Írországra is kiterjesztette az oltóanyag kivitelének ellenőrzését.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök hihetetlenül ellenséges lépésnek nevezte a döntést, amellyel éppen az EU teremtené meg Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán a fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének feltételeit.

 

A brit kormány sürgős magyarázatott kért a bizottságtól. Boris Johnson miniszterelnök telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és jelezte aggályait a uniós lépéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Globális vakcinaháború lehet az EU és az AstraZeneca összefeszülésének vége
Ha az EU tényleg exporttilalmat vet ki az oltásokra, attól minden gyártó bezárkózhat, és lelassulhat a koronavírus elleni globális ellátási lánc. Közben viszont mindenki több oltásra vágyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik