Közélet koronavírus

A kormány a héten egyeztetni fog a megyei jogú városok önkormányzataival

Kompenzációról és az oltási programról is szó lesz.

Teljes kompenzációt kér a kormánytól az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatok számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) – írja az MTI. Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke, kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón kijelentette:

Adják vissza azt a pénz, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni!

A MÖSZ sajtótájékoztatóján elhangzott: bár a kormány január 31-ig ígérte, hogy tárgyal a 25 ezer fő feletti települések polgármestereivel az iparűzési adó kiesésével kapcsolatban, ez a mai napig nem történt meg.

A megyei jogú városok és a MÖSZ levélben fordultak Gulyás Gergely miniszterhez, amelynek hatására a kormány egyeztetésre hívta az érintett városokat. Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke közölte, hogy az iparűzési adó elvonásának kompenzációja mellett az oltási programról is egyeztetnek majd a kormányzattal. A főpolgármester kedd este azt írta a Facebookon, hogy február 17-én, szerdán a 25 ezer fő feletti, február 19-én pénteken pedig a megyei jogú városokkal lesz egyeztetés.

A települések a teljes kompenzációt tudják csak elfogadni, hiszen az iparűzési adó kiesése csak egy része a hiánynak. Nem szabad elfelejteni, hogy már elvették a gépjárműadót, valamint elvesztek más bevételek is. Éppen ezért fontos, hogy a kiesett adót teljes egészében kompenzálja az állam,

írta a szövetség a Facebookon. Hozzátették, az Európai Unió által biztosított helyreállítási alap felhasználásánál maga az EU is előírja, hogy kötelező a konzultáció az önkormányzatokkal. A kormány nem teheti meg, hogy ezt az alapot saját maga döntse el, mire használja fel – jegyezték meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik