Nagyvilág koronavírus

A szakértők sem igazán értik, mitől zuhant be Indiában a fertőzöttek száma

Debarchan Chatterjee/NurPhoto/AFP
Debarchan Chatterjee/NurPhoto/AFP

Egyelőre a tudósok is értetlenül állnak a jelenség előtt, hogyan csökkenhetett drasztikus mértékben a fertőzöttek száma Indiában, főleg azok után, hogy ez volt a járvány egyik legsúlyosabban érintett országa, írja a Sky News.

A járvány csúcsán naponta közel 100 ezer új esetet diagnosztizáltak Indiában, szeptember óta ez a szám mostanra 11 ezer körülire csökkent.

A helyzet annyira kritikus volt 2020 második felében, hogy novemberben például Újdelhi lélegeztetőgéppel rendelkező kórházi ágyainak 90 százalékos volt a telítettsége, múlt csütörtökön pedig már csak 16 százalék.

Az biztos, hogy nem a vakcinák okozták a jelentős csökkenést a betegek számában, mert az oltási program csak januárban kezdődött.

Az indiai kormány szerint sokat segített, hogy kötelezővé tették a maszkviselést a közterületeken, pláne úgy, hogy a szabályszegésért egyes városokban súlyos bírságokat helyeztek kilátásba.

A szakértők szerint viszont gyakorlatilag lehetetlen, hogy a maszkok ilyen áttörést okoztak volna a járvány terjedésének megfékezésében, ugyanis az esetszámok országszerte csökkennek, a maszkviselési hajlandóság pedig elég eltérő.

Vineeta Bal, az indiai nemzeti immunológiai intézet egyik kutatója szerint sok területen elérhették a nyájimmunitást, de a társadalom még így is sebezhető maradt, különösen az újonnan megjelenő mutánsokkal szemben.

Ugyanakkor egy állami felmérés szerint minden ötödik indiai kapta el „csak” az oltási program kezdetét megelőzően a koronavírust, holott a nyájimmunitáshoz becslések szerint 70 százalékos átfertőződés lenne szükséges.

A tanulmányból az is kiderült, hogy sokkal többen betegedtek meg városokban, mint falvakban, a vidéki területeken ugyanis lassabban tud terjedni a koronavírus, értelemszerűen azért, mert kisebb a népsűrűség, több a szabad terület, nincs akkora zsúfoltság sehol.

Összességében arra lehet következtetni, hogy mivel a nagyvárosokban már a nyájimmunitás küszöbén vannak Indiában, de ezzel együtt is betartják az óvintézkedéseket, mint a maszkviselés és a távolságtartás, és vidéken kevésbé gyorsan fertőz a vírus, hirtelen zuhanni kezdhetett az esetszám.

A John Hopkins University szerint Indiában a járvány kezdete óta 10.9 millióan fertőződtek meg igazoltan és 155 813 ember hunyt el.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik